aliuta2000 scrie:liviutzbogos scrie:ceva botci sunt,cum am zis si am pus si poza aia dar,cum ati spus si dvs,dureaza cam prea mult pana iasa si matca si pana depune puiet si cam vine frigul..cred ca singura solutie e sa iau o matca.multumesc mult pt sfat.
Daca nu ai matca in afara de albine cine crezi ca depune oua in botciele alea . ma gandesc ca inca nu s-a bezmeticit roisoul tau ca sa inceapa albina sa oua. daca a inceput albina sa oua e grava si la tine nu prea vad cum il salvezi , dar cred ca nu e asa. fa maine rost de o rama cu puiet tanar chiar daca asta inseamna umilinta ruga plata si da-o sa vezi cum reactioneaza si indifernet de cum reactioneaza iti vor fi de mare folos in roisor . daca isi fac botci de salvare decizi daca cumperi o matca imperecehata in cateva sile si cand o ai cam dupa 5-6 zile de cand si-au facut botcile le distrugi il lasi o nopate orfani si dai matca in cusca si urmezi pasii din carte . daca nu lasi botcile si vi peste 8 zile de cand ai vazut botcile cu puiet capaci inca o rama si apoi peste inca 8 cu alta rama .
tu te gandesti bine la ce vrei sa faci , daca nu ai matca poate e mai bine sa cumperi un roisor cat de mic la 150 ron cu matca si puiet pe 2 rame si sa il unest cu ce ai tu si faci o familie in toata regula .
daca vrei sa salvezi ce ai tu incearca sa faci ceva ca scrisul de pe net te ajuta cu informatie , nu si cu practica
ar fi util sa cauti matcuta ta ca poate ea exista si chiar isi face treaba .
o solutie proasta rau ar fi sa pui poze de pe fiecare rama pe care o ai in stup fata verso la rezoluite de peste 5 Mpixeli in fromat mare undeva sa putem sa le vedem poate pe acolo exista si matca ta , dar repet e o soluite foarte proasta
PS si daca ii dai matca imperecheata , ea nu te va ajuta prea mult decat in conditia sa ai albina pe 3-4 rame cel putin ca sa poata ponta ca mitraliera matca costa cam 50 ron . si tot trebuie rama aceea cu puiet tanand cont ca au trecut 3 saptamani de cand nu au mai ingrijit oua tinere
Bafta s i trebuie sa studiezi si sa aplici rapid ca timpul trece si poate sa treaca in defavoarea ta .
o soluite foarte porasta e sa fotografiezi tot ce ai tu in stup ramele cu albina fata verso si sa pui undeva pozele nemodificate ca sa scazi rezolutia
aceasta e o soluite extrem de proasta !!!
am rezolvat partial problema.a venit azi un prieten mai experimantat decat mine,s-a uitat peste ele si a dat verdictul,roiul este bezmetic dar nu in totalitate.am si botci cu larvar,deci matca a fost,a depus ceva dar nu mai e.si am vazut si celule cu cate 4,5 oua,alea sunt de la bezmetice,nu?el sapt asta stoarce si atunci o sa imi dea o rama de puiet si o botca gata de eclozat.am sa scutur ramele la distanta de stup ca sa scap de albinele bezmetice si poate reusesc sa il salvez.asa e cand esti mic,nu stii nimic