Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Stupi

Mesajde irinel23 » 04 Iun 2012, 22:15

Salut,
Numele meu este Irinel, sunt din Gorj si vreau sa incerc cu 2 stupi ca hobby.Primul pas l-am facut, am cumparat Manualul Apicultorului:)
Acum urmeaza stupii. La apicola sunt La pretul de 180 lei. Ce ziceti e bine sau sunt scumpi? Vreun gorjdean pe aici care vinde stupi?:)
irinel23

Re: Stupi

Mesajde iunicu » 04 Iun 2012, 23:52

Pai sunt sigur ca la anunturi e plin de cutii. Eu am cumparat lazi dadant de 12 rame fara cat la 90 lei/buc.
Decat sa dai 180 lei pe cutie mai bine vorbesti cu cel care iti vinde albina sa iti faca si un pret la cutii. Iesi mai ieftin garantat.
Dupa ce lucrezi cu primele cutii o sa stii ce sa comanzi la tamplar si cum vrei detaliile.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde irinel23 » 11 Iun 2012, 14:26

Stupii mi se par scumpi asa ca m-am hotarat sai fac singur. Daca nu cer prea mult, puteti sa-mi dati si mie dimensiunile unu stup vertical?
Lungima, latima, inaltime..etc.
Multumesc
irinel23

Mesajde ovidiu_78 » 11 Iun 2012, 14:30

specifica te rog ce fel de stup vertical?dadant?ME?MER?pe cite rame?
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde CORNEL V. » 11 Iun 2012, 14:44

CORNEL V.

Mesajde CORNEL V. » 11 Iun 2012, 14:48

CORNEL V.

Mesajde irinel23 » 11 Iun 2012, 21:03

Sunt incepator si ma gandeam la un stup vertical, nu stiu cu cate rame sa fie poate ma sfatuiti dumneavoastră.
Cornel sunt din comuna Bustuchin :) si multumesc foarte mult pentru linkuri.
Sunt bine venite si alte pareri.
Multumesc
irinel23

Mesajde Mircea_63 » 11 Iun 2012, 21:47

Eu l-as face pe 12 rame si cat (etajul de deasupra) de 1/2. Retine ca in principiu orice stup e bun. Important sa-i fie tie la indemana sa lucrezi cu stupul acela. Cei care fac pastoral prefera stupii etajati cu corpuri mai mici, deoarece sunt mai usoar de incarcat, descarcat si manevrat. La stupii multietajati sunt corpurile mai mici, suprapuse si se lucreaza mai mult cu manevrarea corpurilor decat cu rama. Tine cont ca rama Dadant e cea mai raspandita si daca vei cumpara albine sunt sanse maxime sa se potriveasca ramele.
Grabeste-te ca vara nu mai are mult...daca vrei sa te apuci de ele anul acesta. Cu albina in cutie inveti cu mult mai repede decat citind teorie, dar sa nu te prinda stuparitul chiar fara sa stii nimic.
Vezi daca nu cumva esti alergic! Asta e cel mai important. Odata facuta lada fa rost de un roi, baga-l in lada si burta pe carte. Succes!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde irinel23 » 12 Iun 2012, 13:18

Multumesc Mircea, in cateva zile o sa fie gata pentru ca tatal meu se pricepe sa lucreze cu lemnul...numai ca nu a facut stupi niciodata :)
Am mai fost intepat de albine dar inafara de o mica unflatura nu am patit nimic.
irinel23

Mesajde adriantl » 17 Iun 2012, 00:43

salut, sunt un mic incepator:"> si vreau sa mi spune ti si mie atunci cand ai stupi noi trb sa dai cu ceva pe ei ianinte sa bagi albinele ? si aerisirea la stup este doar pentru transport ? si spuneti mi si mie cu ce rame se inmultesc un stup? ( rame puiet,rame albine,si ce mai stiti voi ) multumesc:*
adriantl

Mesajde iunicu » 17 Iun 2012, 12:12

Adriane, cand o sa recitesti intrebarile pe care le-ai pus aici si o sa te pufneasca rasul, sa stii de la mine ca esti pregatit sa porti responsabilitatea unui stup cu albine.
Tratezi mult prea superficial apicultura si o sa suporti consecintele.
iunicu

Mesajde adriantl » 18 Iun 2012, 00:44

m-ai lamurit ..de ..mai bn nu intrb
adriantl

Mesajde iunicu » 18 Iun 2012, 08:18

adriantl scrie:si spuneti mi si mie cu ce rame se inmultesc un stup? ( rame puiet,rame albine,si ce mai stiti voi

Raspunsul la intrebarea asta este DA!
La modul in care intrebi, pentru tine cel mai recomandabil este sa pazesti stupii si cand roiesc sa prinzi roii. Divizarea necesita mai multe cunostinte, defapt tu trebuia sa cunosti toate lucrurile astea inainte sa ai primii stupi.
Pe stupi poti da cu vopsea inainte sa bagi albinele.
Aerisirea este obligatorie in timpul transportului. Cand stupii stationeaza, e bine sa lasi albina sa isi regleze ventilatia dupa necesitati.
Suparaciosii sfarsesc prin a fi ignorati la un momentdat.
iunicu

Mesajde ovidiu_78 » 18 Iun 2012, 08:38

iunicu scrie:
adriantl scrie:si spuneti mi si mie cu ce rame se inmultesc un stup? ( rame puiet,rame albine,si ce mai stiti voi

Raspunsul la intrebarea asta este DA!
La modul in care intrebi, pentru tine cel mai recomandabil este sa pazesti stupii si cand roiesc sa prinzi roii. Divizarea necesita mai multe cunostinte, defapt tu trebuia sa cunosti toate lucrurile astea inainte sa ai primii stupi.
Pe stupi poti da cu vopsea inainte sa bagi albinele.
Aerisirea este obligatorie in timpul transportului. Cand stupii stationeaza, e bine sa lasi albina sa isi regleze ventilatia dupa necesitati.
Suparaciosii sfarsesc prin a fi ignorati la un momentdat.

Topicul este Incepator,rabdare înseamnă cu cei la început,nu răspunsuri ironice,dacă ii scriai astea înainte fără sa mai adaugi trmitere la paza stupilor si altele era mai bine,cei care fac primii pași nu cred ca înainte de a avea primul stup știu toate aceste lucruri,vine pe parcurs,bineinteles prin studiere,practica,CONSILIERE,etc
Si eu am fost incepator,si inca sunt la inceput,dar mă descurajam dacă cineva mi-ar fi răspuns așa
Îmi cer scuze dacă am supărat pe cineva
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde iunicu » 18 Iun 2012, 10:34

Incepator sunt si eu. Am stupi de numai 3 saptamani dar inainte de a pune o intrebare ma informez putin ca sa stiu ce sa intreb. Domnul Adrian nu numai ca nu osteneste sa caute discutiile de pe forum in care se dezbate despre ce il intereseaza, dumnealui nu citeste nici raspunsurile la intrebarile pe care le pune. Priveste in istoricul posturilor lui si ai sa vezi ca fiecare intrebare se repeta si in alte topicuri si acolo i s-a raspuns. Da ce crezi ca a bagat ceva la cap? Pune in continuare aceleasi intrebari pe care nici macar nu le formuleaza corect.
iunicu

Mesajde aliuta2000 » 18 Iun 2012, 10:43

cand muti albinele din stupul vechi in stupul tau nou nu dai cu nimic .
la inmultire mai asteapta sa treaca un an ca sa te inveti cu ele si apoi mai intrebi cate ceva
A.D.
aliuta2000

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR