in unul din stupii de baza vad din ce in ce mai multi trantori . Matca e din 2009 dar mentine stupul destul de bine are 15 rame in momentul actual de albina coperiotare bine si in 19 mai am luat 4 rame cu puiet de am format un roisor . Am aruncat o privire sumara vineri pentru a muta o rama veche care acum e cu puiet capacit mai in lateral cu inca 2 pozitii , astfel incat cand iese sa o bag la topit , si langa ea era o rama cu destul de multe celule de trantor printre celulele de lucratoare , semn ca o lasa balamalele pe matca incet incet .
Ma gandesc ca acum ar fi perioada optima sa ii retez o aripa ??? sau un piciorus , dar imi este teama sa nu o omor in acesta operatie . Cum sa procedez ?
ma gandesc ca o matca noua ar fi foarte utila in periaoda aceasta pentru ca ar intra la fel de puternic in iarna , pe cand cu actuala matca nu stiu ce va fi in primavara viitoare . As putea sa o dau disparuta , dar albinele ar trage imediat botca de salvare , chiar daca as baga eu botci capacite in stup . Cu introducere de matca nu am nici o sansa , deci o varianta buna ar fi sa ii tai o aripa cu unghera , dar nu stiu cum sa o imobilizez ca sa execut aceasta operatie .
imi dati ceva sfaturi va rog cum sa realizez operatia aceasta ?
Multumesc mult