Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Salutari apicultorilor - de la un incepator

Mesajde vio-trutza » 25 Mai 2012, 20:44

vasilefi scrie:majoritatea vand un minim de 5 matci, daca le trimite prin curier.
daca gasesti pe cineva prin apropiere de tine probabil iti vinde si 3, cum am eu nevoie...

Va multumesc pt. raspuns . Sa aveti succes cu stupii si sa ne tineti la curent cu divizarea lor.
vio-trutza

Mesajde vasilefi » 05 Iun 2012, 15:27

ieri am mai verificat unul din stupi in care aveam doar 9 rame. le-am curatat pe toate, ca partea de sus era cu faguri, si am reusit sa o bag si pe a 10-a ca poate pana divizez mai construiesc ceva pe ea.

razuind ceara de pe marginea ramelor am omorat cateva. degeaba le-am afumat ca erau multe si se intorceau imediat unde razuiam.
o metoda mai buna astfel incat sa nu le omor care ar fi?
vasilefi

Mesajde un OM » 05 Iun 2012, 16:50

Probabil ai razuit cand ramele erau asezate in stup. Daca vrei sa razui crescaturile dintre leaturile superioare fa operatia aceasta cand ridici rama pentru control deasupra stupului. Oricum trebuie ceva atentie .
un OM

Mesajde vasilefi » 12 Iun 2012, 22:52

sambata doresc sa divizez stupii cu matci imperecheate.
care e cea mai buna metoda sa ma asigur de acceptarea matcilor?

in stupul nou sa pun fagurii cu oua si larve impreuna cu albinele acoperitoare iar in cel vechi matca + albinele lucratoare?
sa stropesc fagurii din stupul nou cu sirop cu menta pentru acceptarea matcii?
bineinteles voi stimula toti stupii cu sirop.
vasilefi

Mesajde un OM » 13 Iun 2012, 10:03

Una dintre conditiile aceptarii matcii noi este servirea la "troaca" (hranitor). Caci si oamenii parca se inteleg mai bine satui. Sunt unii care de foame devin "tafnosi".Doua zile nu elibera matca. De-abia in a treia zi pui fagurele la usa coliviei.
un OM

Mesajde vasilefi » 15 Iun 2012, 08:51

in lipsa de hranitor merge si sirop la punga?
trebuie sa le servesc separat si apa sau siropul le ajunge? pot sa pulverizez apa peste rame?
siropul e din comert gata preparat insa o sa pun in el si protofil.

dupa divizare sa mai las catul sau scutur albinele in cei doi stupi?
vasilefi

Mesajde CristiTm » 18 Iun 2012, 21:20

cel mai bine iti faci siropul singur dupa reteta care nea lasat-o nea Gica e foarte buna si iti iese sigur daca ai rabdare si esti putin atent si eu am avut o familie de albine in 2011 acum am 3 si 6 roiuri sper ca la anul sa am 10 asta e targetul dar ma nenorocit rau vremea asta
CristiTm

Mesajde vasilefi » 18 Iun 2012, 22:56

am sa incerc sa fac si eu sirop. ma cam feresc de zahar fie el invertit. cunosc efectele negative asupra corpului uman si sigur si asupra albinelor.

sambata am facut divizarea stupilor. vineri seara am luat si 3 matci cu albina insotitoare si voiam sa le pun in cei 3 roi nou formati.
am reusit partial. in primii doi stupi am avut mari emotii ca nu gaseam matcile. erau si plini de albina si mi-a luat mai mult timp cu verificarea.

cum nu le-am gasit am luat caturile la rand. erau acolo in cat, in ambii stupi.
am format roii mai spre dimineata iar seara am pus matcile in cutiuta lor in stupii noi.

am pierdut din pacate o matca cand am verificat sambata la amiaza cutiutele, matca si albinele dintr-una era foarte ametite, abia se miscau.
restul de matci si albine erau vioaie.
nu stiam ce se intampla si ce sa fac. le-am stropit cu apa dar degeaba nu si-a revenit.
probabil s-a intamplat din cauza ca nu le-am pus apa de cand le cumparasem. nu m-am gandit ca trebuie sa le pun

in cel de-al treilea stup am tot cautat matca, in stup, in cat dar n-am gasit-o.
dupa divizare am luat stupul vechi inca o data la verificat. am crezut ca o fi cazut matca pe fundul stupului. tot n-am gasit-o.
in roiul nou am lasat doua botci capacite poate o iesi o matca din ele.
in stupul vechi divizat nu am botci ca le-am rupt pe cele gasite.
solutia ar fi sa-si faca ele alta botca sau sa incerc sa mai cumpar o matca.
erau vreo 10 botci in stup insa doar 2 sau 3 erau capacite. oare nu mai aveau matca? n-am observat nici oua dar poate mi-a scapat ca inca le deosebesc mai greu.

am pus in toti stupii mai putin in unul si o punga cu sirop Filia Sweet in care am pus si Protofil.
nu am pus punga in cel fara matca pentru ca voiam sa vad daca gasesc oua.
in seara asta o sa iau banda adeziva de pe cutiute sa vad daca accepta matca.

UPDATE
am cautat in al 3-lea stup oua sa stiu daca mai exista sau nu matca
din fericire n-am mai cautat ca am vazut-o pe prima rama verificata
era cam neagra dar frumoasa :D
vasilefi

Mesajde vasilefi » 04 Aug 2012, 08:17

as dori sa incep doua tratamente cu VF iar in octombrie sa mai fac unul cu 2-3 tratamente.
stupii sunt cu fund AV insa doar 1/3 are plasa.
o sa folosesc foitele insa cum pot verifica eficacitatea lui? sa pun o foaie de hartie sau tabla pe fundul stupului? sau doar sub sita AV?

majoritatea am vazut ca au o tabla, subar, sau cum i-o zice pe fundul stupului si observa usor ce cade insa eu n-am asa ceva.
cum se face tratamentul am gasit dar problema e cum verific cati paduchi au cazut
vasilefi

Mesajde florinachevas » 12 Aug 2012, 18:01

Salutare tuturor apicultorilor!
Ma bucur sa fiu membru al acestui forum, de pe care sa învăț cât mai multe lucruri despre albine.
florinachevas

Mesajde CristiTm » 12 Aug 2012, 23:41

vasilefi scrie:as dori sa incep doua tratamente cu VF iar in octombrie sa mai fac unul cu 2-3 tratamente.
stupii sunt cu fund AV insa doar 1/3 are plasa.
o sa folosesc foitele insa cum pot verifica eficacitatea lui? sa pun o foaie de hartie sau tabla pe fundul stupului? sau doar sub sita AV?

majoritatea am vazut ca au o tabla, subar, sau cum i-o zice pe fundul stupului si observa usor ce cade insa eu n-am asa ceva.
cum se face tratamentul am gasit dar problema e cum verific cati paduchi au cazut

poti sa faci tabla aia (subar ) nu dureza mai mult de 5 minute eu am pus sub sita , anu asta am luat un pistol imprumut din ala cu ventilator e mult mai rapid si usor.
CristiTm

Mesajde ves.lucian.zabrani » 13 Aug 2012, 07:42

bagi pe urdinis o coala ministeriala , A4 , !!! asa vezi cam cati paduchi au cazut !!! daca ai urdinisul prea mic si nu intra , o rupi in doua di le pui una langa alta in stup !!! ai cu ce astupa sita ??? trebuie sa aiba un subar !!! daca nu-l are il faci ori din tabla , ori din osb sau din ce poti tu sa-l faci !!! depinde daca are facuta stupul sub sita o fanta in care sa intre subarul si depinde de cat este de groasa fanta !!!
poti astupa sita si pe deasupra sitei cu un PFL !!!
te descurci tu !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde vasilefi » 15 Oct 2012, 23:14

am facut azi restrangerea cuiburilor si intr-unul n-am vazut matca. mai verific o data intr-o zi, doua... daca nu are matca cum ma sfatuiti sa-l unesc? sa pun cate o rama in alte familii dupa diafragma?
rama respectiva sa o las capacita sau sa o descapacesc?
vasilefi

Mesajde horia_ch » 16 Oct 2012, 11:04

Lasă, măi, matca, nu-i musai s-o vezi la fiecare deschidere a stupului! În sezonul activ te ghidezi după ouă, toamna după ce încetează focul mitralierei te bazezi pe starea familiei (albine liniştite).
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde vasilefi » 16 Oct 2012, 12:16

e foarte slab stupul are cam 3 rame de albine si nici miere nu are prea multa. chiar daca ar avea matca cred ca trebuie sa o pun in lada cu alta familie.
a mers slab tot anul stupul acesta. am crezut ca a stat prea in umbra dar nu stiu daca acesta e motivul.
vasilefi

Mesajde mary77 » 16 Oct 2012, 20:18

Ceva poze?
mary77

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR