Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

mutare stupului

Mesajde Maier Zoltan » 23 Mai 2012, 10:47

Am mutat in zilele trecute un stup la vreo 3 metri. Pot avea probleme din aceasta cauza?
multumesc anticipat pentru ajutor.
Maier Zoltan

Re: mutare stupului

Mesajde MIHAI BALS » 23 Mai 2012, 12:38

Maier Zoltan scrie:Am mutat in zilele trecute un stup la vreo 3 metri. Pot avea probleme din aceasta cauza?
multumesc anticipat pentru ajutor.

depinde cati stupi ai.
daca ai unul nu e nicio problema.
daca ai mai multi( si aproape de el) poate aparea o depopulare-pierzi ceva culegatoare.
dar puteai sa-l muti cate 50 cm pe zi.
MIHAI BALS

Mesajde Maier Zoltan » 24 Mai 2012, 10:29

S-a rezolvat, era vorba de un singur stup cu 2 familii.

Multumesc pentru ajutor!!!
Maier Zoltan

Mesajde vio-trutza » 24 Iun 2012, 09:42

Ca sa nu mai deschid alt topic am sa postez aici.
Am 5 stupi si nu i-am amplasat cum trebuie de la inceput , nici vatra nearanjand-o cum trebuie.
Cum asi putea sa ii mut pe aceeasi vatra 10 metrii mai spre nord si sa ii intorc cu urdinisul spre sud. Acum sunt pozitionati cu urdinisul spre rasarit si nici nu e vatra aranjata (nivelata si iarba cosita)
asa sunt acum: :si asi vrea sa ii pun _ _ _ _ _ si la 10 metrii mai sus
/
/
/
/
/
Sper ca m-am facut inteles.
vio-trutza

Mesajde iunicu » 24 Iun 2012, 10:59

Muti toti stupii odata cate 50 cm in fiecare zi sau la 2-3 zile pastrand aceiasi formatie. In acelasi timp rotesti urdinisul la fiecare mutare cate putin de la rasarit catre miazazi astfel incat din 20 de mutari stupii sa ajunga pe locul si in pozitia aleasa.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde vio-trutza » 24 Iun 2012, 11:57

Dar daca i-asi duce undeva la 3-4 km. distanta timp de o sapt. (acolo am o alta locatie) ca sa amenajez si vatra si apoi sa ii aduc inapoi? Credeti este prea aproape?
vio-trutza

Mesajde aliuta2000 » 24 Iun 2012, 12:00

daca ai unde sa ii duci trebuie sa ii ti cam 2 sapatamani pe noua locatie 4 Km preferabil in loc de 3KM . daca are si cules bun de intretinere pe noua locatie si mai bine ii ti un pic mai mult
Adi Hodis zice de 7KM , dar cred ca si 4 KM sunt ok pentru ca ele rar depasesc raza de 2 KM pentru cules si poi ii aduci pe noua locatie
Ultima oară modificat de aliuta2000 pe 24 Iun 2012, 13:13, modificat 1 dată în total.
A.D.
aliuta2000

Mesajde iunicu » 24 Iun 2012, 12:52

Poate la cules nu zboara 4 km. daca are cules in preajma stupului, dar ca sa-si caute stupul se poate intoarce si de la 6 km. Mai bine nu risca la 4 km. ca sa nu te trezesti cu albina culegatoare orbecaind prin actuala locatie dupa cutiile care nu mai sunt.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde laur1 » 24 Iun 2012, 13:08

inca nu sunt omul pt a da sfaturi. am vatra la 2 km si ceva de locul unde fac asa zisul pastoral. am lasat pe vatra un stup gol.albina ce a ramas afara sa bagat inauntru si a inceput sa bage miere.am cautat o rama cu puiet si una cu oua si le-am bagat la el.acum am facut un roi de toata frumusetea. nu stiu cat de buna este matca pe care si-a tras-o din botcile pe care le-au facut dar stiu ca am puiet de toate felurile in stup.
Daca voi nu ma vreti,eu va vreu!
laur1

Mesajde aliuta2000 » 24 Iun 2012, 13:17

iunicu scrie:Poate la cules nu zboara 4 km. daca are cules in preajma stupului, dar ca sa-si caute stupul se poate intoarce si de la 6 km. Mai bine nu risca la 4 km. ca sa nu te trezesti cu albina culegatoare orbecaind prin actuala locatie dupa cutiile care nu mai sunt.

daca are cules nu se intoarce ea 6km fi sigur de asta . ea va zbura afara si primul lucru se orienteaza de unde pleaca si incepe sa dea rotocoale din ce in ce mai largi , si daca ii muti in raza de cateva sute de metrii ea va recunoaste imprejurimile si se va duce unde stie , dar daca ea nu va recunoste imprejurimile se va intoarce la lacul de unde a plecat din stup .
cat despre mutare , daca nu e graba mare se poate face si la toamna dupa ce se lasa bine frigul si activitatea e redusa .
A.D.
aliuta2000

Mesajde pescaru » 24 Iun 2012, 13:29

mai faceti probe cu mutarea , cand muti stupii pe aceeasi vatra ,pe acelasi suport si 20cm sant multi ,albina tinde sa intre pe acelasi culoar ca si directie cand ii muti veti observa ca albina va tinde sa intre in celalalt colt al urdinisului ,la distante mari alta discutie.
pescaru

Mesajde aliuta2000 » 24 Iun 2012, 13:37

pescaru scrie:mai faceti probe cu mutarea , cand muti stupii pe aceeasi vatra ,pe acelasi suport si 20cm sant multi ,albina tinde sa intre pe acelasi culoar ca si directie cand ii muti veti observa ca albina va tinde sa intre in celalalt colt al urdinisului ,la distante mari alta discutie.

adevar graiesti , eu vad la roisorii care au avut pana de curand urdinisul blocat cam jumatate . de vreo saptamana am scos blocajul si l-am lasat to de aprox 15 cm si ele tot pe partea care era inainte se imbulzesc si in partea mai nou descoperita e liber rar sa intre cate una pe acolo . dar dac ail muti 50 cm va avea de furca rau de tot cu ele ca vor crea haos pana se vor obisnui din nou .eu nu intelg de ce nu ii lasa asa momentan si ii muta mai tarziu
A.D.
aliuta2000

Mesajde vio-trutza » 24 Iun 2012, 13:55

aliuta2000 scrie:eu nu intelg de ce nu ii lasa asa momentan si ii muta mai tarziu

pai am zis ca nu sunt cu urdinisu catre sud si e dezordine mare acolo si nu ma pot invarti bine pe langa ei. Am fost nepregatit cand mi s-au adus si nu am apucat sa amenajez vatra (mi-au fost adusi mai repede de cat ma asteptam). Dar pana la urma cred ca o sa il las momentan asa, mai ales pana vad ce voi face cu alergia pe care am capatato :cry: . Poate voi fi nevoit sa ii mut de tot.
vio-trutza

Mesajde laur1 » 24 Iun 2012, 14:07

daca vrei sa-i muti de tot iti dau adresa:))))
Daca voi nu ma vreti,eu va vreu!
laur1

Mesajde vio-trutza » 24 Iun 2012, 15:14

laur1 scrie:daca vrei sa-i muti de tot iti dau adresa:))))

Te am in vedere :)))
vio-trutza

Mesajde aliuta2000 » 24 Iun 2012, 15:17

vio-trutza scrie:
aliuta2000 scrie:eu nu intelg de ce nu ii lasa asa momentan si ii muta mai tarziu

pai am zis ca nu sunt cu urdinisu catre sud si e dezordine mare acolo si nu ma pot invarti bine pe langa ei. Am fost nepregatit cand mi s-au adus si nu am apucat sa amenajez vatra (mi-au fost adusi mai repede de cat ma asteptam). Dar pana la urma cred ca o sa il las momentan asa, mai ales pana vad ce voi face cu alergia pe care am capatato :cry: . Poate voi fi nevoit sa ii mut de tot.

Daca ai alergie e mai greu , cat despre urdinis sa sti ca nu e chiar asa de rau orientat catre est , mai ales cand vine caldura cum a fost de 2 saptamani in coace pentru ca se face umbra si e un pic mai bine dacat daca ar fi soarele direct pe urdinis si albina ar ventila din soare .
Multa bafta sa iti treaca alergia , daca nu sa ii dai cu draga inima cui o sa ii dai ca sa aiba noroc si sa le fie bine .
A.D.
aliuta2000

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR