Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Un mic sfat pentru divizare

Mesajde flavian » 12 Iun 2012, 17:09

Problema. Am un roi micut in stup warre pe care vreau sa-l pun sa mai faca o matca. Sunt vreo 5 faguri din care 2-3 cu puiet si 2-3 cu provizii pe semirame mobile. Nu pot sa-i ajut cu faguri imobili din alti warre si nici din dadant. Pot in schimb sa-i ajut cu albina. Cum procedez ?

Varianta 1. Scutur cateva rame din cei clasici in corp nou de warre. Mut matca din vechiul warre in cel nou in cusca sa nu o omoare albinele straine. Adaug un fagure de provizii si un hranitor plin ca sa le conving sa ramana in noua casa. Peste doua zile pun dop de ceara sa elibereze ele matca. In stupul vechi ramane puietul si albina veche care isi va face matca noua.

Varianta 2. Scutur albina din warre cu tot cu matca in corp nou asezat pe locul celui vechi. Le dau un fagure de provizii si un hranitor. Mut vechiul stup warre pe alt loc si scutur in el albina noua din dadant care isi va face matca proprie din ouale gasite acolo.

Alte idei ? Primesc sugestii pana maine dimineata cand purced la bal.. ori la spital.. :)

Multumesc anticipat
flavian

Re: Un mic sfat pentru divizare

Mesajde Alexu » 12 Iun 2012, 17:13

Intri pe forum la anunturi apicole , si-ti iei o matca deja imperecheata . Deja ii cam tarzior sa stai sa faci alte matci
,, Nu e problema mea ce cred oamenii despre mine . Eu sunt ceea ce sunt și fac ceea ce fac . Nu astept nimic și accept totul . Si asta face viața mult mai usoara ''
Alexu

Mesajde pin » 13 Iun 2012, 09:51

Mai ai varianta sa inversezi doi stupi si sa-l populezi cu culegatoare.
pin

Mesajde flavian » 13 Iun 2012, 09:57

Mda, e cam greu cu inversatul ca suportii nu-s de aceeasi dimensiune la warre cu dadant.

Cred ca tot la cumparat un roi ajung. Bag albina cu matca in corpul warre si cu ramele ajut unul din stupii clasici.
flavian

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE