Ai scris ceva de oligofreni care au candidat!! Poate era doar o figura de stil.
Poti fi repetent! Hai sa zicem ca lasam deoparte repetentia pe motive medicale, dar daca repeta anul si se pune apoi pe invatat, bravo lui. Repetentia nu e o condamnare! E doar o retrimitere la invatat. Eu ma refeream la cei care isi iau bacul, presupunand ca se va da cinstit, cum a fost in general anul trecut.
Am citit despre o tara -Finlanda probabil- unde cu niste sute de ani in urma se stabilise regula ca cei care nu stiu sa citeasca sa nu aibe voie sa faca copii. De fapt cred ca nu-i cununa popa, deci nu se puteau casatori, iar copii din flori erau o rusine si o raritate, dar cuplurile nu puteau sta impreuna necasatorite. In fine, tara aceea s-a dezvoltat grozav avand populatia alfabeta
Motivele au fost religioase. Crestinul lor trebuia neaparat sa citesca cu ochii si mintea lui cuvantul Domnului, dar aici era important rezultatul.
Tata avea 7 clase si o scoala profesionala. Mi-ar parea nedrept sa-l opreasca cineva sa voteze, dar in principiu un astfel de barem ar fi si o motivatie pentru invatat si o selectie rationala a votantilor.
Am vazut o statistica a invatamantului minim obligatoriu in paralel cu nivelul de dezvoltare al acelei tari. Sarea in ochi legatura. Japonezii de exemplu au de multa vreme liceul obligatoriu.
Personal. am un respect deosebit pentru evrei. Ei bine, n-am auzit de evreu nescolit sau nevorbitor de 2-3 limbi. Despre acestia, simpatizati sau injurati, se spune ca ei conduc lumea. Poate e adevarat, poate nu, n-are importanta aici, dar vezi ce face invatatura dintr-un popor. Pot pomeni de conationali de-ai nostrii, despre care se stie cum stau cu scolarizarea si de cat de dispretuiti sunt in intreaga lume.
Forta unui popor sta in spiritualitatea si cultura lui. In ziua de azi acestea se formeaza in scoala, a trecut vremea traditiei orale. De aceea spuneam ca legarea dreptului de vot de scolarizare ar fi un dublu castig.
O masa de oameni scoliti, mai greu pot fi manipulati si ar face alegeri mai bune.
Cu conditia sa aibe de unde alege. Tragedia asta e alta poveste!