Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

faguri cu miere rupti

Mesajde vali.anghel » 01 Iul 2012, 13:53

Tinand cont de faptul ca este prima mea interventie pe acest forum, as vrea sa salut pe toata lumea, stupari experimeantati, incepatori (ca mine ;) ) dar si cei ce vor sa se initieze intr-ale stuparitului. Anul acesta am reusit (cu ajutorul unui stupar experimentat) sa imi formez 6 familii din roi. Totul a mers bine pana azi, cand am facut o revizie in stupi si am descoperit la unul, o rama cladita recent, care era plina cu miere, dar fagurele era rupt si mierea imprastiata in tot stupul. Am reusit sa mut albinele in alt stup pt k nu puteam curata fundul. Am mai gasit si in ceilalti stupi rame (tot recent cladite) care au o ruptura orizontala in lungul primei sarme de la leatul de sus (inca nu s-a rupt de tot). Intrebarea e: mai pastrez acele rame in stup, chiar daca sunt pline cu miere( necapacita), sau le scot, pt ca nu as vrea sa patesc ca la ceilalti si care este cauza pt care s-au rupt? Precizez ca insarmarea este orizontala pe 5 sarme.
vali.anghel

Re: faguri cu miere rupti

Mesajde iunicu » 01 Iul 2012, 13:58

Da ramele alea dupa diafragma si baga in loc fagure artificial ca sa cladeasca si sa mute mierea. Stupii stau in plin soare?
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde ves.lucian.zabrani » 01 Iul 2012, 14:18

este mai buna insarmarea verticala cu 6 sarme , zic eu !!!
ieri am fost la un prieten sa-i vad albinele si fagurii nu erau rupti dar erau ondulati !!!
eu zic ca de la caldura !!!
am ales albul pentru stupi si din cauza aceasta !!! mai ales tabla de sus de pe capac vopsita alb !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde vali.anghel » 01 Iul 2012, 14:30

iunicu scrie:Da ramele alea dupa diafragma si baga in loc fagure artificial ca sa cladeasca si sa mute mierea. Stupii stau in plin soare?

Da sunt in soare, dar ii am acoperiti cu placi de polistiren, iar pe o scandura de la podisor, am decupat si am pus o sita pentru aerisire iar capacul l-am ridicat putin. Nu am diafragma, stupii is dadant pe 10 R; azi am bagat cate un FA la cladit la stupii cu probl. Oare este de la caldura sau de la modul de insarmare...sau de la calitatea fagurilor?
vali.anghel

Mesajde vali.anghel » 01 Iul 2012, 14:33

ves.lucian.zabrani scrie:este mai buna insarmarea verticala cu 6 sarme , zic eu !!!
ieri am fost la un prieten sa-i vad albinele si fagurii nu erau rupti dar erau ondulati !!!
eu zic ca de la caldura !!!
am ales albul pentru stupi si din cauza aceasta !!! mai ales tabla de sus de pe capac vopsita alb !!!

Am si d-alea ( rame cu faguri ondulati) :D . Deci poate fi caldura combinata cu modul de insarmare. O sa incerc si cu rame insarmate vertical. Multumesc.
vali.anghel

Mesajde cristi_vidican » 01 Iul 2012, 14:54

Incearca si sarma de inox, care nu rugineste si este mult mai rezistenta.
In ce priveste insarmarea verticala, eu recomand si un fir orizontal cam la 5 cm de speteaza superioara.
Darea fagurilor la cladit sa fie facuta atunci cand albinele ii iau in crestere, eventual stimulat cu sirop pana ce-i cladeste.
Nu am patit niciodata sa mi se prabuseasca fagurii, dar am citit pe acest forum despre relatari ale unor apicultori carora li s-au prabusit fagurii pt ca au cumparat faguri de slaba calitate.
Daca nu ai diafragma, poti folosi o folie de nailon, care o culci dupa ultima rama, apoi dai rama cu probelme ca sa fie mutata mierea. Rama o pui mai la distanta de folie
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde aliuta2000 » 01 Iul 2012, 15:13

fagurele s-a rupt in momentul interventiei , si e foarte posibil ca in momentul cresterii albinele sa fi retezar foita in dreptul sarmei si de aici proasta rezistenta .
A.D.
aliuta2000

Mesajde iunicu » 01 Iul 2012, 18:16

Cristi nu incep sa cladeasca fagurele daca pui rama distrusa dupa diafragma sa o goleasca? Mai trebuie si sirop?
Intreb din postura de invatacel.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde stroe » 01 Iul 2012, 19:54

Nu va lua mierea de pe rama decat in anumite cazuri , acum in cules nu.
Fagurii se rup la manipularea lor sau a cutiilor. Nu cred ca s-au rupt singuri cu stupul in soare(inca nu au fost calduri foarte mari.
stroe

Mesajde octav79 » 01 Iul 2012, 20:30

Si la mine s-au rupt doi faguri, de la cate un stup, cred ca insarmarea pe verticala e de vina si caldurile. Am scos rama dupa diafragma si in plin cules de tei au golit-o in 2 zile. Apoi am scos ceara si am dat-o la topit si rama am pus foita pe ea si am pus-o la loc. Cealalta am scos fagurele cu grija si ne-am umplut burtile. De acum voi mai pune si 1 sarma in V.
http://jimm69.sunphoto.ro/

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta ---
OSHO - Curajul Placerea de a trai periculos
octav79

Localitate: Bucuresti; Locatii de interes: Bucuresti, Golesti (VN)

Mesajde cristi_vidican » 01 Iul 2012, 20:51

iunicu scrie:Cristi nu incep sa cladeasca fagurele daca pui rama distrusa dupa diafragma sa o goleasca? Mai trebuie si sirop?
Intreb din postura de invatacel.

Eu zic ca o vor repara superficial, nu in profunzime. Pana goleste rama nu se pune hranitorul.
Dar problema cu rama dupa diafragma e temporara.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde un OM » 01 Iul 2012, 21:06

Toate problemele pleaca de la calitatea slaba a fagurelui si de la lipirea necorespunzatoare a acestuia. Am folosit ambele forme de insarmare si cea orizontala cu 5 fire si unul vertical si mai curand cea verticala cu 6 fire. Mi s-au rupt fagurii doar la centrifugare cand fiica mai mare, in exces de zel, a dat o turatie in plus ramei foarte pline. Tinand cont ca stau in sudul Romaniei, zona cu temperaturi mari, pot sa spun ca desi tin stupii in plin soare nu m-am lovit de problema fagurelui rupt doar din cauza caldurii.
un OM

Mesajde balasbebe » 01 Iul 2012, 21:54

Eu folosec ambele variante de insarmare. Se prabusec fagurii, fara pastoral, fara sa stea in soare.
Sunt curios de la ce firma le folosesti foitele. Sper sa nu se considere ca o reclama proasta pentru acel fabricant.
balasbebe

Mesajde ovidiu_78 » 01 Iul 2012, 22:50

Eu am văzut la cineva si chiar voi folosi si eu aceasta metoda da insarmare, 4 orizontale si 2 in diagonale,rezista si la radial fără probleme
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde vali.anghel » 01 Iul 2012, 23:56

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri. Tind sa cred ca de vina este caldura mare, mai ales ca locuiesc in sudul tarii si calitatea fagurilor. O sa incerc si insarmarea pe verticala dar am un vecin care face insarmare pe orizontala cu 4 sarme si nu a avut probleme. Pt ca nu am ceara sa dau la schimb la apicola, fagurii i-am comandat de pe celalalt site, cred ca sunt din Serbia. E drept sunt si cei mai ieftini...deci d-aia ma indoiesc si de calitate. Asta e....omul din greseli invata.
vali.anghel

Mesajde balasbebe » 02 Iul 2012, 06:19

Sa nu luati neaparat in considerare caldura. Anul acesta am folosit cateva sute de foite. Daca era de vina caldura, sau modul de insarmare ar fi trebuit sa pice toti. Este vorba doar de calitate. Italienii folosesc cel mai mult insarmarea pe verticala. Germanii folosesc mai mult 5 sarme pe orizontala.
In stup albinele regleaza temperatura, si nu trece de 35 de grade, deoarece se opareste puietul.
balasbebe

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR