paul scrie:Mircea , faguri crescuti nu mai am . Am dat la topit ce era de reformat (multe celule de trantori), am mai facut roi si ...am ramas in pana !
Acesti roi i-am format si cu albina culegatoare iar pentru a nu se depopula i-am adus la Falticeni pe vatra ! Nu stiu ce sa mai cred . Eu zic ca daca matca era imperecheata ii faceau albinele loc sa presteze si ea , mai ales ca era multa miere necapacita . Dupa cum se misca alene pe rama ... sper !
gresit paul ... albi nele nu ii fac loc de ouat . ele stiu sa care si sa gospodareasca miere ,apa ,polen si propolis . Matca stie sa oua !!
Ba mai mult , in perioadele de cules intens este o lupta stransa intre matca si albine pe spatiu . Albinele vor sa foloseasca spatiul pentru miere , matca pentru ouat , .. vorbim de spatiul din cuib . cand au magazie , albinele muta parte din miere in magazie , dar pe timpul culesului e ca o cursa contra cronometru pe spatiu intre matca si albine , si care e prima castiga spatiul /
daca ramele tale sunt blocate de miere si polen (pastura , )extrage cel putin o rama care e usor negricoasa s-a mai pontat in ea si bag-o langa rama unde gasesti matca la verificare , si asa o sa aibe si ea unde sa oua . Cat despre fagurele crescut , il cresc , dar dureaza cateva zile bune , in functie de puterea roiului .
Deci tine si de tine sa aibe unde sa oua matca , nu numai de ea .
daca tu ai 4 roiuri pe vatra , fi sigur ca ai trantori in ei , deci avea cu cine sa se imperecheze . Parerea mea , dar matca ta zboara pana la 5 -8 KM distanta de stupina daca nu are in preajma , dar daca la aprox 1KM ai ceva albine fi sigur ca are de unde .
Iesita pe 9 iunie , e in graficul de 15 zile , dar daca nu ii oferi spatiu bun de ouat sa sti ca ea nu o sa pune intr-o celula in care se gaseste cat de putina miere , deci .... trage miere de pe una rama nu foarte veche , nu foarte noua si pune-o langa rama unde gasesti matca (pe fata unde gasesti matca ).
Bafta
A.D.