Salut Dell si bine ai venit. Iti prevad un viitor stralucit in apicultura(asta e o autosugestie)

Exact in situatia ta eram eu acum 2 ani, iar acum am gradina plina de stupi si uneori imi blestem zilele pentru patima ce a dat peste mine.

Postarea ta ma face sa retraiesc cu drag acel moment si cele urmatoare.
Parerea mea este ca va trebui sa sacrifici cateva ore de munca pentru ati rezolva problema si a intra hotarat in randurile noastre. Cu tehnicile de mai devreme vei reusi doar sa colectezi albina culegatoare si sa distrugi familia din horn, fara insa a reusi sa o muti in lada ta. Va trebui sa iti creezi accesla faguri si sa ii muti in stup pentru a muta astfel regina si puietul. Niciodata acestea nu vor parasi cuibul.

Nu este atat de dificil pe cat pare si efortul merita pentru un asemenea nobil scop.
Ar trebui sa poti sa desprinzi cateva caramizi pe partea din exterior a casei. Este mai usor si mai putin costisitor de reparat ulterior. Ca sa stabilesti pozitia cuibului faci cateva gauri cu o bormasina, pe traseul hornului, din loc in loc pana cand observi ca burghiul se opreste in faguri(iti dai seama usor pentru ca va iesi "murdar" de miere, ceara, etc)
Cand ai stabilit pozitia cuibului(in cazul meu erau faguri construiti pe lungimea de 2 metri, pe verticala), desprinzi cateva caramizi si recuperezi fagurii pe care ii muti in stup. Ai nevoie de acces sa scoti fagurii si de o gaura dedesubtul cuibului, unde sa plasezi un suport(o bucata de tabla, de ex.) pe care sa cada albina, fagurii pe masura ce lucrezi si pe care deasemenea sa la pui in stup.
In momentul in care ai mutat din faguri in stup impreuna cu regina poti spune ca ai avut succes.
Sa iei albina prin diverse moduri nu faci decat sa distrugi colonia fara niciun folos important pentru tine. Mai bine le lasi acolo, daca nu deranjeaza.
Iti pun link catre patania mea, care m-a aruncat abrubt sa fara speranta in bratele stuparitului.
http://stuparitul.3xforum.ro/post/6442/1/Cum_scot_mut_un_roi_din_zidul_unei_case_/Daca vrei trimite-mi telefonul tau in privat si pot sa iti mai dau cateva sfaturi, inclusiv cum poti incerca sa faci albina sa cada pe suportul despre care iti povesteam, dupa ce recuperezi fagurii. Mult succes!