Mi se pare cea mai mare batalie pe rama asta care era de miere si pastura.
Desi parca arata ca a fost si cu oua.
Am senzatia ca am citit de pomana atata timp si ca nu mai inteleg nimica
iunicu scrie:Scoate ramele nepontate din mijlocul cuibului. Pe langa faptul ca pot fi considerate de matca drept diafragma, iti rasfira si albina care nu mai cloceste corespunzator. Este mai utila aglomeratia de albina pe rama decat aglomeratia nejustificata de rame in lada.
aliuta2000 scrie:vezi ca ai si rame care sunt batrane si care trebuiesc inlocuite .
ca un sfat daca nu trece lumina prin ele trebuiesc inlocuite ,
un alt sfat : cam la 3 ani se inlocuiesc ramele intr-un stup aprox 1/3 in fiecare an .
nu ai foarte multa albina in pozele care le-ai aratat , cu exceptia catorva rame care sunt mai pline .
Incearcas sa restrangi un pic cuiburile , dar sa lasi spatiu de ouat pentru matca si stransura pentru albine .
mai multe rame sunt deformate , dar asta se va schimba cu timpul si cu experienta .
multa bafta si nu te(va) juca(ti) fara masca pentru ca nu se stie niciodata cand le sare la basca si se intarata si e mai usor sa previi decat sa tratezi .si nu umblati in stupi in fiecare zi ... uneori e bine sa treaca macar o saptamana sau poate mai mult , altori situatia o cere . Albinele stiu sa lucreze si fara interventia noastra care de foarte multe ori face rau
claudia_0218 scrie:aliuta2000 scrie:vezi ca ai si rame care sunt batrane si care trebuiesc inlocuite .
ca un sfat daca nu trece lumina prin ele trebuiesc inlocuite ,
un alt sfat : cam la 3 ani se inlocuiesc ramele intr-un stup aprox 1/3 in fiecare an .
nu ai foarte multa albina in pozele care le-ai aratat , cu exceptia catorva rame care sunt mai pline .
Incearcas sa restrangi un pic cuiburile , dar sa lasi spatiu de ouat pentru matca si stransura pentru albine .
mai multe rame sunt deformate , dar asta se va schimba cu timpul si cu experienta .
multa bafta si nu te(va) juca(ti) fara masca pentru ca nu se stie niciodata cand le sare la basca si se intarata si e mai usor sa previi decat sa tratezi .si nu umblati in stupi in fiecare zi ... uneori e bine sa treaca macar o saptamana sau poate mai mult , altori situatia o cere . Albinele stiu sa lucreze si fara interventia noastra care de foarte multe ori face rau
locul unde am eu stupii sunt la distanta de constanta de 70 km, in Furnica langa dumbraveni. nu avem cum ajunge mai des de o data pe saptamana din cauza serviciului. eh, noi cam stim ce trebuie sa facem dar am vrea sa facem mai repede si din pacate albinele au cursul lor pe care nu-l pot schimba. multumesc pentru sfaturi. sa vedem cum putem restrange cuibul duminica astfel ca sa nu stricam prea multe pe acolo.
ma intreb daca as fi facut pozele seara pe la 8 daca ar fi fost mai multa albina, ca presupun ca la ora aceea sunt toate inapoi.
Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 14 vizitatori