Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Acid oxalic

Mesajde akmm » 21 Dec 2011, 14:27

Am gasit Acid oxalic!
Doar 100 gr.E suficient.
Iau de bun ce zice ministerul agriculturii din British Columbia (http://www.agf.gov.bc.ca/apiculture/fac ... varroa.htm ) si dau cu solutie conform recomandarii.Va tin la curent daca raman fara albine.
E adevarat, nu se da in prezenta puietului necapacit.Moare tot.
Acidul oxalic fiind organic are un avantaj: parazitii nu capata rezistenta la produs in timp.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde gica » 21 Dec 2011, 15:33

akmm scrie:Am gasit Acid oxalic!
Iau de bun ce zice ministerul agriculturii din British Columbia (http://www.agf.gov.bc.ca/apiculture/fac ... varroa.htm ) si dau cu solutie conform recomandarii.Va tin la curent daca raman fara albine..

Sa fi sanatos.Dobrogea nu-i in Columbia Britanica.
gica

Mesajde akmm » 21 Dec 2011, 21:54

gica scrie:
akmm scrie:Am gasit Acid oxalic!
Iau de bun ce zice ministerul agriculturii din British Columbia (http://www.agf.gov.bc.ca/apiculture/fac ... varroa.htm ) si dau cu solutie conform recomandarii.Va tin la curent daca raman fara albine..

Sa fi sanatos.Dobrogea nu-i in Columbia Britanica.

Multumesc de urare!
Si cei din British Columbia folosesc reteta elvetiana.Zic sa nu daramam casa de frica soarecilor.
M-ar interesa mai degraba descrierea eventualelor esecuri in utilizarea acidului oxalic si procedeul folosit.Ar fi mai constructiv.Parerea mea.
PS
Mai am timp sa aflu;nu dau la noapte.
akmm

Mesajde gica » 21 Dec 2011, 22:07

Le-am scris cu lux de amanunte colegule.Eu am citit tot ce-ai scris matale,reciproca vad ca nu-i adevarata.
Asta este interpretare celor scrise de mine mai sus.
gica

Mesajde akmm » 21 Dec 2011, 23:52

Am plecat capul si m-am dus la forumul vechi, dar in ce a constat esecul tot nu am priceput.
Ce am dat eu sus este recomandarea data apicultorilor americani in august 2011.Orice alta forma de aplicare a acidului oxalic este caduca;inclusiv dozajul.
Americanii spun : acidul oxalic se administreaza o singura data pe an familiilor de albine si numai in lipsa puietului necapacit.Ei spun: o singura data-excelent, de doua ori-deja o data prea mult.Acidul oxalic este singurul, in opinia celor la care fac referire, care impiedica supravietuirea acarianului peste iarna.
Asa cum am incercat si eu sa filozofez mai sus, nu are nici o relevanta molul si concentratia acidului oxalic din substanta comercializata (in reteta data de americani zic).Ei spun mai simplu: se pun 35 gr de acid oxalic cristalizat la 1 litru sirop 1:1.Doza maxima aplicata: 50ml solutie/familie.Doza minima: 30ml/familie.Sau 5ml/interval de albine.

Nu intru in clinci cu nimeni si nu vreau sa demonstrez nimic.
Pur si simplu caut sa aplic o metoda de combatere a acarianului varroa.Altii o aplica o voi aplica si eu.Asta nu inseamna ca recomand tuturor sa o faca.
Nu pot aplica un tratament legat la ochi si de aceea apelez la ajutorul vostru.Nu de peste tot am citit strigate de avertizare.Acidul oxalic este o substanta la fel ca oricare alta.
Nu termin fara sa spun parerea americanilor despre acidul formic.Da, se aplica oricand imbibat in servetele de hartie puse peste spetezele ramelor din cuib.Are riscuri dovedit crescute de pierdere a matcilor.
Poate fi folosit cu succes si la diagnosticarea infestarii cu varroa, ceea ce la acid oxalic nu merge.
akmm

Mesajde livas » 27 Dec 2011, 21:11

akmm scrie:.Ei spun: o singura data-excelent, de doua ori-deja o data prea mult

..si oare de ce zic mnealor treaba asta,
oare nu de asta.....
Avram Sorin scrie:Acidul oxalic irită membrana intestinelor când este consumat şi poate fi fatal în doze mari.

acuma, dupa umila mea parere, sunt sigur ca AO le ajunge in intestine la albine ca doar nu se ling ca sa tzina solutia in gura, ca apoi sa-i traga un scuipat la vecina de alaturi,...ia soro de aici ca sa-tzi treaca de paduchi!! :lol:
..nu!!!.....da eu nu scriu asta ca sa sperii pe cineva si sa nu mai dea cu AO,doamne fere, numai ca tre sa fim atentzi la doza si la nr de tratamente..........parerea mea!!! ;)
..si ca sa fiu in ton cu nenea Akmm nici eu nu pot sa trec fara sa scriu de AF!!
..nu potzi nene sa dai oricand cu AF, pt ca sub 15C temp. nu se mai evapora 6ml de solutzie/zi
..iar sub 6ml/zi, trat. este ineficient, va spun din proprie experientza!!
de doi ani fac cu AF si trat. de scurta durata si trat. de lunga durata si pot sa spun o umila parere.
mai ales ca se zice ca omoara si varooa din celula ar fi trebuit dupa trat. de lunga durata sa nu mai am un varooa pe fete, da daca pun o poza cu fundurile dupa trat. cuAO prin sublimare (evaporare) de la 1 decembrie va speriatzi va spun eu!!...si anul asta am inceput trat. cand erau 25-28C ca am crezut ca osa-mi moara toate matcile!!! :oops:
...mai graim!!
livas

Mesajde akmm » 31 Dec 2011, 21:35

Am dat vineri 30 dec cu acid oxalic la 50 familii.Siropul l-am facut cu apa distilata.Am aplicat cam 30-35 ml pe familie.Azi m-am uitat si am inceput sa zaresc primii acarieni cazuti.La cei cu plasa si tabla jos.
Cum o fi cu albinele ? Mai vorbim primavara.
Tuturor: La Multi Ani!
akmm

Mesajde jiji » 06 Mar 2012, 01:33

salut
facem tratament cu acid oxalic si primavara ?
daca da in ce perioada este de preferat?
jiji

Mesajde BUNKA » 06 Mar 2012, 02:14

Nu..unul in toamna si atat!
Livas are experienta cu astea..se pare ca sublimarea e cea mai buna metoda dar trebuie scule ca sa faci ceata aia de AO.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 06 Mar 2012, 05:16

Da i-auzi ce zice acilea ... http://www.resistantbees.com/index.php?r=43
Daca studiati situl asta cap coada se desprind multe raspunsuri.
BUNKA

Mesajde akmm » 06 Mar 2012, 11:28

akmm scrie:Am dat vineri 30 dec cu acid oxalic la 50 familii.Siropul l-am facut cu apa distilata.Am aplicat cam 30-35 ml pe familie.Azi m-am uitat si am inceput sa zaresc primii acarieni cazuti.La cei cu plasa si tabla jos.
Cum o fi cu albinele ? Mai vorbim primavara.
Tuturor: La Multi Ani!

S-a facut si primavara.Nu am mortalitate datorata explicit acidului oxalic.
akmm

Mesajde akmm » 06 Mar 2012, 11:31

BUNKA scrie:Da i-auzi ce zice acilea ... http://www.resistantbees.com/index.php?r=43
Daca studiati situl asta cap coada se desprind multe raspunsuri.

Vorbeste ca un american.Eu am 22 stupi Warre si stau in Europa.Si ca mine sunt o multime pe forumul warrebeekeeping.
akmm

Mesajde apr » 25 Iun 2012, 17:34

In lipsa de cantar digital cum putem cantari cantitatea de acid oxalic adaugata la solutie?
apr

Mesajde akmm » 01 Oct 2012, 10:20

http://www.dave-cushman.net/bee/oxalicthorne.html
Un vaporizator de acid oxalic si cateva detalii, in engleza.
akmm

Mesajde livas » 20 Oct 2012, 22:31

..nene AKM, pt mine suntezi un om de la care ashtept cu neradare orice post., da va asigur ca ce aratatzi pe aici cu vaporizatorul, e lucru greu!!!
...nu mai spun ca 1gr. de AO. e mult prea putzin, pt un corp de 10R vertical, pt ca am mai spus intr-o postare anterioara, ............AO .......ARE PROPRIETATEA.....daca pot sa spun asha ceva, de a se aglomera pe PARTZILE RECI PE CARE LE INTALNESHTE IN CALEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!
Spun asta dupa 5 ani de trat. cu AO. prin sublimare,pt ca sunt la BIO de 5 ani, am fost printre primii proshti :lol: ....da nu ma las!!!!!!!
De fapt am mai discutat chestia asta mai in urma, da na, poate unii nici nu mai au nevoie de scremutul :twisted: nostru!!!!!!!!
PS..pt mine cel mai sigur trat. este cel cu AO prin sublimare, defapt nici nu am de ales nuuuuuuu :?:
livas

Mesajde valentin » 30 Oct 2012, 19:27

Azi am facut ultimu tratament cu AO38gr ao 200grzahar si restu pina la un litru apa,cam 35-40ml pe familie.Anu tre cut am folosit 35gr ao anu acesta am marit putin doza .
valentin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE