Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Va salut !

Mesajde Dell » 18 Iun 2012, 13:08

Sunt nou in acest domeniu si de aceea ma confrunt cu o problema .Pot spune ca sunt chiar la linia de start :) in acest domeniu .Acum 4 zile m-am trezit in cosul de fum al casei cu un roi de albine.Am chemat un prieten care se ocupa de cativa stupi insa nu a reusit sa-l scoata de acolo,procedura fiind introducerea fumului in cos ,insa de sus in jos datorita faptului ca in casa nu mai exista soba si gura de vizitare.Mi-a sugerat sa fac gaura in fundul unui stup cu 2 rame in el si sa-l atasez deasupra cosului de fum lasand urdinisul deschis iar pe fagurele artificial dand cu putina miere si sirop de zahar ,acest lucru intamplandu-se chiar astazi.O sa ma urc in aceasta seara sa vad ce am reusit :) .Chiar vroiam sa-mi cumpar un stup de inceput sa vad cum ma descurc .Ce credeti ? O sa reusesc sa-l scot de acolo !? Aveti vreo alta idee ?Mentionez ca nu pot baga nimic pe cos sa scot regina datorita faptului ca aceasta este situata foarte jos si acest lucru ar insemna moartea multor albine .Astept idei :) .

Va multumesc anticipat !
Dell

Re: Va salut !

Mesajde un OM » 18 Iun 2012, 13:14

Atata timp cat nu ai acces la fagurii familiei, o sa reusiti cel mult sa captati o parte din lucratoarea familiei si atat.
un OM

Mesajde Dell » 18 Iun 2012, 13:40

Daca sunt doar de cateva zile au si reusit sa-si faca faguri !?Offf !!! Poate vine cineva cu o idee cum sa-l scot pe tot :) .In casa nu as vrea sa daram pentru ca abia ce am renovat anul trecut ,sper sa nu fie cazul :idea: .
Dell

Mesajde ovidiu_78 » 18 Iun 2012, 13:49

acuma citeva zile am citit pe forum tot la cineva care a scos din horn,a afumat de jos si a pus sus o rama cu fagure si s-au pus pe ea dupa un timp,incearca si asa sa vezi
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde Ozzy » 18 Iun 2012, 13:53

Am trecut printr-o situatie asemanatoare zilele trecute dar nu am reusit pentru ca nu am capturat matca.
Cum am procedat am descris aici viewtopic.php?f=13&t=2353&start=16

Alta idee pe care insa nu am pus-o in practica era sa le trag cu aspiratorul. Nu stiu insa daca ar supravietui presiunii la care ar fi supuse in sacul aspiratorului.
Ozzy

Mesajde aliuta2000 » 18 Iun 2012, 14:43

poti sa faci o gaura de 2-3 caremizi exact unde e asezata familia de albine .si le iei de acolo .
TU poti sa capeti asa cum ai zis tu ca ai facut o parte din familia de albine . Cand capeti matca atunci vine si restul familie de albine in stupul tau .
A.D.
aliuta2000

Mesajde Dell » 18 Iun 2012, 15:21

Mda,sa vedem ce o sa fac in aceasta seara .Dupa ce azi de dimineata am bagat fagurii cu miere in stup am vazut ca nu prea au mai iesit multe la zbor,probabil cara mierea in horn :) .
Dell

Mesajde aliuta2000 » 18 Iun 2012, 15:36

daca vrei sa le ademenesti intr-un cat cu miere faci o palnie din panza cu gura mare in horn si cu gura mica in catul tau, gura din interor sa fie ca o tata in interior ca albinele sa nu se aseza pe margine si sa iasa , chiar daca e mica (din zbor e putin probabil sa intre la fix pe acea gaurica ) si asa o sa aduni albinele care vor veni sa care mierea si nu vor mai putea sa se intarca .
Asa cum ai facut tu nu ai facut decat sa le dai hrana si sa intaresti pozitia lor acolo . Daca faci treaba cu palnia o sa aduni multe albine , dar nu e sigur ca o sa vina si matca si albinele doici
Daca ai posibilitatea sa iti faci loc in zona unde sau stabilit ele prin eliminarea a 2-3-4 caramizi apuca-te de treaba si apoi repari la loc dupa ce ai scos de acolo ,daca ai posibilitatea sa dai fum usurel de jos si asta e o solutie ca sa le impingi in sus (pune sita la ca sa ajunga in stupul tau , dar sa nu iasa de acolo ).... Nu da fum cat sa le omori , ci doar sa le impingi in sus .
Bafta.
A.D.
aliuta2000

Mesajde MyBees » 18 Iun 2012, 17:46

Salut Dell si bine ai venit. Iti prevad un viitor stralucit in apicultura(asta e o autosugestie) :)
Exact in situatia ta eram eu acum 2 ani, iar acum am gradina plina de stupi si uneori imi blestem zilele pentru patima ce a dat peste mine. :)
Postarea ta ma face sa retraiesc cu drag acel moment si cele urmatoare.

Parerea mea este ca va trebui sa sacrifici cateva ore de munca pentru ati rezolva problema si a intra hotarat in randurile noastre. Cu tehnicile de mai devreme vei reusi doar sa colectezi albina culegatoare si sa distrugi familia din horn, fara insa a reusi sa o muti in lada ta. Va trebui sa iti creezi accesla faguri si sa ii muti in stup pentru a muta astfel regina si puietul. Niciodata acestea nu vor parasi cuibul.

Imagine

Nu este atat de dificil pe cat pare si efortul merita pentru un asemenea nobil scop.

Ar trebui sa poti sa desprinzi cateva caramizi pe partea din exterior a casei. Este mai usor si mai putin costisitor de reparat ulterior. Ca sa stabilesti pozitia cuibului faci cateva gauri cu o bormasina, pe traseul hornului, din loc in loc pana cand observi ca burghiul se opreste in faguri(iti dai seama usor pentru ca va iesi "murdar" de miere, ceara, etc)
Cand ai stabilit pozitia cuibului(in cazul meu erau faguri construiti pe lungimea de 2 metri, pe verticala), desprinzi cateva caramizi si recuperezi fagurii pe care ii muti in stup. Ai nevoie de acces sa scoti fagurii si de o gaura dedesubtul cuibului, unde sa plasezi un suport(o bucata de tabla, de ex.) pe care sa cada albina, fagurii pe masura ce lucrezi si pe care deasemenea sa la pui in stup.

In momentul in care ai mutat din faguri in stup impreuna cu regina poti spune ca ai avut succes.

Sa iei albina prin diverse moduri nu faci decat sa distrugi colonia fara niciun folos important pentru tine. Mai bine le lasi acolo, daca nu deranjeaza.

Iti pun link catre patania mea, care m-a aruncat abrubt sa fara speranta in bratele stuparitului.

http://stuparitul.3xforum.ro/post/6442/1/Cum_scot_mut_un_roi_din_zidul_unei_case_/

Daca vrei trimite-mi telefonul tau in privat si pot sa iti mai dau cateva sfaturi, inclusiv cum poti incerca sa faci albina sa cada pe suportul despre care iti povesteam, dupa ce recuperezi fagurii. Mult succes!
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde Dell » 19 Iun 2012, 12:19

Problema este ca nu pot darama hornul,nici pe interior,nici pe exterior ,doar ce am renovat casa anul trecut .Nu stiu ce sa fac .M-am urcat pe casa aseara si am vazut ca au inceput sa lucreze putin cei doi faguri, insa 90 % din albine sunt tot jos in horn . :roll:
Dell

Mesajde aliuta2000 » 20 Iun 2012, 12:07

atunci ??!!!
Solutia miraculoasa sa sti ca nu exista daca vrei roiul dai 2-3 caramizi jos il iei si repari apoi
sau poti culege doar albina din acel roi
sau poti face focul si le distrugi / obligi sa plece de acolo
A.D.
aliuta2000

Mesajde Dell » 24 Iun 2012, 22:26

Cu chiu cu vai l-am scos,varianta folosita fiind fumul :) .Am 2 faguri artificiali pe care au inceput sa-i cladeasca si astazi la indemnul unui apicultor le-am mai bagat si 250 ml sirop de zahar, pentru stimulare .Credeti ca este bine ? Si inca ceva ,daca este singurul stup pe care il am ,il pot muta de maine in gradina,cam 20 m (pe viitoarea vatra , sper ) ca si acum il am langa acel horn .Ce indicatii imi mai dati !? Multumesc frumos tuturor !
Dell

Mesajde aliuta2000 » 24 Iun 2012, 22:48

Dell scrie:Cu chiu cu vai l-am scos,varianta folosita fiind fumul :) .Am 2 faguri artificiali pe care au inceput sa-i cladeasca si astazi la indemnul unui apicultor le-am mai bagat si 250 ml sirop de zahar, pentru stimulare .Credeti ca este bine ? Si inca ceva ,daca este singurul stup pe care il am ,il pot muta de maine in gradina,cam 20 m (pe viitoarea vatra , sper ) ca si acum il am langa acel horn .Ce indicatii imi mai dati !? Multumesc frumos tuturor !

Asta treaba e ceva mai dificila si e bine sa o faci treptat cate putin cate putin , ori daca nu inchide seara stupul si muta-l vreo 3 sapt pe o alta vatra cat mai departe de actuala vatra cum se mai dicuta , daca ai unde 6KM e de dorit
A.D.
aliuta2000

Mesajde Dell » 06 Iul 2012, 18:06

L-am dus la 4 km de casa insa nu am avut regina,nu stiu ce s-a intamplat cu ea cand le-am scos din horn :? .Am comandat o regina imperecheata care a si fost acceptata insa au doar un fagure crescut cu putina miere in el,restul de 3 sunt faguri artificiali dar ii cladeste incet,cel putin pana le-am bagat matca.Un stupar mi-a spus ca trebuie neaparat sa le bag o rama de puiet capacit insa chiar nu am de unde sa iau ,mai am si stupul asta vechi care are rame 3/4 si majoritatea au de 1/1 .Am comandat un stup dadant pe 10 rame si atunci nici nu stiu cum sa fac mutarea acestor rame de 3/4 in corp de 1/1 .Ce spuneti,daca nu gasesc rama cu puiet,ce este de facut !?Eu de cand am bagat roiul in lada l-am si stimulat cu sirop 1/1 .
Dell

Mesajde aliuta2000 » 06 Iul 2012, 21:23

foarte bine ia facut . daca au acceptat matca cred ca e timpul sa le dia ceva hrana , putinel ca nu aprea au in ce sa o puna, dr asa vor crestre mai repede ceilalti faguri si vor putea sa faca spatiu din ce in ce mai mare de ouat matcii .
cate 200 ml maxim la 2 seri ce zici ??
A.D.
aliuta2000

Mesajde Dell » 08 Iul 2012, 14:01

Da domnule Aliuta ,le-am mai facut chiar astazi un sirop cu zahar invertit ca din ce am citit acesta nu le uzeaza asa mult si o sa ma duc in aceasta seara sa le servesc ,,pe tava " 200 ml de sirop .Sper sa reusesc sa ajung la un rezultat pozitiv cu ele .Si inca ceva ,multumesc frumos pentru sfaturi si pentru timpul acordat !
Dell

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR