Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Jean Valjean

Mesajde Jean Valjean » 24 Mai 2012, 08:34

Mircea_63 scrie:FA l-am pus in rama muuult mai eficient si de calitate cu curent, decat cu ondulatorul. Merita sa incerci!

Tot cu curent le pun si eu, am un transformator cu mai multe iesiri printre care si una de 14V si ceva. Ondulatorul il folosesc pentru a intinde sarma, dupa ce-l folosesc zbarnaie sarmele ca la o chitara dezacordata. Ori e sarma prea groasa (cred ca e 0.5, galvanizata) ori nu stiu eu sa asez fagurele, ori din cauza ondularii sarmei se intampla sa nu oua matca in celule. Mi-am mai luat o bobina de sarma de inox si am vazut ca asta e mai subtire. O sa folosesc din asta de acum in colo, poate e mai buna.

Bambucha scrie: Pe viitor daca ai posibilitatea muti roii formati pe o alta locatie la minim 7-8 km departare, astfel raman populati.

Posibilitatea o aveam, dar comoditatea si plecatul urechii la unu' si la altu' ca "lasa ma ca merge si asa, nu trebuie sa ii duci la mama naibii" si-au spus cuvantul. Acum, daca le spui ca nu a mers si asa, tot eu sunt de vina, de ce nu am scuturat mai multa albina.
Si asta tot invatare de minte trebuie sa-mi fie.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde ves.lucian.zabrani » 24 Mai 2012, 08:46

vezi ca am pe pag. 65 de la pa. mea pers. o adresa de net pe care mi-a trimis-o ovidiu 78 !!! sa vezi acolo metoda de insarmare a ramelor !!!
dar eu voi face altfel !!! eu fac insarmare verticala si dupa metoda de care vorbeam voi face un zig-zag pe rama de toata frumusetea !!!
voi pune poze cu siguranta !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Jean Valjean » 27 Mai 2012, 09:02

Maine se implineste o saptamana de cand am facut divizarea familiei intrata in frigurile roitului.
A plouat non-stop de atunci si, dupa cum arata prognoza, va mai ploua si saptamana viitoaree.
In aceste conditii ce sanse am sa mi se imperecheze matcile? Mi-e si teama sa ma uit in roi din cauza vremii.
Jean Valjean

Mesajde Bambucha » 27 Mai 2012, 09:40

La prima fereastra se vor imperechea, din ce ai descris au eclozionat recent asa ca no problem. Eu stau cu matcile eclozate din 16 mai si nimic... Impotriva capriciilor vremii din pacate nu exista solutii!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Jean Valjean » 31 Mai 2012, 21:58

Tinand cont ca a fost prima seara cu soare de cand am facut roii, in seara asta am facut o verificare a lor.Nu as fi facut verificarea, daca nu as fi avut niste banuieli ca ceva nu e in regula.

La primul roi cred ca am vazut matca, neimperecheata. Spun cred pentru ca nu sunt sigur. Am considerat ca este matca deoarece in comparatie cu celelalte albine avea abdomenul mai ascutit (avea fundul ascutit) iar delimitarea intre torace si abdomen era foarte evidenta, comparativ cu albinele din jur. Ceea ce ma face sa fiu nesigur este faptul ca nu era mult mai mare decat albinele din jur, dar mi-am zis ca asta inseamna ca nu s-a imperecheat inca.

La al doilea roi au iesit toate albinele din celulele capacite (amintesc ca aici am pus o singura rama cu puiet, dar o rama ouata compact dintr-un leat in altul) ceea ce face ca roiul sa fie acum destul de populat. Problema este ca nu am vazut matca, si cred ca nici nu o sa o vad, pentru ca am observat ca sunt foarte agitate, fac foarte mare galagie, ceea ce ma face sa cred ca nu au matca. Asa sa fie?

De exemplu in momentul in care am pus la loc in roinita rama cea mai plina de albina, cea care a fost initial cu puiet, dintr-o data au inceput sa faca si mai mare galagie si sa iasa pe leatul superior si sa bata din aripi. Asta m-a facut sa cred ca nu au regina, nici chiar neimperecheata, mai ales ca am tot cautat sa o zaresc si nu am reusit.
In acest caz, cred ca am trei variante: unific cu celalalt roi, cumpar o matca imperecheata sau ii dau o rama cu puiet tanar de la alta familie. Ma tenteaza prima varianta, dar nu stiu ce sanse voi avea, iar ultima mi se pare cea mai putin fiabila. Ma gandesc ca pana isi trag botca, pana iese, pana se imperecheaza trece vara si tot va trebui sa unific intr-un final.

Dar in primul rand, ce credeti din ceea ce am zis despre al doilea roi, e posibil sa nu am matca?

Multumesc
Jean Valjean

Mesajde un OM » 31 Mai 2012, 22:24

La roii nou formati pe locatia veche, stationar, se ia albina de pe ramele cu puiet larvar prin periere, nu prin scuturare, astfel o buna parte va ramane pe loc.
Chiar si cand avem matca neimperecheata in stup albinele sunt inca nelinistite, stau cu fundul in sus .
Reginele neimperecheate, eventual din botci de salvare, sunt mai mici decat vor deveni dupa fecundare.
un OM

Mesajde Jean Valjean » 31 Mai 2012, 22:58

un OM scrie:La roii nou formati pe locatia veche, stationar, se ia albina de pe ramele cu puiet larvar prin periere, nu prin scuturare, astfel o buna parte va ramane pe loc.

Aici nu prea inteleg: va referiti la momentul formarii roilor,cand, pe langa ramele cu puiet,ii dam si albina acoperitoare? Iar aceasta albina trebuie periata, nu scuturata?

un OM scrie:Chiar si cand avem matca neimperecheata in stup albinele sunt inca nelinistite, stau cu fundul in sus .

De aici inteleg ca inca nu trebuie sa disper, ca mai am o sansa sa gasesc sau sa fie matca si in acest roi. Am facut roii pe 21 mai. De atunci pana acum sunt 10 zile. Din cate am citit pe forum cam dupa 30 de zile se bezmeticesc. Mai astept 10 zile, vad cum evolueaza situatia si ori unific roii, ori caut sa cumpar o matca. Si daca nu gasesc sa cumpar matca? Pot reunifica cu familia din care i-am divizat?

Am mai constatat ceva si anume ca hranitoarele din qsb nu sunt bune. Curge prin ele ca prin sita.Am banuit asta zilele trecute, cand am vazut ca o roinita e uda in partea din spate si foarte multe albine stau pe scandura de sub roinita. Azi m-am convins de acest lucru, cand am scos hranitorul si l-am probat cu apa. Nu o sa mai folosesc de acum incolo decat de plastic. Iar stupii urmatori o sa-i iau cu podisor hranitor, mi se pare mai practic.
Jean Valjean

Mesajde IonutMioveni » 01 Iun 2012, 08:35

Sal'tare colegu'!
Inainte de a lua aceasta decizie de a nu mai folosi niciodata hranitoarele din qsb eu zic sa te mai gandesti.....oare ai gresit undeva?
Doar atat vreau sa te intreb.....inainte de a pune apa sau sirop in ele ...le-ai captusit introducandu-le in ceara calda cu apa?
Toate cele bune!

P.S : nu pot spune ca hranitoarele din plastic nu-s practice da's mai scumpe. :)
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Mesajde Jean Valjean » 01 Iun 2012, 09:16

Asta cu introdusul in ceara nu am stiut-o. Oricum hranitoarele erau date cu ceara pe la incheieturi de catre fabricant, ceara pe care am vazut ca albinele au macinat-o si s-a depus pe fundul hranitoarelor.
Nu le-am introdus in ceara calda cu apa si nici nu o voi face, din simplul motiv ca, privind din punct de vedere al pretului, nu mi se pare mare diferenta intre unul de plastic si acesta si a da banii pe un lucru pentru care va trebui apoi sa mai cheltuiesc timp si efort in a-l pune in functiune, mi se pare scarpinare cu mana stanga dupa urechea dreapta.
Parerea mea.
Fişiere ataşate
P1040780.JPG
Hranitorul folosit de mine
Jean Valjean

Mesajde IonutMioveni » 01 Iun 2012, 09:52

:lol:
Cam asa ceva....dar ma gandeam ca aveti mai multe si de aceea.
Sicer sa va spun eu am achizitionat 3 hranitoare de plastic la pretul de 14 ron per buc. si sunt foarte multumit de ele.
Aunt model dreptunghiular cu capacitate de 2,5 l.
Le-am luat de pe anunturi apicole.
Multa bafta in continuare. :)
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Mesajde gabi bee » 01 Iun 2012, 19:29

eu am facut niste hranitoare asemanatoare , dar de dimensiunea unei rame de 1/2 si cand am montat lateralele din pfl am dat roata cu aracet si am format ca un fel de garnitura care la montare a etansat perfect ! e mai bine cu ceara dar eu nu am avut ! ;)
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde Jean Valjean » 01 Iun 2012, 20:27

Hranitorul meu nu curgea pe la incheieturi, ci pur si simplu iesea apa prin pereti, pe toata suprafata lor prin orificii ramase din fabrica. Nu stiu cum se comporta PFL-ul, dar QSB-ul, find facut din rumegus, prezinta orificii insesizabile.

Ma tot gandesc cum sa procedez cu roii, ce trebuie sa fac in continuare. Imi tot fac probleme daca voi avea sau nu matci in ei.Am vazut ca nu duc lipsa de prigorii, ceea ce face ca imperecherea sa fie o aventura si mai primejdioasa decat am impresia ca este. M-am tot uitat prin manualul apicol. Ma amuza faptul ca despre roii proveniti din divizare spune ca necesita o ingrijire atenta, dar nu spune si ce presupune asta. Asta se intelege de la sine.
Jean Valjean

Mesajde Jean Valjean » 03 Iun 2012, 13:10

Ieri am trait bucuria si experienta (unica pana acum) de a vedea matca intorcandu-se in roinita de la imperecheat. Adica asa cred eu, ca venea de la imperecheat, ca doar nu venea de la piata. N-am cuvinte sa descriu bucuria pe care am trait-o in momentul in care am zarit-o, caci a aterizat fix cand am ajuns eu sa ma uit la urdinis.O jumatate de secunda sa fi intarziat si nu o mai vedeam. Si e mare. Asa ca acum sunt sigur ca am matca intr-un roi, ceea ce rezolva oarecum si problema celuilalt roi, pe care, daca nu va avea matca, il voi unifica cu acesta. Si m-a scutit de o noua verificare a situatiei in acea roinita si pe ele de un deranj.

Tot ieri mi-am luat si celelalte 2 cutii comandate cu ceva timp in urma, de la Nicoara din Moreni. Pe 10 rame, cu fund antivaroa si podisor hranitor (fara caturi, astea cred ca pot sa le fac si eu, din ce am pe acasa, cand voi avea nevoie de ele). Asa ca pentru moment nu-mi mai fac probleme de spatiu locativ. Le-am dat un strat de ulei de in, astazi le mai dau unul. Apoi ii vopsesc sau ii dau cu lac, momentan nu sunt hotarat.

Si uite asa, am ajuns sa am cinci stupi si doua roinite, ca echipament apicol si doua familii si trei roi,material biologic. Desi am albine de o luna si jumatate, perceptia mea este ca a trecut o gramada de timp de cand am adus albinele in curte.

Mai am de gand sa-mi fac un topitor solar, deoarece am reformat trei rame vechi de la mos si acum trebuie sa le topesc. Si am curatat si subarele de ramasitele de ceara cazute din stupi, ramasite pe care le-am adunat intr-o farfurie, deoarece ma gandesc ca sunt din ceara naturala. O nimica toata, dar imi fac de lucru :lol: Sunt convins ca la mai multe familii nu mai procedezi asa.
Fişiere ataşate
Stupi Nicoara Moreni.jpg
Stupi fabricati de Nicoara din Moreni
Jean Valjean

Mesajde Jean Valjean » 18 Iun 2012, 21:06

Poate sa-mi spuna si mie cineva pana cand oua regina in faguri noi sau cum poate fi determinata sa ponteze si in faguri noi?
Ideea e ca acum vreo 10 zile am spart cuibul la un roi, cu doi faguri noi crescuti si regina nu a ouat nici acum in ei, in timp ce ceilalti faguri vechi sunt ouati.

Va multumesc
Jean Valjean

Mesajde un OM » 18 Iun 2012, 22:44

Roiul, ce marime are? Daca este pana in 4 rame, eu as introduce FA, sau rama nou crescuta ca a doua rama de la margine.
un OM

Mesajde victor s » 18 Iun 2012, 22:46

Ai rabdare...va oua fara probleme si in fagurii noi atunci cand nu va mai avea unde...dar nu mai sparge cuibul roiului...punele asa cum i-ti spune ''un Om''... ;)
victor s

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?