Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Divizare

Mesajde vasilescu adrian » 06 Iun 2012, 11:20

licap scrie: Crezi ca pot risca o inspectie printre stropi si temp aprox 13 - 15 gr C ????

eu unul nu te-as sfatui sa deschizi stupii la temperaturi asa mici..daca ii deschizi vei scadea temperatura din cuib si se stie ce ele maresc temperatura pe baza consumului de miere(le este greu sa ajunga de la 15 la 35 de grade),si mai poti risca sa-ti raceasca puietul de pe rama cand te uiti dupa matca..
salut toti pasionatii de apicultura..sa ne auzim(citim) de bine!..
"o clipa n-a fost atenta natura si s-a nascut omul...o clipa sa nu fie atent omul si natura-si repara gresala"Albert Einstein
vasilescu adrian

Mesajde aliuta2000 » 06 Iun 2012, 13:19

asa cum bine ti s-a spus de ce sa risti azi cand maine o sa fie soare si cald , sau sa astepti o fereastra buna zi azi daca se iveste cand temperatura se duce spre 20 grade .Pur si simplu nu se merita sa risti pentru cateva ore sau o zi
A.D.
aliuta2000

Mesajde licap » 06 Iun 2012, 17:10

Da , am asteptat un pic de timp prielnic si mi-am virit nasul in 5 stupi . Toti aratau bine , fara botci , am gasit doar citeva botci de 2-3-4 zile pe care le-am suprimat . Albina multa ingramadita , lanturi , lanturi....., le-am mai bagat cite un FA si pot sa-si vada de treaba daca vor ........Astia abia acum sunt pe 13 - 14 rame , cu 7 puiet , au fost mai slabuti cind i-am cumparat........Acu si-asa anu e compromis in privinta culesului , s-au anuntat ploi toata luna Iunie.....ii voi trece pe sirop si ii voi inmulti cit de mult se poate........La anul , probabil , voi fi mare mahar , cu 25 - 30 de familii :D :roll:
Sper sa mai gasesc ceva roi de vinzare , lazi am in prostie doar ca sunt orizontale si eu vreau sa trec pe ME - MER ......dar acu daca le am , le voi folosi..... la anul sau peste doi ani voi trece pe ME sigur...........
Am inspectat iar un stup pe care l-am divizat si am gasit matca , i-am tras o bulina rosie , este in lada care a ramas e locul ei , am distrus botcile ramase , am mai introdus un FA .....voi vedea ce va fi......
Numa bine la toti stuparii............. :lol:
licap

Mesajde mary77 » 06 Iun 2012, 21:20

Mai licap fi umpic mai exact, ba are toti botci , ba nu mai are nu ai spus sunt de roire sau salvare .Si ca o paranteza, cidat ar fi ca toate au tras botci la un timp scurt de la cumparare cam asta ar fi perioada unei famili sa descopere problemele din noua locatie, ex. la mine la o luna de la facerea unui roi la tabarat furnicile , schimband mirosu de feromon a disparut M, au tras botci de salvare , am luat masuri cu furnicile ,a eclozat M cea noua si astept ca la prima vizita oua.Verifica M au picioare rupte aripa lipsa ceva de au tras toate botci?
mary77

Mesajde licap » 07 Iun 2012, 06:45

mary77 scrie:Mai licap fi umpic mai exact, ba are toti botci , ba nu mai are nu ai spus sunt de roire sau salvare .Si ca o paranteza, cidat ar fi ca toate au tras botci la un timp scurt de la cumparare cam asta ar fi perioada unei famili sa descopere problemele din noua locatie, ex. la mine la o luna de la facerea unui roi la tabarat furnicile , schimband mirosu de feromon a disparut M, au tras botci de salvare , am luat masuri cu furnicile ,a eclozat M cea noua si astept ca la prima vizita oua.Verifica M au picioare rupte aripa lipsa ceva de au tras toate botci?

Mai Mary , prima data am umblat in doi stupi pe care i-am vazut cu barba , aceia aveau botci in prostie , nu cred ca erau de salvare , sigur erau de roire , pe aia i-am divizat . A doua zi am continuat inspectia la altii si i-am gasit OK fara botci , da si fara chef de lucru ............zic io , timp ploios , cules nu prea . Nu-i nimic ciudat ca au tras botci de roire la scurt timp dupa cumparare , cred ca e normal , suntem in iunie........... :D
licap

Mesajde iulyan_milo » 07 Iun 2012, 06:56

eu am divizat un stup destul de mult dar tot mi=a roit
iulyan_milo

Mesajde Dila Daniel » 07 Iun 2012, 07:27

aliuta2000... retine te rog ca(repet si din ce am scris in prima postare,dar probabil nu ai citit atent)
-un roi si pe 3 rame,format din familie intrata in friguri,poate roii si in cateva zile daca ii lasi mai multe botci.
Este valabil si la familia de baza din care se face roiul
Conteaza nr de albina tanara existenta.
Deaceea este indicat a se distruge botcile in plus.CONTEAZA

Eu nu zic ca asa scrie cartea....Eu spun ca asa se intampla!
Ma crezi bine...nu,iarasi bine dar nu contrazice o afirmatie fara sa ai ceva la baza.
Si eu sper ca am fost explicit...:)
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde aliuta2000 » 07 Iun 2012, 07:51

Dila Daniel scrie:aliuta2000... retine te rog ca(repet si din ce am scris in prima postare,dar probabil nu ai citit atent)
-un roi si pe 3 rame,format din familie intrata in friguri,poate roii si in cateva zile daca ii lasi mai multe botci.
Este valabil si la familia de baza din care se face roiul
Conteaza nr de albina tanara existenta.
Deaceea este indicat a se distruge botcile in plus.CONTEAZA

Eu nu zic ca asa scrie cartea....Eu spun ca asa se intampla!
Ma crezi bine...nu,iarasi bine dar nu contrazice o afirmatie fara sa ai ceva la baza.
Si eu sper ca am fost explicit...:)

Si eu spun tot pe proprie experienta ca la un roi facut pe 3 rame daca il lasi aproape de stupul mama asa cum am citit ca afcaut omul , nu iti va mai ramane mai mult de 1 rama , o rama si jumatate de albina tanara in roi , pentru ca cea veche se va trage inapoi la stupul mama , deci ce sa roiasca si ce sa ramana ca 2 pumni de albina sunt toti ?!Si pe deasupra majoritate mare de albina tanara pentru ca albina culegatoare se trage la stupul mama rapid .
Tu ai dreptate , daca roiul ramane cu cel putin 3 rame de albina pe el exista o posibilitate sa roiasca , dar mica , cat despre stupul mama ala sigur va roi daca il lasi asa .
Si la 2 botci lasate exista pericolul sa roiasca , daca albinele nu lasa matca sa distruga botca nr 2 !!
A.D.
aliuta2000

Anterior

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE