Din lecturile de pana acum, n-am aflat daca hranirea prin podisor vs. hranitorul in cuib, are vre-o influenta asupra familiei de albine.
Asta e foarte important, deoarece vad o mare diferenta ca eficienta a muncii. Una e sa ridici doar capacul si sa alimentezi si alta e sa desfaci si podisorul. Desigur, poti desface doar leatul podisorului de deasupra hranitorului.
Am vazut si hranitoare ce se introduc pe la urdinis si au un pet de alimentare in exterior. Ca sa aleg varianta cea mai eficienta pentru mine, ma interesa daca pentru stup are vre-o importanta felul hranitorului.
De exemplu, cel prin urdinis suspectez ca favorizeaza furtisagul. In podisor poate fi mai rece in unele zile. Cel asezat in cuib elimina aceste dezavantaje, dar e putin mai incomod.
Cand spun ca e mai incomod...nu e vorba ca as fi chiar atat de lenes, ci sunt in situatia ca apelez la doamna mea sa le hraneasca daca eu lipsesc. Ridicarea scanduricii aflata deasupra hranitorului ii da unele emotii, justificate sau nu.
E usor sa aleg tipul de hranitor convenabil pentru mine, dar nu sunt sigur ca stiu care este mai convenabil pentru albine. Va multumesc!