Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Stup OSB

Mesajde redoo » 22 Iun 2012, 07:47

Un vecin si-a facut stupi din OSB. Ce parere aveti despre ei? M-a tenteaza prin prisma faptului ca-i pot lucra usor neavand scule profi e suficient un fierastrau de mana.
Ma gandesc doar sa nu fie probleme la iernare.
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Re: Stup OSB

Mesajde aliuta2000 » 22 Iun 2012, 09:06

se pare ca se poate , dar mai bine tot clasic ... ce zici ?
A.D.
aliuta2000

Mesajde ursulakhe » 23 Iun 2012, 07:04

In urma cu doi ani tot asa si-a facut cineva stupi din pal laminat si in iarna famili8a care a apucat luna ianuarie a fost forte puternica.
Foarte mult mucegai si condens asa ca nu va sfatuiesc asa pe timp de vara da ar fii o idee :roll:
ursulakhe

Mesajde Cristian IONITA » 23 Iun 2012, 08:23

ati mirosit vreodatata OSB-ul de aproape? .... incercati si intr-o zi calduroasa .... va place?

in functie de raspuns o sa hotarati daca merita sa tineti albinele in asa ceva si mai important daca merita sa scoateti miere pentru consum uman din asa ceva?
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde gh.pana » 23 Iun 2012, 15:16

In timpul folosirii OSB-ul emana compusi chimici. Retineti de asemenea ca albina nu doar sta pe peretii unui stup ci ii si linge ( curata ) si chiar depune mici cantitati de ceara si propolis. Contactul indelungat si in mediul umed din perioada de iarna sunt factori de risc major pentru sanatatea albinelor.
Mergi pe calea dovedita ca buna ...."din cherestea"... uita de lucru facil !
gh.pana

Mesajde ursulakhe » 24 Iun 2012, 06:58

Domnule "Cristian IONITA"din constructi imi castig painea pt cei doi copii ai mei asa ca nu imi spuneti mie ce ii osb-ul, la cat este de tratat sa nu penetreze umezeala si sa reziste la cele patru anotimpuri si de restul sa nu mai vb...etc. ;)
ursulakhe

Mesajde iunicu » 24 Iun 2012, 09:26

Asa este, de multe ori prinde sanatos patru anotimpuri, numai ca dupa aia incepe sa se mfle, sa se scorojeasca, incep sa cada aschii din el. Mai bine faci stupi din zidarie. :)
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde cristi_vidican » 24 Iun 2012, 13:14

La inceput n-ai bani si te uiti la fiecare leu. Daca ai bani, cumperi stupii de la LA, daca nu, faci ce poti. decat sa stai pana reusesti sa cumperi ce-i mai bun, mai bine cumperi ceva SH sau faci din ce poti, chiar daca nu e ideal. Apoi incepi si prinzi curaj, mai vinzi un borcan cu miere, mai strangi bani si, in timp te pui la punct.
Cand am inceput eu, roii ma sileau sa ma extind. Am cumparat de la un batran cu 3 milioane 10 lazi vechi. Le-am schimbat fundul, le-am mai carpit, pe unele le-am desfiinta, dar m-au ajutat vreo 3-4 ani pana mi-am facut altele noi. Mi-au prins tare bine atunci. Acum cumpar un 1mc de scandura uscata de unde ies lejet 16 stupi facuti dupa dorinta mea. E o placere sa lucrez cu ei.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde pescaru » 24 Iun 2012, 15:09

ai dreptate Cristii , mai bine secan decat osb ,personal lucrez de mult timp cu materiale de constructie mai de toate tipurile de mai mullt de 15 ani ,materiale pe care un om normal abia le cunoaste ,,puterea '' ,am cutii cumparate de la un stupar dintro singura bucata corp ,care au peste 20 ani fara crapaturi , de la un fost tamplar ACA trecut in nefiinta care au necesitat mici reparatii , in rest nimic ,tot bune sant .
pescaru

Mesajde redoo » 24 Iun 2012, 22:43

am mai citit si pe vechiul forum despre osb si renunt la idee. Am fost azi si am vorbit cu un batran si voi cumpara niste lazi vechi de la el.500 ron sa-l scap de ele din gradina si-mi da si o centrifuga in acesti bani. din 40 cutii toate formele si dimensiunile cred ca se mai pot folosi 30 dupa o mica reparatie.
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde aliuta2000 » 24 Iun 2012, 22:46

redoo scrie:am mai citit si pe vechiul forum despre osb si renunt la idee. Am fost azi si am vorbit cu un batran si voi cumpara niste lazi vechi de la el.500 ron sa-l scap de ele din gradina si-mi da si o centrifuga in acesti bani. din 40 cutii toate formele si dimensiunile cred ca se mai pot folosi 30 dupa o mica reparatie.

bravo , daca iti da si o centrifuga e buna la casa omului , la banutii astia e ok
bafta
A.D.
aliuta2000

Mesajde milubogdan » 26 Iun 2012, 22:35

Dar oare podisor din OSB e ok sau e aceeasi situatie ca stupul din materialul respectiv?
milubogdan

Mesajde ves.lucian.zabrani » 26 Iun 2012, 22:42

si eu am cam cazut pe ginduri cand veni vorba de OSB !!!
am avut si voi avea si la stupii pe care-i voi monta saptamana viitoare podisorul din lemn inalt de 7 cm si partea orixontala care vine peste cuib sau peste caturi dei OSB !!!
are intr-adevar un miros care numai natural nun este !!!
dar intre corpuri si podisor voi avea folie !!!
poate ca-im mai bine cu folia !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde vasilescu adrian » 26 Iun 2012, 23:05

milubogdan scrie:Dar oare podisor din OSB e ok sau e aceeasi situatie ca stupul din materialul respectiv?

sambata cand am fost la tara am mers pana in satul vecin la un batran care a avut stupi,si cum acesta are multe cutii care nu-i mai sunt de folos mi-a dat si mie una..dar cutia nu are podisor pentu ca ''a fost iarna grea'',asa ca ma-m gandit sa fac unul din OSB, dar am unele retineri..deci ce ma sfatuiti?
salutari tuturor pasionatilor de apicultura!..
"o clipa n-a fost atenta natura si s-a nascut omul...o clipa sa nu fie atent omul si natura-si repara gresala"Albert Einstein
vasilescu adrian

Mesajde iunicu » 26 Iun 2012, 23:33

Asa drag imi este sa lucrez cu podisor din sipculite de scandura. Am nevoie sa pun sirop, scot numai sipca de la hranitor.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde vasilescu adrian » 26 Iun 2012, 23:46

iunicu scrie:Asa drag imi este sa lucrez cu podisor din sipculite de scandura. Am nevoie sa pun sirop, scot numai sipca de la hranitor.

aveti dreptate..tocmai de aceea ma gandem sa-l fac din 3 bucati.. sunt constient ca tot scandura clasica este cea mai eficienta, insa eu nu prea am timp..in orice caz cred ca voi astepta vacanta si-l voi face atunci..
sa auzim de bine!..
"o clipa n-a fost atenta natura si s-a nascut omul...o clipa sa nu fie atent omul si natura-si repara gresala"Albert Einstein
vasilescu adrian

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR