Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

INLOCUITOR PROTOFIL

Mesajde kozmin » 27 Iun 2012, 17:53

Imi puteti da un sfat va rog cu privire la inlocuirea protofilului?pt ca azi am fost in CT si nu aveau in stoc asa ceva:( vreau sa fac o extractie si stiu ca protafilil este foarte bun sa dau pe rame dupa extractie..Doamna de acolo mi-a zis sa fac urmatoarea reteta sa imi spuneti va rog daca este buna sau e o circarie:1l apa 1,5kg zahar,plante medicinale care le stim cu totii,doua cepe puse la fiert in sirop si ce este cel mai interesant si bizar pt mine este ca mi-a zis ca in tot amestecul sa pun si o cana de lapte :?: ce rol are laptele dragii mei?Astept parerile dvs 8-) Va salut numai bine!
kozmin

Re: INLOCUITOR PROTOFIL

Mesajde iuli81 » 27 Iun 2012, 18:02

Cred ca a ras de Dvs,

Reteta protofilului e alta, iar plantele nu se fierb ci se macereaza in alcool, reteta originala contine doar patru plante printre care si papadia, acele plante sunt probabil pentru inhibarea dezvoltari neosemei .

Pentru stimularea pontei ( nu a primului ministru :lol: :lol: ) au adaugat baieti vitamina B la greu,
iuli81

Mesajde cipry74 » 27 Iun 2012, 19:53

iuli81 scrie:Cred ca a ras de Dvs,

Reteta protofilului e alta, iar plantele nu se fierb ci se macereaza in alcool, reteta originala contine doar patru plante printre care si papadia, acele plante sunt probabil pentru inhibarea dezvoltari neosemei .

Pentru stimularea pontei ( nu a primului ministru :lol: :lol: ) au adaugat baieti vitamina B la greu,

Vorbesti in necunostinta ....reteta protofilului home made e asta

1,musetel
2,coada soricelului aceste 4 plante sunt principale
3,galbenele
4,sunatoare

5,menta
6,tei
7,patlagina
8, cimbru
9,busuioc (8 si 9 plante dezinfectante )
10,cimbrisor
11,pelin-cules tinar -primavara in luna mai
12,maces
13,catina (12 si 13 sunt polivitamine naturale)

Urmatoarele in momentul administrarii la familii

14,lamaie 1 kg. la 25litri sirop
15suc de ceapa 25 ml. la 1 l sirop
16,tinctura de usturoi

MOD DE PREPARARE

a)150gr.de plante maruntite la 1 litru alcool de 70%
b)se tin la macerat timp de 10-12 zile in sticla la intuneric,
c)se strecoara (restul de plante bune la sirop)
d)tinctura obtinuta astfel se aduce la 40%prin dilutie cu apa distilata
e)se poate adauga si complexul de vitamine B vit. A , vit. PP etc.

se administreaza in modul cunoscut : 34 ml. la 1kg turta sau 17 ml. la 1 l. sirop.

Pe un cantar de bucatarie cintaresc 200gr. din cele 10 plante enumerate(o cantitate mai mica de tei si pelin ) apoi le pun intr-un borcan de sticla de 3l. peste care adaug 1,5 l alcool de cel putin 87% si las amestecul 12 zile. cind au trecut cele 12 zile strecor tinctura obtinuta si cu apa distilata sau un alcool mai slab il aduc la 40%(altfel punem prea mult alcool in turta)
cipry74

Mesajde jenica67 » 27 Iun 2012, 21:03

kozmin, protofilul nu se da pe rame, ci se administraza in sirop, pentru a preveni nosema si a simula matca sa ponteze. Atata timp cat tu extragi miere, nu cred ca are rost sa administrezi protofil, ca alimentatia albinei in aceasta perioada este bogata si sigur nu face nosema. Pentru perioada cand o sa stimulezi familia (luna august-septembrie), sa poteze matca pana mai tarziu si isi va face rezerve de iarna, ori folosesti sirop metoda Gica cu ceaiuri, in care daca ai, este f bine sa pui protofil, dar ceaiurile au cam aceiasi rol, ori iti prepari pana atunci dupa metoda dragos2006, ce ti-o aratat-o mai sus colegul iuli81, ori pana atunci iti cumperi protofil. Eventual este bine sa iti faci rost si de apicomplex, care ajuta la formarea corpului gras la albinele de iernere si stimuleaza si ponta matcii. Acum dupa extractie, iti faci rost de o sprituitoare sub presiune de apa, sau de un sprit bine spalat de la lichid de spalat geamuri si dupa extractie pulverizezi bine faguri cu apa, ca sa ajuti albinele sa ii curete mai usor.
jenica67

Mesajde timotei005 » 27 Iun 2012, 21:51

timotei005

Mesajde iuli81 » 27 Iun 2012, 22:06

Eu nu am vorbit despre reteta " home made " am prezentat partial o reteta pe care mi-a prezentato cineva ca fiind de la " mama lor " .

Daca reteta " home made " o fi mai buna ca aia prezentata ca fiind de la " mama lor " eu nu am de unde sa stiu nu sunt biochimist .

Dar totusi as putea sa cred ca reteta prezentata de acel amic catre mine e cea " cea de la mama lor " deoarece sa fim sincerii in ziua de azi banu e pe primul loc, cantitatea si nu calitatea conteaza .

Iar cea ce se face acasa de cele mai multe ori e mai natural si mai bun ca ce e in comert .
iuli81

Mesajde kozmin » 28 Iun 2012, 07:42

Va multumesc frumos pentru sfaturile utile acordate!Si pentru reteta protofilului ;) Imi sunteti de folos! Dar stie careva care este treaba cu laptele care se adauga in sirop?mi se pare unpic ciudat...ce rol ar avea el?Folositi asa ceva?Bafta la cules!
kozmin

Mesajde Mircea_63 » 28 Iun 2012, 08:17

Kozmin, teoretic, si subliniez ca avest cuvant, laptele poate fi privit aici ca o sursa de proteina. Si in unele turte administrate iarna in lipsa de pastura-polen, se regasesc retete cu lapte praf.
Presupun ca laptele este pasteurizat, altfel se altereaza foarte repede, dar si asa, adaosul de lapte va creste perisabilitatea produsului si probabil acest inlocuitor trebuie administrat proaspat. In rest, habar n-am daca aceasta reteta e buna sau nu.

Pe vremuri beam sirop de patlagina, de la farmacie, in caz de raceala. Ei bine, Protofilul are un miros foarte asemanator cu acel sirop.

Esti sigur ca nu te complici degeaba?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE