Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Crearea rasei Apis Mellifera Furajatus

Mesajde andrei_calinescu » 16 Iun 2012, 16:07

Discutam zilele trecute cu unprieten din institut.
Isi exprima ingrijorarea vis-à-vis de tendintele ce se anunta.Miere ioc anulasta, dezvoltare deficitara, perioade extreme cu ploi interminabile sau canicula la fel.
Aderam la modelul vest,furajarea albinei?
Cream apis mellifera furajatus?
andrei_calinescu

Re: Crearea rasei Apis Mellifera Furajatus

Mesajde filip » 16 Iun 2012, 16:38

Depinde de noi unde invatam albina sa caute.
In haranitor ori in floare.
Eu am optat fara haranitoare si am reusit sa ciupesc ceva miere.
Deziluziile vin si din sperante prea mari.
Eu am prins anii cu '' vacile grase " precum spune BIBLIA.
Cand vinzi un kg de miere poti spune cu mana pe BIBLIE ca-i naturala adunata de albine din flora ori mana?
Romania are acum doua tipuri de apicultori.
Cei care produc si reusesc sa vanda avand clientela formata.
Cei care produc si au miere pe stoc si vand en-gross
Prima categorie daca face smecherii ,isi taie craca singuri.
Eu ma pliez precum acordeonul fara a fi accesat fonduri UE.
filip

Mesajde stroe » 16 Iun 2012, 21:02

Mierea cu furaje in ea banuiesc ca se vinde fara probleme la persoane fizice care nu fac analize. Numai la analize iese compozitia.
stroe

Mesajde filip » 17 Iun 2012, 12:06

stroe scrie:Mierea cu furaje in ea banuiesc ca se vinde fara probleme la persoane fizice care nu fac analize. Numai la analize iese compozitia.

Aici te inseli.
Orice borcan de miere cumparat i se poate face analiza compozitiei.Iar daca nu esti corect esti terminat pe plan local.
Eu am avut ocazia sa aflu ca mierea a fost analizata fara stirea mea.Apoi am fost recomandat.
Cinstea si Omeniea sunt mai presus de Castig!
filip

Mesajde Ioan Guist » 17 Iun 2012, 12:28

Alimentarea albinelor cu hrana glucida sau proteica se face de cand lumea.Toate cartiile o scriu.Am o carticica din 1893 si scrie si in ea.
Salvarea albinelor de la infometare se face prin atministrare de hrana.Si daca miere nu mai este ce facem?
Ca astazi nu mai avem in curte doua buduroaie sau 5 stupi pe o vatra, asta schimba nitel datele problemei.

Important este sa ramanem la hranirea de stimulare sau complectare pt iarna.Iar familile dedicate culesului de nectar, sa fie vitregite de hrana artificiala cu indeajuns de mult timp inaintea culesului.

Cine nu atministreaza hrana, bine face daca poate.Sa nu acuzam insa pe cei ce fac o hranire corecta.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde filip » 17 Iun 2012, 12:40

Cand umblii in pastoral cu butoaie de sute kg de sirop,nu vei avea miere fara inlocuitori.
Ramane de stabilit care e tinta apicultorului roman:
-Sa reuseasca sa inmulteasca numarul de fam de albine pana unde?
-Sa polenizeze plaiurile romanesti pe fonduri UE?
-Sa realizeze productii de miere naturala fara inlocuitori?
Multi se rezuma la primele 2 puncte.
Viitorul va stabili cine a avut dreptate.
filip

Mesajde Ioan Guist » 17 Iun 2012, 15:00

daca reusesti sa nu atministrezi hrana artificiala, nu inseamna ca cei ce fac pastoral sunt paria societatii apicole sau falsificatori de miere pentru ca stimuleaza in perioada de primavara sau toamna ori ca ierneaza pe biostimulatori.
Ba din contra.Sunt de parere ca cei de pe stationar sunt cei ce falsifica de regula mierea.E dovedita.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde MIHAI BALS » 17 Iun 2012, 15:14

sunt perfect de acord cu hranirea albinelor atunci cand e nevoie.
daca ai o vatra buna si stupi putini s-ar putea sa nu fie nevoie.
suntem chiar sfatuiti si incurajati sa facem asta(PNA).
si eu ajut familiile .
ma opresc cu ceva timp inainte de a pune catul.
mierea o scot cel putin 3/4 capacita.
MIHAI BALS

Mesajde balasbebe » 17 Iun 2012, 22:41

De cand cu fondurile astea stam cu sacii sau butoaiele de inlocuitori. Nu pot sa zic nimic, deoarece si eu am profitat de fonduri. Eu am avut si 250 de familii facem cate 1,5 tone se polen si 2 tone de miere. Nu faceam pastoral dar aveam bani. Acum am o prapadita de stupina pe 141 cu 30 de stupi la una din ele si albinele mele aproape mor de foame. Nici la ceealalta lucrurile nu merg bine, dar acolo zona este mai buna si am mai multe sanse si sperante. Nu m-am bazat decat pe pomii fructiferi, sau salcam. Daca nu a fostnimic,a fost rece, si ploaie acum de 2 zile parca se mai misca ceva, darsperantede cules nu prea sunt. Daca temperaturile cresc se paleste si floarea de tei.
balasbebe

Mesajde Dragos2006 » 17 Iun 2012, 23:11

In conditiile pedoclimatice ale Romaniei nu se poate face apicultura profesionista fara biostimulatori si tratamente performante. In Ro NU exista culesuri de productie de lunga durata asa ca in lipsa de cules esti obligat sa intervii cu biostimulatori pentru a mentine familia de albine la nivelul necesar pentru a profita de culesurile noastre scurte si inconstante.
A... ca unul vrea sa faca un borcan de miere fara a administra biostimulatori asta este altceva dar nu poate trai decent din aceasta meserie . Oricum eu consider ca la ora actuala la noi in tara inca NU exista macar o ferma apicola profi. la nivel de mari tari in ale stupariei.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde ioanpuiu » 18 Iun 2012, 01:37

Dragos2006 scrie:In conditiile pedoclimatice ale Romaniei nu se poate face apicultura profesionista fara biostimulatori si tratamente performante.

Nu sunt de acord cu afirmaţia asta.
În primul rînd, eu, dacă aş fi un apicultor profesionist aş avea o şansă să fac o apicultură profesională
Dar cum nu sunt, o fac din pasiune, nu trăiesc din asta însă ştiu că se poate şi fără biostimulatori.
Afirmaţia ta este viciată în formă şi în fond.
Nici cu moralitatea conţinută şi promovată nu stă mai bine şi sună a abandon de la valorile stupăritului tradiţional.
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde Dragos2006 » 18 Iun 2012, 07:08

Doi bani nu face stparitul traditional cand copii iti plang de foame acasa !!!
La mine anul acesta dupa pseudoculesul de salcam am gasit un roi mort de foame , ce era sa fac : sa pastrez valorile traditionale si sa ma uit cum imi mor coloniile de albine de foame sau sa le salvez cu biostimulatori ?

Nici eu nu sunt de acord cu acei excroci care cupajeaza mierea cu apimaclavais si o vand drept miere de salcam ! Trebuie sa o spunem si sa recunoastem ca exista indivizi care golesc butoiele de apimaclavais doar pe jumatate apoi il completeaza cu miere de salcam si asa pleaca spre procesare. Una este sa folosesti biostimulatori in stimularea sau salvarea coloniilor de albine si alta este sa falsifici mierea cu astfel de produse .
Dragos2006

Mesajde akmm » 18 Iun 2012, 09:08

Cu sau fara biostimulatori, pastoral sau stationar indiferent cum, mierea falsa va exista atata timp cat se va permite.Si sa nu intelegem ca cineva inchide ochii ci pur si simplu nu exista un revers atat de usturator incat sa te lasi de albine.
Orice miere comercializata se presupune ca este viciata atata timp cat se fac hraniri cu inlocuitori de tot felul.Problema este in ce procent.Cat procentul este cel acceptat ( 5% din cate stiu), nimeni nu va zice nimic.Nu va zice nimic nici la 6%, dar la 7, 8 etc.
Daca nu ar fi si ani ca acesta am fi zis ca trebuia sa fim un popor numai de apicultori.Sa lasam natura, varba Abatelui Warre, sa-si faca treaba...
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde ioanpuiu » 18 Iun 2012, 09:09

Dragoş, aşa de mult mi-a displăcut ce ai scris ieri încît, recunosc, ţi-am căutat nod în papură cînd m-am legat şi de exprimare (am forţat puţin :) )
Nu mi-a plăcut sentinţa pe care ai dat-o apiculturii romănesti şi nici partea cu " A...că unul vrea să facă un borcan de miere fără..."
Am nevoie să mă regăsesc în această lume apicolă şi mă doare cînd văd că mă înstrăinez de ea doar pentru că eu merg pe o altă cale.
Am văzut şi am înţeles că e foarte greu să trăieşti din apicultură mai ales dacă o faci la modul tradiţional dar nu am minţit cînd am afirmat că se poate: anul trecut am avut şapte stupi din care unul singur a mers excepţional pînă la finalul sezonului.
Am înmulţit producţia lui cu 100 şi cu 200 şi a rezultat ...că se poate.
Dar asta a fost anul trecut...
Să producem din ce în ce mai multă miere şi mai ieftină ? nu cred că asta e calea.
Apicultura se poate (din păcate) industrializa dar nu se poate face acelaşi lucru şi cu vremea.
Eu unul votez în continuare cu tradiţia apicolă.
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde Dragos2006 » 18 Iun 2012, 13:07

La cati bani aveti in buzunar e normal sa votati pentru apicultura traditionala dar la unul la care bate doar vantul prin buzunare e disperat si pentru o picatura de miere in plus !
Daca dumneavoastra va mor toate coloniile de albine bagati cardul la bancomat si cumparati altele , un amarat care are si el 200 de familii de albine si ii mor trebuie sa ia calea pribegieie ca nu mai are bani de mamaliga la copiii .
Chestia cu multiplicarea de 100 sau 200 de ori nu tine in stuparie , faceti un calcul total eronat .

Cat timp suntem concurati pe piata interna de mierea turceasca produsa in fabrica cam greu de amaratul de roman care spera la bogatie din albine.
Dragos2006

Mesajde MyBees » 18 Iun 2012, 18:26

Dragos, aceasta ultima justificare poate fi perfect valabila si in cazul celui care imi baga mana in buzunar dupa portofel(sau in cazul celui care l-a pagubit pe Pupe de telefon :) ). Ce sa faca daca este amarat si nu are la dipozitie cardul, pentru mamaliga la copii lui... ?!

Am zis sa nu deschid polemici inutile, dar aseara cand am citit afirmatia din citatul de mai jos, m-am aricit brusc. Adica sa manaresti mierea ca sa traiesti decent?! Unde mai e decenta? Asta in cazul in care sper din toata inima ca nu crezi ca decenta ar avea ceva de-a face cu grosimea portofelului sau culoarea cardului... Inca mai sper(ei... zic si eu asa...) ca doar folosesti exprimari nepotrivite.
Dragos2006 scrie: A... ca unul vrea sa faca un borcan de miere fara a administra biostimulatori asta este altceva dar nu poate trai decent din aceasta meserie .
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR