Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

stup fara matca

Mesajde danipowsoft » 01 Iul 2011, 19:12

Am facut un stup cu 3 botci frumoase capacite pe una din cele 8 rame cu albine => 3 rame puiet + 5 rame construite cu ceva miere + plus 2 rame neconstruite
A roit si am prins roiul care este ok cu matca
problema este ca nu are matca (am verificat atent nu are matca si nu are nici puiet de 1 zi , deci sigur nu are matca) dupa ce a roit
toate cele 3 botci au fost roase
i-am dat de 2 ori puiet de o zi (la diferenta de 2 saptamini) si tot nu isi face botca de salvare
nu este bezmetic (nu are nici un fel de puiet) si nu stiu ce sa ii fac sa isi faca matca de salvare :( ( are 3 saptamani de cand este fara matca)
danipowsoft

Re: stup fara matca

Mesajde Doru » 01 Iul 2011, 20:05

Deci nu inteleg care stup nare matca ? stupul original ori roiul ?.
Uitete dupa celule curatate este semn ca matca se pregateste de ouat adica lucioase sa fie.
Ai stimulat stupul/roi cu sirop ?.
Ai rame cu pastura in roi/stup pentru ca si asta ar fi problema.
Explica mai pe larg pe mine sincer nam inteles prea multe fi calm se va rezolva :).
Doru

Mesajde danipowsoft » 01 Iul 2011, 21:42

stupul original nu are matca (roiul are)
o sa ma uit si de celule lucioase (dar nu prea stiu cum arata, da o sa incerc sa aflu)
nu am stimulat cu sirop pe cel original (si nici roiul)
este si ceva pastura in stupul asta si miere

cum am facut de fapt:
am mutat matca veche in alt loc cu citeva rame si putin puiet (acesta este OK), nu prea e corect da asa am facut
in locul vechiului stup am lasat 3 botci asa cum am zis, si a roit......
roiul este OK ...in alta locatie pus...
dar stupul originar (care nu avea matca decit 3 botci) a roit si acum nu mai are matca
danipowsoft

Mesajde ves.lucian.zabrani » 02 Iul 2011, 05:52

am patit si eu ceva asemanator . am luat dintr-un stup care a intrat in friguri 5 rame si am facut un roi . l-am mutat 20 km. gresala a fost ca am lasat mai multe botci . am si filmat si am pus pe forum dar nu mai stiu unde . a roit si am prins roiul . avea 3 matci . 3 am vazut eu . poate erau mai multe . i-am dat unui vecin una , la una i-am luat gatul , si una am pus-o cu albinele intr-un stup . a doua zi ia roiul de unde nu-i . a plecat bine-merci .
solutia la roi cu botci de roire este sa lasi o botca mare si frumoasa si eventual inca una nacapacita , sa fie de rezerva in caz ca matca ce iese din prima botca pateste ceva la imperecheat : o prinde ploaia , o mananca o pasare etc.
fi sanatos !!!!!
am filmat roiul ( de fapt sunt 2 filme unul dupa altul ) daca nu ma insel pe pagina personala pagina 7 stupul 22 !!!
Ultima oară modificat de ves.lucian.zabrani pe 02 Iul 2011, 14:29, modificat 1 dată în total.
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde danipowsoft » 02 Iul 2011, 08:23

roiul meu este OK
dar stupul nu are matca (cea batrana am mutat-o si este OK )
si vechiul stup care inainte de roire nu avea matca decit 3 botci acum mu are matca
NU inteleg de ce nu isi fac matca de slvare acum din puiet de 1 zi (am introdus de 2 ori rame cu puiet)
Fişiere ataşate
Untitled.jpg
Fazele inmultiri
danipowsoft

Mesajde Bambucha » 02 Iul 2011, 08:41

Deoarece exista ori botca de salvare care nu ai vazut-o, ori matca eclozata care ar trebui incet-incet sa se apuce de ouat.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde gica » 02 Iul 2011, 09:19

pune mai omule date (ziua din luna)in dreptunghiurile alea sau numarul de zile intre faze.
Ca altfel iese ca la mama Omida.
Noi nu intelegem nimic si o sa-ti spunem baliverne.
gica

Mesajde danipowsoft » 02 Iul 2011, 13:43

faza 1 - 20 mai
faza 2 - 30 mai - avea 3 botci
faza 3 - 10 iunie - roieste si toate botcile roase fara matca (nu avea piet de 1 zi)
- bagat rama cu puiet de 1 zi - 17 iunie - fara matca (nu avea puiet de 1 zi si nici botci )
- bagat puiet de 1 zi - 24 - iunie - fara matca (nu avea puiet de 1 zi si nici botci)
- nu are matca (nici puiet de o zi) si nici botci - 1 iulie
PS:
1 ma gindesc ca odata cu roiul au plecat toate cele 3 matci care or fi iesit deodata
2 ori ce a zis Bambucha
Care este solutia,o sa isi faca matca, ce sa ii fac?
Stupu 2 cu matca batrana si roiul sunt super OK.
danipowsoft

Mesajde miculstupar » 03 Iul 2011, 11:09

99% are matca, 70% neimperecheata si fuge repede
am patit si eu asa
miculstupar

Mesajde danipowsoft » 04 Iul 2011, 20:46

in concluzie are matca, daca nu isi trage botca
mai trebuie vazut cit de buna este matca
danipowsoft

Mesajde ADITZU » 05 Iul 2011, 21:12

miculstupar scrie:99% are matca, 70% neimperecheata si fuge repede
am patit si eu asa

idem eu aceiasi parere iti imartasesc si eu , ba mai mult 2 zile l-am deschis stupul vechi din care plecase roiul , si nu vedeam matca intrucat era matca tanara (nou eclozata) si neamperecheata eram hotarat sa ii bag o matca insa intro zi am vazut-o , subtirica la mijloc si vioaie , ei dupa ce s-a imperecheat a inceput sa se miste mai agale si o vad de fiecare data cand deschid stupul stai linistit ca se rezolva
Multi bazaie precum albina , dar se mira ca nu iese miere
ADITZU

Mesajde danipowsoft » 09 Iul 2011, 21:45

gica a zis sa ii dau detali, am dat detali si nici un sfat :( , discuta doar cu avansati nu cu inceapatori ca mine
tin sa multumesc celor care au venit cu sfaturi
azi avea puiet de 1 zi :) , deci are matca :D
Ultima oară modificat de danipowsoft pe 10 Iul 2011, 07:05, modificat 1 dată în total.
danipowsoft

Mesajde Adi Hodis » 09 Iul 2011, 23:59

danipowsoft scrie:gica a zis sa ii dau detali, am dat detali si nuci un sfat :( , discuta doar cu avansati nu cu inceapatori ca mine
...

Dar cine te retzine sa citesti carti, reviste si chiar pe forum PENTRU CA SA INVETI ... NU SA ASTEPTI SA TI SE RASPUNDA ... ca vezi Doamne o fi obligat sa-ti dea raspunsul prompt.

De la bun inceput ai gresit lasand 3 botci ... apoi ca ai dat rame cu oua, ca sa-si traga botci de salvare.
Tzine-o tot asa si vei avansa ... ca racu´

Nush´ de ce unii prea ashteapta ... bine faceti, ashteptatzi ... ca nu exista info´ ... :roll:

Ia gandeste-te, de ce crescatorii de matci NU FOLOSESC metoda cu botci de salvare, a ? ... desi e cea mai simpla ...
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde danipowsoft » 10 Iul 2011, 06:58

nu e obigat nimeni sa raspunda (dar nu unt de acord nici cu observati de genul citeste.... care le fac mai multi avansati la incepatori), am scris la incepatori -am 6 luni, din ce am citit aceasta situatie nu am gasit in carti...
stiu ca nu sunt bune botcile de salvare, dar alta soluie mai buna nu am gasit, sa aflu daca are matca...
oricum multumesc, din observati si critici mai invata omu cite ceva
PS: mai am pina la transvazare si crescut matci..., numeni nu s-a nascut invatat, si nimeni nu a invatat tot in 6 luni
danipowsoft

Mesajde Adi Hodis » 10 Iul 2011, 07:58

danipowsoft scrie:... dar alta soluie mai buna nu am gasit, sa aflu daca are matca...
...

Pai, nici eu nu am gasit nicaieri aceasta metoda de a afla daca are matca.

Eu sustin ca e mai bine sa citesti, cat se poate de mult si sa faci si practica pe la un apicultor ... pt. ca asa stii ce e de facut si faci ceea ce trebuie atunci, pe loc ... nu trebuie sa astepti raspunsul altuia si sa-i faci morala daca nu-ti raspunde.
Vezi ca si cu asta gresesti ? ... vezi cat de mult conteaza SA STII ? ... si nu e totuna " de unde " stii, de unde ai invatzat.
Cum am zis mai sus, in nici o carte nu am gasit metoda aceea de a afla matca si nici de a forma matci ...
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde gica » 10 Iul 2011, 08:05

danipowsoft scrie:gica a zis sa ii dau detali, am dat detali si nici un sfat :( , discuta doar cu avansati nu cu inceapatori ca mine
tin sa multumesc celor care au venit cu sfaturi
azi avea puiet de 1 zi :) , deci are matca :D

1. Ma bucur ca totul a trecut cat de cat bine.Regina este de salvare.
2.Nu am cerut detalii pentru mine,din ce ai scris puteam sa raspund cu 3-4 variante dar nu sunt omul care da cu presupusul.
3.Am recitit,iti inteleg nerabdarea in rezolvarea situatiei dar sa stii ca natura nu poate fi fortata.De la larva de o zi la matca = 12 zile,inca max.12 zile pana vezi oua.Daca nu,salut si o noua incercare la anu.
gica

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR