Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: dilema

Mesajde ves.lucian.zabrani » 25 Mai 2012, 09:20

mai Adi mai !!! ai mare cautare !!! si stiu de ce !!!
ti-am mai spus eu odata cand ai zis ca oare sa mai postezi sau sa nu mai postezi , ca tu de aia postezi ca il ai pe Dumnezeu in sufletul tau !!!
si de aia ii ajuti cu sfaturi mai ales pe cei care-ti asteapta sfaturile ca pe pita calda !!!
Dumnezeu sa te imbucure si sa te tina sanatos pe tine si pe toata familia !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde un OM » 25 Mai 2012, 23:25

Botcile pot fi protejate prin acoperirea lor cu o cusca colivie al carei orificiu este obturat ermetic.. Metoda este buna, asa se poate da rama cu botca pe locul ei, fara a o deranja, strica, unui alt roi orfan, fara a-i da posibilitatea sa o strice.Dupa ce matca iese din botca, orificiul este acoperit doar cu fagure, gaurit cu un cui subtire.
Fişiere ataşate
colivie.jpg
colivie.jpg (7.32 KiB) Vizualizat de 4742 ori
un OM

Mesajde un OM » 25 Mai 2012, 23:29

Insa o buna parte din botcile de schimbare linistita nu prea pot fi protejate in acest fel, deoarece sunt asezate spre marginea ramei, eventual intre fagure si leatul lateral. Cel mult pot fi decupate. Pot fi protejate eficient prin ruperea familiei in mai multi roi cu musca din familia mama.
un OM

Mesajde glaliona » 27 Mai 2012, 22:02

Buna seara.Astazi am mers la stupina unde am constatat ca imensa botca a disparut(roasa in varf).La data de 22 mai era necapacita,27 mai deja roasa -nu prea se potrivesc calculele.Am vazut si o rama cu oua de o zi, deci matca batrana este in stup.Este oare posibil ca matca batrana sa roada botca frumos exact in varf ???? Botca era pozitionata undeva pe centrul ramei si era foarte frumoasa.Sperand ca este de schimbare linistita asteptam sa vad mandretea de fata.Daca s-a dus este pacat :oops:
glaliona

Mesajde augustin » 27 Mai 2012, 22:10

Mai cauta :P
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde glaliona » 12 Iun 2012, 09:28

Buna ziua.Acum o luna am gasit un stup fara matca(am scris despre el la inceputul topicului).Am incercat mereu sa rezolv problema dar ghinionul se prelungeste.Nici la data aceasta nu am ou in stup semn ca matca nu oua.Pe parcursul acestei luni vazind lipsa matcii, la inceput am introdus botci in stup pe care le gaseam roase in lateral.Am asteptat mereu imperecherea matcii desi timpul de afara nu permitea.Am ajutat mereu familia cu rame cu puet si ou(sperand ca-si vor trage botci daca matca lipseste).Problema este - cum gasesc o matca neimperecheata intrun stup plin de albine.Am incercat dar albina pare un pic mai iritata si nu am reusit .Poate aveti o cale mai simpla si mai sigura.Mai nou a inceput sa faca barba la urdunis ,o fi din cauza caldurii ori a lipsei larvelor ,oualor in stup.Cer un pic de ajutor :oops: .
glaliona

Mesajde Mircea_63 » 12 Iun 2012, 10:07

Avand aceleasi dificultati in gasirea matcii, am gasit urmatoarele: daca introduci o rama de puiet capacit, de la alt stup si redeschizi peste 15-20 minute, mari sanse sa gasesti matca pe aceasta rama. Simte mirosul strain si vine sa cerceteze. N-am incercat!
Daca ai avea o matca moarta, pastrata intr-o cutiuta si eventual la frigider. O amplasezi pe rame in stup, (redeschizi peste 20 minute) si vei gasi matca adulmecandu-si inamica din cutie. Matca moarta isi pastreaza mirosul vreme indelungata.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde aliuta2000 » 12 Iun 2012, 21:27

Mircea_63 scrie:Avand aceleasi dificultati in gasirea matcii, am gasit urmatoarele: daca introduci o rama de puiet capacit, de la alt stup si redeschizi peste 15-20 minute, mari sanse sa gasesti matca pe aceasta rama. Simte mirosul strain si vine sa cerceteze. N-am incercat!
Daca ai avea o matca moarta, pastrata intr-o cutiuta si eventual la frigider. O amplasezi pe rame in stup, (redeschizi peste 20 minute) si vei gasi matca adulmecandu-si inamica din cutie. Matca moarta isi pastreaza mirosul vreme indelungata.

Tot nu sunt lamurit ce vrei tu defapt ??
vrei sa vezi matca neeaparat ???
incepi si iei ramele dintr-o parte si cu rabdare pe un timp favorabil te uiti dupa ea . Ramele le privesti de la exterior catre interior cand te uiti , nu te uiti in centru intai ci in din lataralul ramei rotocol catre centru si privesti pe ambele fete ale ramei si poi treci la urmatoarea rama si tot asa pana o gasesti .
Nu o gasesti de prima data iei ramele inapoi a doua oara.

Daca vrei sa sti doar ca ai matca in stup te uiti la rame si daca gasesti oua de 1-2 zile sigur cineva a pontat . Asta chiar daca ai dat in urma cu 3-4 zile tu rama cu oua de 1-2 zile ,, acelea s-au transformat deja in larva de 1-2-3 zile .
daca nu ai oua de 1-2 zile bagi din alta parte o rama cu ceva oua de 1-2 zile puiet si te mai uiti in 2-3 zile . Daca au tras botci insemna ca nu ai matca si au tras botci de salvare , daca nu trag botci inseamna ca ai matca pe undeva prin stup .

Mai bine le lasi linistite decat sa le innebunesti .
A.D.
aliuta2000

Mesajde Mircea_63 » 13 Iun 2012, 11:38

Aliuta prietene, nu e clar daca imi raspunzi mie sau Glalionei. Dupa citat pare ca imi raspunzi mie, dar eu la randul meu ii raspundeam Glalionei. Dumneaei se necajea mai sus ca nu gaseste oua si are indoieli ca matca e prezenta.
Mircea_63

Mesajde aliuta2000 » 13 Iun 2012, 14:48

raspuns pt el dar cred ca e util pentru mai multi care citesc .
A.D.
aliuta2000

Mesajde glaliona » 13 Iun 2012, 19:46

Mersi mult de raspuns dl Mircea 63. A-ti inteles exact miezul problemei si a-ti raspuns concis si la subiect. Mi-ati oferit o solutie (sper si astept sa o incerc). :P
glaliona

Mesajde glaliona » 04 Iul 2012, 15:33

Buna ziua ,m-am lovit iarasi de o situatie noua.Pa data de 1 iulie am facut o vizita in stupina .A inflorit floarea soarelui si am adaugat la fiecare stup cate 2 faguri. Dupa ce am terminat interventia am observat la un stup matca( cu aproximativ 10 albine care o insotiau) care incerca sa intre in stup pe sub capac in partea din fata a stupului. Am incercat sa o prind sa o pun pe scandura de zbor dar ea a zburat. Pe data de 3 iulie am revenit si am introdus in acel stup o rama cu ou si larve pentru a verifica prezenta matcii. Zabovind un pic in stupana am observat in fata altui stup matca pe un fir de iarba.Am reusit sa o urc pe scandura de zbor si a intrat linistita in stup.Intrebarea mea este- cat de des se poate rataci o matca,daca mai revine dupa prima incercare esuata(ca in primul meu caz),dece nu nimereste urdinisul :? ?????
glaliona

Mesajde Mircea_63 » 04 Iul 2012, 17:12

Din citite am inteles ca in decursul vietii matca mai iese din stup si mai trage cate o imperechere... Poate am retinut gresit.
Totusi, de unde impresia ta ca s-a ratacit? Nu stiu de ce a iesit, presupun ca s-a dus la "baieti", dar fiind cu alaiul dupa ea, sigur stiu ele drumul. Probabil ca atunci cand le venea cheful sa intre, intrau unde trebuie.

E foarte interesant ce povestesti, dar ma intreb daca e aceeasi matca sau alta. Ma mai intreb daca era matca sau totusi era un trantoras. Si d-na mea mi-a spus ca a vazut o matca iesind dintr-un stup si intrand in altul.(Eu nu cred) Cand deschidem stupii, ea mereu vede cate o matca...care se dovedeste a fi un trantor. Vede mult mai bine decat mine, eu cu mare greutate zaresc oul matcii si chiar si atunci am indoieli, dar pe trantori ii recunosc imediat. In schimb am sesizat acest aspect la ea.
Esti sigura ca erau matci acelea?
Mircea_63

Mesajde glaliona » 04 Iul 2012, 18:34

Ca am vazut matca si nu trantorele sunt sigura.In ambele cazuri cuiburile sunt blocate cu miere ceea ce este specific roiurilor noi formati,cateva rame cu puiet copt,lipsa ou si larve.Sunt sigura ca matcile au iesit la imperecheat.In primul caz am vazut cam un pumn de albine care erau sub marginea capacului ,pe exteriorul stupului.Prima impresie a fost ca e furtisag ,desi in plin cules era imposibil.Studiind mai atent ghemul am vazut si matca(avea abdomenul de o culoare mai deschisa).Cred ca in ambele cazuri atentia mi-a atras-o un sunet produs de matca.Marea mea dilema este- de ce matca nu nimereste direct scandura de zbor,de ce cauta in primul caz mai sus,in al doilea caz in iarba. O fi din cauza culesului aria de zbor foarte aglomerata si deruteaza revenirea matcii in stup (precizez- dupa zborul de imperechere) :cry: ??????
glaliona

Mesajde mary77 » 04 Iul 2012, 18:46

Probabil erea garda matci care cauta sa duca matca in alt loc unde sa ponteze si au gresit drumul .Nu cred ca daca erea una neanperechiata nu o recunosteai ca fiind mai mica iar daca o si zburat erea pregatita pentru roire ,tinand cura de slabire pentru a putea zbura din nou .
mary77

Mesajde glaliona » 09 Iul 2012, 22:41

Buna seara. Ma gandesc sa extrag dar nu sunt sigura cate rame sa las (pline cu miere) pe familie.Nu vreau sa intervin mai tarziu cu completari masive.Stupina se afla stationar si floarea soarelui este ultimul cules principal (cam doua saptamaini a tinut floarea,din cauza secetei s-a dus). Cate rame trebuie sa las de familie medie pentru a trece cu bine iarna :? .In fiecare lada sunt cam 10 rame pline cu miere plus coronitele de asupra puietului .Astept sfaturi :roll: .
glaliona

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR