Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Matci

Mesajde tomy2sm » 28 Iun 2012, 10:33

Intrebarea mea este legata de o botca din care trebuia sa eclozeze o matca cam saptamana trecuta. Botca este inchisa la culoare.
Este posibil ca matca sa fi murit in botca? E prea tarziu sa pun o rama cu oua ca sa traga botci?
Multumesc.
tomy2sm

Re: Matci

Mesajde jonny_it » 28 Iun 2012, 10:38

tomy2sm scrie:Intrebarea mea este legata de o botca din care trebuia sa eclozeze o matca cam saptamana trecuta. Botca este inchisa la culoare.
Este posibil ca matca sa fi murit in botca? E prea tarziu sa pun o rama cu oua ca sa traga botci?
Multumesc.

Foarte posibil. Matcile din botci sunt sensibile la socuri si nu este foarte greu sa strici botcile.
Este cam tarziu pentru a creste matci din oua/larve acum.
Cauta poate mai ai o botca, imprumuta de la un alt apicultor. De preferat ar fi sa dai o matca imperecheata sau sa unifici cu un roi mai slab dar care are matca imperecheata.
jonny_it

Mesajde Ozzy » 28 Iun 2012, 22:22

sunt si eu intr-o situatie asemanatoare
am divizat doua familii si la una dintre ele matca a inceput sa ponteze de trei zile in timp ce la cealalta nici un semn inca
azi am bagat o rama cu oua si puiet tanar sa vad daca isi trage botci si ma tenta sa le las sa le creasca...
ma intrebam totusi daca exista riscul sa se bezmeticeasca tinand cont de faptul ca au trecut 27 de zile de la divizare
Ozzy

Mesajde MIHAI BALS » 28 Iun 2012, 23:15

Ozzy scrie:sunt si eu intr-o situatie asemanatoare
am divizat doua familii si la una dintre ele matca a inceput sa ponteze de trei zile in timp ce la cealalta nici un semn inca
azi am bagat o rama cu oua si puiet tanar sa vad daca isi trage botci si ma tenta sa le las sa le creasca...
ma intrebam totusi daca exista riscul sa se bezmeticeasca tinand cont de faptul ca au trecut 27 de zile de la divizare

nu se bezmeticesc asa repede,mai ales ca le-ai dat puiet tanar.
te uiti peste 3 zile daca si-au tras botci.
daca nu,o sa gasesti oua.
MIHAI BALS

Mesajde MIHAI BALS » 28 Iun 2012, 23:17

tomy2sm scrie:Intrebarea mea este legata de o botca din care trebuia sa eclozeze o matca cam saptamana trecuta. Botca este inchisa la culoare.
Multumesc.

nu e tarziu dar trebuie sa-l mai ajuti cu puiet capacit dupa ce se-mperecheaza matca.
MIHAI BALS

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR