Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Rugaminte

Mesajde Mircea_63 » 11 Iun 2012, 08:50

Un stupar mi-a oferit un roi spre cumparare. Dupa afirmatiile dansului, ar fi albina cat pentru 6 rame. Din pacate intalnesc din nou un obicei care imi displace profund: intreb de pret si raspunsul e "las` ca ne intelegem".

Nu stiu cum e prin alte parti, dar in satul meu e semnalul tipic de jecmanire. "Las` ca ne intelegem" se termina de cele mai multe ori cu prestarea serviciului sau punerea obiectului cumparat in masina si apoi un pret de dai pe spate. Pus in situatie jenanta, accepti asa, de rusine sa mai dai inapoi.
Degeaba insist sa aflu pretul, el insista sa-mi arate marfa. Am mai intalnit si faza in care marfa e jenanta, iar vanzatorul ori are orbul gainii, ori te socoteste prost, caci sustine ca e "prima a-ntaia si asa ceva nu mai gasesti".
Pe de alta parte, stiu ca n-are incotro, nu are in ce sa-l puna. E prins la inghesuiala, totusi va cere cat nu face si daca nu pun botul il va da cu cat ii ofer. Ei bine, nu vreau nici sa profit, ci as vrea sa-i ofer un pret corect.
E vorba de roiul luat "la pachet" din stupina.

Intrebarea este: cam ce preturi se practica pe piata la ora actuala?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Re: Rugaminte

Mesajde ovidiu_78 » 11 Iun 2012, 09:23

stiu cine a cumparat cu 100 ron /roi primar foarte bun,bine asta in functie de om,dar mai mult de 150 pe un roi eu zuc ca nu merita,apoi poate avea albina multa,puiet sa aiba,oua,larve,miere,ca am mai auzit care scutura albina batrana si vindea ca roi sau familie
si eu am intalnit genul de oameni,,las ca ne intelegem noi'' si apoi am picat pe spate,dar asta e,fii ferm sa afli pretul intai
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde aliuta2000 » 11 Iun 2012, 09:38

ovidiu_78 scrie:stiu cine a cumparat cu 100 ron /roi primar foarte bun,bine asta in functie de om,dar mai mult de 150 pe un roi eu zuc ca nu merita,apoi poate avea albina multa,puiet sa aiba,oua,larve,miere,ca am mai auzit care scutura albina batrana si vindea ca roi sau familie
si eu am intalnit genul de oameni,,las ca ne intelegem noi'' si apoi am picat pe spate,dar asta e,fii ferm sa afli pretul intai

ideea e urmatoarea :
Mergi vezi analizezi si il intrebi cat ? Aculo nu mai e loc sa nu iti zica .
De obicei roiul cu puiet 2-3 rame+ 1-2 rame hrana se vinde intre 150-200 ron , deci tu pe roi fara puiet capacit pe rame , fara hrana trebuie sa ii oferi intre 100 -150 ron in cazul in care are albina cam 2KG + matca , si asa va acoperi cele 6 rame .
dar fi pe pozitie si mergi vezi , nu bagi nimic in lada ta si sa iti spuna pretul si ii zici ca acolo nu mai las ca vedem noi . tu vezi cata albina e o aproximezi din ochi si mai scazi cam 10-15% din ce ai aproximat tu si ii oferi . daca nu ai faguri construiti si iti da faguri construiti e ok si asta .
Bafta multa si merita sa incerci
A.D.
aliuta2000

Mesajde Mircea_63 » 11 Iun 2012, 17:00

Sa va zic continuarea! Nu ca v-ar interesa neaparat, dar sa-mi vars off-ul. Ma duc pana la om si-mi spune la ce ora sa vin sa-l iau roiul. Pai stai nene- zic eu, dar pretul?
- Da matale ai cumparat stupi! Cat ai dat pe el?
- 6 milioane, dar asta era in aprilie, era o familie nu un roi, si era cu tot cu lada, cat, rame cu faguri formati, puiet etc
-Pai si eu tot un stup iti dau...
-Un stup nu-i totuna cu un roi...
-E un stup intreg acolo, sa vezi cata albina e...
-Da de unde...roiu ii roi si nu-i familie...
-Bine, zi matale cat oferi pe el?
- 8 sute (sa cadem pe un milion)...
- Daaaa de unde, asta-i bataie de joc. Un stup la pretul asta nu se poate.
-E roi domnule, nu-i stup! Da matale cat ceri?
-Fara 2 milioane nici nu ma gandesc...
-La pretul asta...da puteai sa-mi spui de dimineata la telefon, ca am intrebat. Sa nu pierd vremea.
-Pai eu am crezut ca stii preturile ca doar ai mai luat. Asta-i stup ca lumea!
-Dumneata confunzi roiul cu stupul...
-Pai e stup domnule...
-O caciula de albine.
-Da e multe...
-Daca`s multe e roi primar si matca batrana...
-Ba e tanara ...
In fine, discutii de-a proasta. La intrarea pe forum eram indrumat sa fac ucenicie...am mai spus despre asta si repet. Ucenicie, dar nu la oricine care albine. Personal consider ca trebuie sa fie priceput, dar sa aibe si profil moral. La urma urmei, marfa lui si banii mei, dar intentia de fraiereala imi pare evidenta. Vezi Doamne, el nu stie diferenta intre stup (familie) si roi?
Mircea_63

Mesajde ovidiu_78 » 11 Iun 2012, 17:08

anul trecut vindea unul din sat de la bunicii mei un roi cu 400 ron!!!! :o
cind am auzit era sa pic jos,vindea ca pe o familie puternica
astia sunt niste excroci
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde Mircea_63 » 11 Iun 2012, 17:21

Incredibil! 400 ?
Asta de care va povestesc vinde numai albina, adica nu rame, cutii etc Vindea "roi la pachet". Precizez asta ca sa nu credeti ca mai era ceva pe langa!
Repet, marfa lui, nu-i pun eu pretul pe ea, dar insistenta cu care repeta ca e stup aproape ca ma enerva. Daca eu am dat pe cutie cu rame, faguri si familie 6 milioane, desigur "familia" oferita de el ara chilipir la 2. Numa ca nu era familie cu roiul luat din pom.
Mircea_63

Mesajde FLORINELU » 11 Iun 2012, 20:05

sa ne intelegem.roiul e roi.daca cineva incearca sa ma convinga ca roiul e stup,si eu stiu ca nu e asa,nu are rost sa mai stau de vorba cu el,ca numai imi racesc gura de pomana.dupa parerea mea ai gresit atunci cand ti-a spus pretul.chiar daca aveai roiul in masina,il dadeai jos si te roiai,nu avea rost sa mai stai de vorba cu cineva care te crede prost, ar insemna sa fii deacord cu el si nu cred ca e cazul. cat despre pret eu am vandut roi anul acesta cu 100ron,dar roi primar si mare,ceilalti mai ieftin si am dat si pe gratis.aici e vorba de albine,daca dai si rame cu sau fara puet,e o alta marie cu alta palarie.
FLORINELU

Mesajde Mircea_63 » 11 Iun 2012, 21:32

Da! Florine ai dreptate, numai ca am un anumit job in satul asta si mai erau niste oameni de fata. Daca faceam asa, fara sa incerc cat de cat sa argumentez, lasam loc in urma mea de discutii gen: "ia uite-l ma si pe asta, credea ca ii dau gratis." De fapt trebuia sa insist la telefon sa-mi spuna pretul prima data. Nu e prima data cand ma las momit cu "las ca ne intelegem noi- d-nu- ca doar oameni suntem" si apoi sa fiu nevoit sa refuz marfa in ultimul moment si sa am parte de reprosul " ce te bagi d-le daca nu vrei sa cumperi".
Poate e vorba de felul de a face negot, al locului. Pe marginea soselei stau "gradinari" cu trufandale la preturi exorbitante, cu marfa cumparata din depozite si deseori fara gradini. Preturi afisate ioc. Cate un fraier opreste limuzina si cumpara de la "tarani" ca e proaspat si ecologic. :lol: Preturi de lux! Expresie:"Da-ti-l dracu dom` inginer ca asta are bani. N-ai vazut ce masina are?"
Daca tu cauti sa cumperi ceva, te-ai ars. Daca vrei sa vinzi, esti privit ca unul dubios...targuieli peste targuieli. Vine si maine si poimaine sa te intrebe daca totusi nu mai lasi din pret, desi n-aveai unde sa mai lasi. Dupa ce ai vandut, iti mai bat altii la poarta sa vada daca mai ai "de alea" la pretul ala, desi pana atunci te rugai de ei si strambau din nas.

O faza caraghioasa: o baba se vaicareste ca au furat-o unii. Telefon, politie etc In final rezulta ca baba vroia sa vanda viteaua. Oameni i-au oferit un pret si baba a acceptat. Facut targul, apoi baba afla din vecini ca a vandut cutare o alta vitea la un pret mai mare. Baba se ia cu mainile de cap si iese in strada strigand ca fost furata. Explica-i asteia ca n-a furat-o nimeni. Politia se face de rahat fugind dupa un nevinovat, baba urla ca a fost furata si politaiu e mana in mana cu ei etc
Vine unu si face o lucrare. Achiti pretul stabilit inainte si individu mai cere, ca deh totusi e cam putin numa atata, chit ca pana atunci i-a mai trebuit de baut, tigari etc chestii neprevazute in plata si pe care le-ai dat din omenie, iar banii erau cei stabiliti initial. Daca-i dai in plus la plata, te poti trezi si maine ca mai vrea ceva de baut. Daca nu-i dai, oricum omul cherchelit bine, pleaca povestind la toata lumea cum ti-a muncit el si nu l-ai platit destul.

Acuma, pe bune, nu e nici pe departe toata lumea asa. Numai ca exista si unii mai altfel si de care e mai bine sa te feresti, mai ales daca esti cu obrazul subtire si nu vrei sa te faci de "panarama" cu ei.
Mircea_63

Mesajde aliuta2000 » 11 Iun 2012, 22:25

nu ai pierdut nimic ...
nu te enrva
tu ii spui NENE 100 RON si basta .
Treaba lui daca accepta .
Tu mai bagi o groaza de sirop is de munca sa il faci sa cladeasca , si sa ajunga la putere medie pe la jumatatea lui iule s i paopi iar sirop si munca ca sa intre tare in iarna .
El vrea 200 ron sa iti bage 2 rame cu puiet de diverse varste din ceilalti stupi in el si cel putin o rama full cu miere ( peste 3 KG miere )si da-i banii astia pentru ca asta e pretul la roi.

Nu te enerva ca pe mine au inceput sa ma amuze treburile astea . Trebuia sa ii zic ca vreme rea a fost dusa de o saptamana asa ca pluta ramane pe uscat.
Sa il pastreze la banii aia si sa ii dea el de papa si sa investeasca el munca in el sa ii faca el pararoi (poate ii explici si ce inseaman pararoi .)
Bafta si nu te lasa impresionat de treaba .
el vinde tu cumperi si sti care e treaba "nu-i *** cine cere ci cine da!!! la 200 ron iti cumperi roi cu puiet capacit deci care area avantaj enorm
A.D.
aliuta2000

Mesajde FLORINELU » 12 Iun 2012, 06:36

mircea. nici nu stii cat adevar ai scris mai sus.m-am ars si eu cu "afaceri"din astea destul,si de aceea am inceput sa procedez cum am spus mai sus.unii au inceput sa ma faca"jidan",dar eu sant mandru de asta,adica de faptul ca nu ii las sa ma fraereasca.mergem inainte si nu ne lasam calcati in picioare.
FLORINELU

Mesajde perma » 12 Iun 2012, 13:02

Ai zugravit satul romanesc foarte realist. Nu e peste tot asa, dar mentalitatea e asemanatoare. Eu in locul tau il duceam la o cutie de albine cu albine in ea si-l intrebam: "Daca ce-mi vinzi tu e stup, chestia asta cum se cheama?" Si daca insista, il puneam si-l deschidea, numaram albinele, il faceam de maro urat mirositor in tot satul, ca vinde si habar n-are ce vinde. E o palma morala mare pentru mandria locala.
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde jenica67 » 12 Iun 2012, 19:50

Mircea_63 daca vrei sa cumperi roi, da-mi un mesaj, si iti dau un telefon, sa cumperi roi de la cineva, care se afla ca 40 de km de tine. Ii vinde cu 120 lei 2 rame de puiet si 1 cu miere la alegere din 5 si toata albina din lada. Eu am luat ieri 5 roi, am mai platit putin si mi-a dat 4 pe 4 rame, ca era pacat sa las una, 3 erau cu puiet si 1 cu pastura si miere si 1 roi pe 3 rame.
jenica67

Mesajde Bambucha » 12 Iun 2012, 20:05

Roi pe creanga cat o minge de fotbal "la pachet" maxim 40-50 de lei.
In ce stare era roiul? avea rame, nu avea, puiet, artificial, natural, lipsesc ceva detalii mai sus.

Acum daca te uiti bine prin padurile de salcami de la marginile satelor se pot gasi fel si fel de roiuri, deoarece este plin sezon la roire si majoritatea nu-si stapanesc stupii. Asadar se pot gasi si gratis! Cu aceasta lozinca m-as prezenta la stimabilul stupar daca ar deschide subiectul cu "las' ca ne-ntelegem".
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde pin » 13 Iun 2012, 10:13

Greseala a fost a ta ca i-ai spus ca ai dat 600 pe o familie.
pin

Mesajde aliuta2000 » 13 Iun 2012, 11:14

nu a facut nici o greseala ca i-a zis in jur de 200ron e lada completa si apoi faguri cosntruitisi familia asezata cu puiet . asa el da doar albina si matca ni mic altceva .
A.D.
aliuta2000

Mesajde mary77 » 13 Iun 2012, 14:18

Cand omul a spus ca ne intelegem noi poate nu a spus-o cu rautate, poate erea dispus sa negocieze , trebuia sa procedezi ca atunci cand cumperi o masina , faci o proba si apoi negociezi , in cazul tau desfaceai cutia , luai rama cu rama la verificat vedeai daca au rezerve de miere, puiet cite rame , matca,si valoarea ramelor (sa nu fie foarte vechi de trebuiau schimbate urgent)matca cred ca nu aveai de unde sa sti cat de batrana e, iar rama de puier sa fie batuta pe aproape toata suprafata ramei nu pe ici pe colo ca aia nu e rama de puiet e rama cu puiet . In zona mea se vinde rama de puiet+ albina acoperitoare cu 50 ron. matca la intelegere tinand cont ca la Buc. la institut parca e 55 ron.
mary77

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE