Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

iernare fara podisor doar cu folie

Mesajde milubogdan » 26 Iun 2012, 15:06

Va salut cu stima si respect. Sunt nou pe forum si ultimele 3 zile am facut lectura numai. Acum trec la faza urmatoare. Am si eu o intrebare. Sunt la icepur de drum in apicultura . Mult entuziasm, unele stangacii, o doza de teama si o relatie foarte stransa care incepe sa se lege intre mine si albinutze. Sa trec la subiect. Am 17 stupi verticali pe 10 rame din care 3 cu fund antivarroa si restul cu fund fix. Momentan pentru izolare folosesc o simpla folie intre rame si capac. Ce ma ingrijoreaza pe mine e iernarea. Am tot citit pareri impartite si inca nu am reusit sa fac o medie aritmetica intre ele. E suficienta folia pentru iernare sau ar trebui sa-mi pun ciontele la lucru si sa le confectionez podisoare? Va multumesc anticipat si va doresc tot binele din lume si butoaie pline!
milubogdan

Re: iernare fara podisor doar cu folie

Mesajde Mircea77 » 26 Iun 2012, 15:33

Bogdane iti spun din propria experienta. Desi nu este una foarte mare, la momentul de fata am stupi cu fund normal dar si cu fund AV.
Asta iarna la cei cu fund normal am avut parte de mucegai si condens. La cei cu fund AV n-am avut pic de mucegai in conditiile in care am am avut tabla scoasa cam o treime din suprafata fundului toata iarna. Doar cand au venit gerurile si zapezile mari am impins tabla si am obturat tot.
Pentru mine a fost o surpriza placuta.
Parerea mea este ca trebuie sa ai o toleranta de 2-4 mm intre capac si corpul stupului astfel incat folia sa stea intinsa.
Mircea77

Mesajde milubogdan » 26 Iun 2012, 15:46

Iti multumesc pentru raspuns si pentru promptitudine. Concluzia ar fi ca e musai un podisor la cele cu fund fix pentru a incerca sa evit pe cat posibil condensul si mucegaiul iar cei cu fund anti varroa se descurca si cu folie. Sanatate maxima.
milubogdan

Mesajde Mircea77 » 26 Iun 2012, 16:04

Variante sunt mai multe. La targul de anul asta care s-a tinut la Bucuresti imi povestea cineva ca lasa catul peste cuib si il umple cu frunze uscate.
Atat pentru extragerea condensului cat si pentru izolatie termica. Bineinteles ca intre ele exista podisorul si nu frunzele puse direct peste rame.
Mircea77

Mesajde costinelblagniceanu » 26 Iun 2012, 21:16

milubogdan scrie:Iti multumesc pentru raspuns si pentru promptitudine. Concluzia ar fi ca e musai un podisor la cele cu fund fix pentru a incerca sa evit pe cat posibil condensul si mucegaiul iar cei cu fund anti varroa se descurca si cu folie. Sanatate maxima.
La cei cu fund fix lasa o fanta de cca.2cm pe partea opusa urdinisului si nu o sa mai faca mucegai nici aceeia.
Cine intreaba este prost pentru 5min. cine nu intreaba ramine prost toata viata.http://costinelblagniceanu.sun photo.ro
costinelblagniceanu

Mesajde ves.lucian.zabrani » 26 Iun 2012, 21:40

vorbim despre iernare !!!
eu am podisoare la toti !!! sub podisor folie !!! in podisor ziare , vreo 5 , 6 si peste ziare polistiren !!! podisorul este din OSB si are in mijloc o gaura pentru hranitorul de plastic !!!
iarna trecuta am iernat asa de jos in sus : - fund AV detasabil cu subarul scos !!!
- un cat de 1/2 gol !!!
- un cat de 1/2 cu rame cladite !!!
- cuibul peste caturi !!!
- podisorul asa cum l-am descris mai sus !!!
- capacul peste podisor !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Mircea77 » 26 Iun 2012, 21:43

ves.lucian.zabrani scrie:vorbim despre iernare !!!
eu am podisoare la toti !!! sub podisor folie !!! in podisor ziare , vreo 5 , 6 si peste ziare polistiren !!! podisorul este din OSB si are in mijloc o gaura pentru hranitorul de plastic !!!
iarna trecuta am iernat asa de jos in sus : - fund AV detasabil cu subarul scos !!!
- un cat de 1/2 gol !!!
- un cat de 1/2 cu rame cladite !!!
- cuibul peste caturi !!!
- podisorul asa cum l-am descris mai sus !!!
- capacul peste podisor !!!

Bun asa dar rezultatul iernarii a fost satisfacator ? Asta in ceea ce priveste mucegai, condens, consum de miere, dezvoltarea familiei in primavara.
Mircea77

Mesajde ves.lucian.zabrani » 26 Iun 2012, 21:46

mucegai fara , condens foarte putin , dezvoltare la altii pentru ca am fost nevoit sa le vand !!! acuma am luat-o de la capat , mai usurel insa !!!
miere au avut destula !!! am poze pe care le-am facut asta toamna !!! se pot vedea pe pagina mea personala !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde paul » 26 Iun 2012, 21:50

Eu zic ca la cei cu fund fix sa le faci podisoare macar cu plasa . Ideal ar fi sa le faci jum-jum . Nu cred ca este o varianta buna (cel putin la mine in nord nu este) sa folosesti la cei cei cu fund plin folia chiar cu fanta . Se poate crea un curent puternic intre urdinis si fanta . Imagineaza-ti ce ar fi la minus multe grade C sa bata si crivatul ...
Din experienta proprie ... iernez cu ramele pe care s-a format ghemul pe centrul stupului , de o parte si de alta pun 2 diafragme (polistiren invelit in hartie de ambalaj dar nu din cea lucioasa). Deasupra pun podisorul din plasa iar peste pun o bucata de mocheta. Urdinisul , cu gratia antisoareci , deschis pe varianta vara . Am avut fff putin condens intr-un colt sus (probabil nu a etanseizat bine capacul).
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR