Vineri merg acasa (undeva in DB) sa imi ajut parintii la cosit lucerna. Dupa 2 saptamani de ploaie in sfarsit soare si frumos afara. Pe margine un rand de pruni. La tulpina unui prun, in iarba picate (cu o zi inainte am inteles ca a plouat torential) un roi de albine. Fug repede acasa, gasesc ceva sa le acopar si incepe cautarea de cutie. Intreb in stanga, in dreapta (fiind imediat dupa salcam acum... nimeni nu avea nimic disponibil). Sun la apicola in Targoviste si cumpar un stup orizontal (cam ca acesta):
Am cumparat rame, 3 faguri artificiali (pe care i-am pus la un loc). Din pacate nu am facut film cum am capturat acel roi (cred ca as fi castigat multe simpatii... pe moment inca imi este foarte rusine sa povestesc), intr-o prima faza a plecat din iarba pe o creanga si apoi am pus cutia sub roi si am scuturat pana a picat in cutie (nu mi-a iesit din prima
Acum care este problema mea: deoarece am scuturat direct in cutia cu rame, nu am avut podul pus. Banuiesc din ceea ce am vazut si citit pana in aceasta seara ca roiul este unul mic (poate spre mediu). Eu nu am putut face rost, timpul fiind foarte scurt si "relatiile" mele in domeniu lipsind, de rame capacite sau rame cu puiet (sunt doar 3 cu faguri artificiali).
Acum intervine partea de cunostinte zero: dupa ce le-am capturat (undeva seara pe la ora 17:00) am lasat cutia inca o zi acolo (m-am gandit ca mai sunt plecate, sa se linisteasca), am cumparat miere de salcam si am inceput sa le hranesc din ziua urmatoare. Duminica seara le-am dus la locatia finala si astazi de dimineata le-am dat drumu, cu hrana aferenta pe scandura de la intrare.
De dimineata am vazut (pe aerisire) ca sunt grupate pe capac intr-un colt langa balama. Pe moment imi este teama sa mai umblu la ele de frica sa nu plece; pe de alta parte daca vor incepe sa construiasca faguri, aproape sigur vor incepe direct de pe capac.
Si acum intrebarea: dupa cat timp considerati ca este sigur sa umblu la ele pentru a pune si podul ?
Orice observatie, sfat, critica o voi aprecia. Va multumesc anticipat pentru ajutor.