Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: roi atificiali

Mesajde Mircea_63 » 22 Iun 2012, 22:46

Paul, o situatie identica am si eu. Am vazut matca iesita in nucleu, iar dupa o saptamana nu am mai gasit-o. Mi-am zis ca poate e acolo, dar nu dau eu de ea. Numai ca nu am gasit nici oua sau larve, In alt nucleu format la aceeasi data, deja erau oua, larve...
Presupun ca domnisoara a iest la imperechere si n-a mai ajuns inapoi.
Eu am adaugat in acea cutie o rama cu oua si larve (periata de albina), cu scopul de a vedea daca isi trag botci. Daca nu au matca, sau e ceva in neregula cu ea, isi vor trage. Daca n-o fac, inseamna ca trebuie doar rabdare.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde paul » 22 Iun 2012, 23:02

Mircea ,la controlul de ieri matca era . Am vazut-o , se plimba alene ...
Acum , toate ramele erau blocate cu miere si pastura . I-am mai dat un FA sa-l construiasca si eventual sa-l ponteze . Il mai las o saptamana , daca nici atunci nu gasesc oua sau larve ... iau masuri !
Problema naspa este ca am pe acea vatra 4 roiuri ,impricinatul, unul facut la o saptamana distanta iar 2 facuti la 2 saptamani diferenta (fata de primul). Pe o raza de 7-800m nu mai are nimeni albine prin preajma . Ma gandesc ca nu or fi trantori suficienti ... Vedem !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Mircea_63 » 22 Iun 2012, 23:18

Nu stiu daca bine am inteles, dar daca au ramele blocate...unde sa ponteze? Din cate stiu matca prefera sa ponteze in faguri negrii, adica din cei care au mai fost folositi. Pana la urma, e clar ca va ponta ea si in faguri noi.
Totusi, nu-i mai bine sa-i dai un fagure format? Pana construiesc ele unul nou mai dureaza.

Despre neimperecherea matcii din lipsa de trantori, imi pare imposibil. Am auzit povesti de la taietorii de lemne despre multimi de "stupi" naturali prin paduri si multimi de familii de albine ajunse in depozitul de busteni. Pentru ei asta era o disperare, dar unde e padure sunt si albine si unde-s albine sunt si trantori. In plus, in mod sigur si in stupina ta trebuie sa fie niste trantori.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde paul » 22 Iun 2012, 23:30

Mircea , faguri crescuti nu mai am . Am dat la topit ce era de reformat (multe celule de trantori), am mai facut roi si ...am ramas in pana !
Acesti roi i-am format si cu albina culegatoare iar pentru a nu se depopula i-am adus la Falticeni pe vatra ! Nu stiu ce sa mai cred . Eu zic ca daca matca era imperecheata ii faceau albinele loc sa presteze si ea , mai ales ca era multa miere necapacita . Dupa cum se misca alene pe rama ... sper !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde aliuta2000 » 23 Iun 2012, 09:51

paul scrie:Mircea , faguri crescuti nu mai am . Am dat la topit ce era de reformat (multe celule de trantori), am mai facut roi si ...am ramas in pana !
Acesti roi i-am format si cu albina culegatoare iar pentru a nu se depopula i-am adus la Falticeni pe vatra ! Nu stiu ce sa mai cred . Eu zic ca daca matca era imperecheata ii faceau albinele loc sa presteze si ea , mai ales ca era multa miere necapacita . Dupa cum se misca alene pe rama ... sper !

gresit paul ... albi nele nu ii fac loc de ouat . ele stiu sa care si sa gospodareasca miere ,apa ,polen si propolis . Matca stie sa oua !!
Ba mai mult , in perioadele de cules intens este o lupta stransa intre matca si albine pe spatiu . Albinele vor sa foloseasca spatiul pentru miere , matca pentru ouat , .. vorbim de spatiul din cuib . cand au magazie , albinele muta parte din miere in magazie , dar pe timpul culesului e ca o cursa contra cronometru pe spatiu intre matca si albine , si care e prima castiga spatiul /

daca ramele tale sunt blocate de miere si polen (pastura , )extrage cel putin o rama care e usor negricoasa s-a mai pontat in ea si bag-o langa rama unde gasesti matca la verificare , si asa o sa aibe si ea unde sa oua . Cat despre fagurele crescut , il cresc , dar dureaza cateva zile bune , in functie de puterea roiului .
Deci tine si de tine sa aibe unde sa oua matca , nu numai de ea .

daca tu ai 4 roiuri pe vatra , fi sigur ca ai trantori in ei , deci avea cu cine sa se imperecheze . Parerea mea , dar matca ta zboara pana la 5 -8 KM distanta de stupina daca nu are in preajma , dar daca la aprox 1KM ai ceva albine fi sigur ca are de unde .
Iesita pe 9 iunie , e in graficul de 15 zile , dar daca nu ii oferi spatiu bun de ouat sa sti ca ea nu o sa pune intr-o celula in care se gaseste cat de putina miere , deci .... trage miere de pe una rama nu foarte veche , nu foarte noua si pune-o langa rama unde gasesti matca (pe fata unde gasesti matca ).
Bafta
A.D.
aliuta2000

Mesajde Baix » 23 Iun 2012, 21:52

Salutari!
Rabdare, rabdare, rabdare. Nu cred ai motive sa te panichezi pentru matca neimperecheata. Eu am facut roi pe 30 mai cu matca neimperecheata si abia vineri a inceput ponta(am si unele cu puiet capacit ce-i drept). Mai ai puiet de vreun fel in roiurile formate?
Baix

Mesajde paul » 25 Iun 2012, 17:30

@Aliuta ... merci frumos pentru sfaturi . I-am dat o rama ... extrasa !
@Baix ... la roiul cu pricina , nu mai am puiet de nici un fel . La ceilalti 3 mai am pentru ca au fost facuti la distanta de 1 saptamana respectiv 2 saptamani .
Mai ... am rabdare !
paul

Mesajde paul » 28 Iun 2012, 19:07

Gata ... am scapat de emotie . Ieri , la control , matca ponta binisor si era si puiet larvar . Astept sa se imperecheze si celalte 3 matci .Deci ... se mai gaseste cate-un trantoras pentru o treaba tinereasca ... :P
paul

Mesajde sakala » 01 Iul 2012, 09:28

am o intrebare 07.06.2012 facut 5 roiuri cu matci imperecheciate dar au fost acceptate 2 si la trei roiuri facute botci. La controlul de azi 2 stupi din aia cu botci aveau matca si ouat dar la unul nimik am cautat matca nu am gasito iam dat o rama cu larve nu si-au tras botci precizez ca stupul este linistit .
1-oare are matca si nu am gasito? dar la ceilalti 2 matcile si-au inceput ponta ;)
2-sa mai astept cateva zile sa vad daca gasesc oua?
3-in cazul in care nu gasesc oua pot sa ii mai dau o matca imperecheata?
4-daca il mai las 7 zile exista riscul sa se bezmeticeasca?
sakala

Mesajde aliuta2000 » 01 Iul 2012, 10:55

sakala scrie:am o intrebare 07.06.2012 facut 5 roiuri cu matci imperecheciate dar au fost acceptate 2 ..... la unul nimik am cautat matca nu am gasito iam dat o rama cu larve nu si-au tras botci precizez ca stupul este linistit .
1-oare are matca si nu am gasito? dar la ceilalti 2 matcile si-au inceput ponta ;)

daca nu si-au tras botci de salvare inseamna ca exista mnatca chiar daca tu nu ai vazut-o ... rabdare .
A.D.
aliuta2000

Mesajde geangu » 26 Oct 2012, 21:10

indicat e sa i dai rame cu oua,daca i ai dat rame cu larve depinde ce varsta aveau.
geangu

Mesajde d.dorin86 » 07 Ian 2013, 19:10

daca iau cite doua rame de puiet si una de pastura si las doua boci si la roi si la stup si e ceva daca nu ma uit dupa matca si fac roiu pe aceiasi vatra
d.dorin86

Mesajde alt stupar » 07 Ian 2013, 19:34

nu frate, nu ie nimic...
Ie ceva... la ce sa-ti mai pierzi timpul pretios sa cauti matca ? :shock:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde jenica67 » 07 Ian 2013, 19:47

Apropo, pui intrebarea asta pe toate temele ?? Stupul asta filozofic, care vrei sa faci testul de roire, are 6 rame, si botci de roire ?? :shock:
jenica67

Mesajde d.dorin86 » 01 Feb 2013, 21:44

am mai postato intro si am zis sa incerc si aici ca is incepator si vreau mai multe raspunsuri si nu stiu cite rame sa scot pentru a nu lasa sa roiasca ca sa fac roi
d.dorin86

Mesajde ignatov andrei » 01 Feb 2013, 23:06

d.dorin.86, exista teama ca din familia cu matca sa nu plece un roi. Distrugi botcile, lasand 2 pe o rama si doua pe alta rama, cele mai frumoase dar nu prea coapte. Desfaci cuibul in doua, jumatate ramane in lada sa, jumatate in alta lada, pusa cat mai aproape de lada veche. Fiecare jumatate sa aiba cate o rama cu cele 2 botci. Mai scuturi 2-3 rame de albina in lada noua si gata. Dupa doua zile iti vei da seama unde e matca. Distrugi botcile din familia cu matca - daca vrei sa ramana matca - si muti lada in alt loc. Avand matca, isi va face repede culegatoare. Cel fara matca, dar cu botci, va ramane pe loc, cu culegatoare, sa se poata intretine si apara.
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE