Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Primii mei pasi....

Mesajde Beekeeping » 05 Iul 2012, 00:22

Am trecut si eu prin desfiintarea unui stup besmeticit, am facut-o fara retineri si pareri de rau. Mergi inainte si invata ceva din asta.
Beekeeping

Mesajde Crysty » 05 Iul 2012, 00:38

@mihai33 @Beekeeping:

si daca nu este bezmeticit ?
Crysty

Mesajde mihai33 » 05 Iul 2012, 00:48

mai verifica-l odata de matca...:))...dar in 2 luni...slabe sanse...ouale de lucratoare nu sunt numai pe peretii celulelor cum ai afirmat tu,...vei gasi si in mijlocul celulei,...dar in numar de peste 2....
eu ti-am dat raspuns la ceea ce ai vazut tu....este doar o parere!!....

esti liber sa asculti si sa faci cum doresti...dar prefer sa razi decat sa plangi!!
Apicultura este o arta, multi pot desena, dar putini isi pot vinde lucrarile!!!
mihai33

Mesajde Crysty » 08 Iul 2012, 15:03

Salutare tuturor,

ieri 07 iulie am efectuat o interventie in stupina pentru a vedea stadiul de dezvoltare al famililor (familiilor ?!!), inclusiv a celor 3 stupi fara matca (aici vreau sa fac o corectura, in sensul ca aveam 3 stupi fara matca, 2 roi divizati si o familie, nu numai 1, pe care eu ramasesm setat).

Sa o iau pe rand:
stupii fara matca:
- stupul 1, roi divizat, cel fara matca de care am tot discutat anterior, nu s-a bezmeticit, ba din contra are o matca care a si inceput sa ponteze. stup salvat.
- stupul 2 (roi divizat, fara matca din 10 mai, similiar cu stupul de mai sus) este tot fara matca, desi acum 1 saptamana avea botca. botca nu am mai gasit-o, matca nici atat.
- stupul 3 (familie cumparata, care a ramas fara matca, nu stiu cum, dar cred ca a roit, desi il divizasem) este in acelasi stadiu ca si stupul 2. a avut botca, nu am gasit matca, depopulat.

la stupul 2 si stupul 4 le mai dau o sansa, in sensul ca daca la interventia din data de 21 iulie, nu are puiet, ii desfiintez (ii unific prin cedare de rama la alti stupi mai slabi).

cei 2 roi naturali:
- roii, desi au niste matci foarte bune sunt slabi dezvoltati si asta este din cauza mea. Spun ca eu sunt cauza fiindca acum 3 saptamani eu am luat rame ouate din ei si le-am bagat in stupii fara matca (am luat cate 2 rame din fiecare). iar in loc am bagat fagure artificial. Macar din faza asta am ramas cu invatatura.

familiile per asamblu:
- se prezinta mult mai bine ca acum 3 saptamani. Au bagat miere de tei, multe rame cu coronite si mult puiet capacit.

Rama anul 2012.jpg

Exista si 2-3 stupi mai mediocri (depopulati), dar probabil ca urmatoarea generatie de puiet care o sa iese o sa ii aduca la standarde mai bune. tot aici am observat niste greseli pe care le-am facut, gen umplut cu rame FA in margine, sau spre margine, pe care nu le-au luat la crescut si care au actionat ca o diafragma.

stup cu greseli 1.jpg

Am scos respectivele rame si am bagat cate una la crescut (la unii le-am bagat in mijloc, la altii le-am bagat intre ultima rama cu puiet si prima rama cu miere). am procedat asa (cum am spus in pranteza anterioara) sa vad exact cum se comporta si a invata acest lucru (sa stiu pentru la anul).

am o familie cu o matca batrana (din aia 2-3 slabi), spun asta fiindca nu imi explic de ce are asa putin puiet si ala ouat foare haotic. probabil ca nici stuparul care mi-a vandut-o nu a stiut.

in alta ordine de idei am gasit in fata unui stup foarte multi trantori morti. nu stiu care a fost cauza:
trantori morti1.JPG

Am pus capacele direct peste sita.
In total pot sa spun ca as da o nota 7 stupinei. Am achititionat 10 familii, am 22 stupi si sper sa intru si sa ies din iarna cu 18. Imi pare rau de faza cu roii dar sper sa raman cu experienta.
Crysty

Mesajde mihai33 » 08 Iul 2012, 17:04

1.se mai numeste si "macelul trantorilor"...dar totusi este prea devreme ...sau poate fi o paralizie datorata varooa..trantorii au murit si albinele au facut curatenie!!

2.eu cand am facut roii anul trecut am ajutat cu putin startovit...citeste prospectul inca nu este tarziu sa il folosesti...succes!!
Apicultura este o arta, multi pot desena, dar putini isi pot vinde lucrarile!!!
mihai33

Mesajde Crysty » 08 Iul 2012, 22:26

@mihai33:

noi am programat pentru august un tratament cu varachet. oricum peste 2 saptamani este programata o noua interventie. pana atunci incercam sa ne documentem despre boala si tratament.

mai atasez o poza cu un fagure natural:
fagure natural.jpg
fagure natural1.jpg

si o poza cu o rama veche, de la vanator:
rama.jpg
Crysty

Mesajde Crysty » 18 Iul 2012, 13:36

Salutare tutror,

cu cateva zile mai devreme, decat era programat, am facut o inspectie stupinei. Punctele de ochit pe ordinea de zi erau sa vedem daca cei 2 stupi fara matca s-au salvat, sa pregatesc stupii (sa introduc hranitoarele) pentru hranirea de complectare ce o avem in vedere pentru luna august si sa vad starea lor.

Sa o luam pe rand:
- am deschis cei 2 stupi problema (reamintesc ca initial am avut 3 stupi fara matca; 2 divizati si o familie, iar la ultima vizita unul din divizati avea matca imperecheata asa ca a mai ramas un divizat si o familie fara matca). Din pacate nu am gasit ceea ce as fi vrut, adica puiet, ba din contra in familie am gasit pe o rama, intr-un colt, aproximativ 100 de celule ouate, dintre care vreo 20-30 celule aveau cate 2 oua sau ou pe peretele celulei. Pentru mine asta a fost un semn clar, conform teoriei, ca acel stup s-a bezmeticit. Evident ca am cantarit foarte bine situatia, incercand sa ma conving ca novice fiind, nu am eu cum sa imi dau seama ca un stup este bezmetic sau nu. Pana la urma am scuturat toate ramele din el, am inchis albina in cutie, l-am luat in spinare si intr-un fel de zavoi am aruncat familia. Jumatate s-a ridica in aer si a zburat, iar jumate a rams pe jos, intr-un fel de ghem. Asa ca o familie cumparata in aceasta primavara s-a dus.
SANY4345.JPG
stupul bezmeticit, dupa ce i-am luat ramele

- cel de-al 2-lea stup fara matca, cel obtinut prin divizare l-am unit cu unul din cei 2 roi naturali. Aici am facut o miscare mai complicata in sensul ca stupul in care se afla roiul nu era un stup ce sa permita etajarea asa ca: - am scos roiul divizat (cel fara matca) din stupul ME si l-am bagat intr-un stup normal si am mutat roiul natural (cel cu matca) in stupul ME eliberat. Initial pusesem 2 cepe in fiecare, dar nu le-am lasat mult asa ca am trecut pe tuica. Am stropit cu tuica, foarte superficial, ramele, nu pe fiecare in parte, si deaupra roiului am pus un ziar. Ca si etaj am pus 2 caturi de 1/2 si am format un corp de 1/1 in care am introdus roiul divizat (fara matca). Am dat vreo 2-3 gauri in ziar si l-am lasat in locul unde era roiul natural (cel cu matca). A fost ceva crima acolo in sensul ca, probabil, culegatoarea celui fara matca s-a intors si a vrut sa intre direct in asta.
SANY4348.JPG
stupul nou creat prin unificare

Seara, pe la ora 21, m-am intors la stupina, am mai rupt eu din ziar si am pus stupul pe locul celui fara matca. Azi dimineata pe la 06:30 i-am facut o vizita inainte sa plec. Nu am vazut nici albina moarta nici ziar. Cam asta a fost cu unificarea.

pasul 2 - verificarea stupilor si introducerea hranitoarelor
Surprize, surprize:
- aproape toti stupii fara miere (!!!), dar fiecare stup avea puiet in proportie de 70-80 % ca si grad de ocupare al ramelor. In general un stup de-al nostru permite, cu hranitor cu tot, cam 8-9 rame.
SANY4334.JPG
rama fara coronita de miere. cam asa arata toate ramele. iar acolo unde ramele sunt goale, sunt goale

Asta a fost pasul 2. In rest totul ars in jur de la caldura, fanetele cosite, porumbii uscati, pamantul crapat.

Cam asa se prezinta situatia.

Toate cele bune
Crysty

Mesajde Crysty » 23 Iul 2012, 19:47

Salut,

referitor unificarea efectuata:
- a doua zi seara s-a verificat stupul. Ziarul era la locul lui, nu se apucasera de el. Acum este drept ca nu stiu exact in cat timp se intampla procesul asta (de a scoate albinele ziarul afara din stup). Ca urmare ziarul a fost scos manual si le-am lasat sa isi de-a in cap. S-a mai facut o verificarae ochiometrica duminica 22 iulie si totul era ok.

ce nu este ok, este seceta asta care a ars, ars, totul in jur. albinele stau si someaza si probabil ca manca mierea din rame.

SANY4349.JPG

SANY4329.JPG

SANY4331.JPG
Crysty

Mesajde Crysty » 28 Iul 2012, 22:53

Buna seara,

am fost pe la stupina azi, am verificat, aleator, 5 stupi sa vad stadiul in care se afla. Am gasit puiet si foarte, foarte putina miere capacita. In seara aceasta le-am dat sirop (in hranitoare de 250-300 ml).

Acum, ce nu am priceput eu si vreau sa va intreb. Incepand cu 15 august o sa ma apuc de hranirea de complectare. Problema este ca nu stiu cat sirop sa le dau/stup. Ce inseamna daca le dau sirop 1l/stup, 3 l/stup ?

Multumesc
Ultima oară modificat de Crysty pe 28 Iul 2012, 23:10, modificat 1 dată în total.
Crysty

Mesajde ves.lucian.zabrani » 28 Iul 2012, 23:02

completarea mai tarziu !!! eu zic ca 15 august pentru completare este prea devreme !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Crysty » 28 Iul 2012, 23:12

am vrut sa spun dupa data de 15 august, dar intrebarea ramane:
Ce inseamna daca le dau sirop 1l/stup, 3 l/stup. ajunge, nu ajunge ? in conditiile in care au foarte foarte putina miere capacita.

Multumesc
Crysty

Mesajde un OM » 28 Iul 2012, 23:20

Apai 1 l sirop=700-800 gr miere, zic unii... Daca socotesti ca pentru iernare iti trebuie, functie de tipul stupului si puterea familiei 15-20 kg, si faptul ca lunile octombrie si noiembrie pot fi destul de "caldute", dar fara bogatie de nectar natural, cam de cat sirop crezi ca ar avea nevoie albinutele tale?
un OM

Mesajde Crysty » 29 Iul 2012, 09:43

pai hai sa facem calculele impreuna:

se dau urmatoarele:
ipoteza
sirop de 2:1
1 litru sirop = 0.7 kg miere
5 kg zahar => 6 litri sirop
stup ME, 10 rame
miere 0
necesar supravietuire iarna = 17 kg miere

concluzie: cat zahar este necesar/stup ?
demonstratie:
17 kg/0.7kg= 24 l/stup
cat zahar ne trebuie pentru cei 24 l sirop:
aplicam regula de 3 simple si => (5x24)/6 = 20 kg zahar/stup
daca transformam si in bani la 4.5 lei/kg zahar => 90 lei/stup

si uite asa, daca nu am gresit undeva, cifrele astea imi dau batai de cap
Crysty

Mesajde CORNEL V. » 29 Iul 2012, 18:08

La un kg de zahar va fi un kg de miere
CORNEL V.

Mesajde silicipi » 29 Iul 2012, 19:30

Salut Cristy! Am urmat sfatul tau si am citit pagina ta personala. Situatia in stupii mei, 8 la numar e asemanatoare cu a ta, cu diferenta ca eu am acum ceva miere, nu prea am rame cu puiet fara coronite, poate doar una doua, in rest am si tupi cu miere, aproximativ 8-10Kg, nu am stup cu mai putin de 6Kg miere, insa pana la 20-25Kg e cale lunga. Acum 2 sapt am cumparat 20Kg zahar din care mai am 10, pe care le bag sapt ce vine, hranitor de 450ml, o data la 2 zile. Cred insa ca pana la iernarea propriu-zisa , le voi mai cumpara cel putin 80-100Kg zahar,poate chiar mai mult. Si le voi lua ca imi sunt tare dragi, vreau sa fac totul asa cum trebuie chiar daca asta va insemna sa bag ceva banuti in zahar.
silicipi

Mesajde Crysty » 08 Aug 2012, 21:08

salut,

am niste peri care fac niste pere foarte dulci si moi. Calaresc albinele la ele toata ziua in mod continuu......
Intrebare: le face bine, le face rau ?!!!

Si o alta chestie, am inceput sa le dam sirop. Problema este ca se comporta precum canibalii care nu au mai vazut o bucata de carne de ani de zile. Cum simt mirosul de sirop cum navalesc pe noi ca hunii devenind agresive, foarte agresive.
Am vrut sa inlocuim sitele cu podisoarele, ca sa putem incepe sa facem tratamentele si pana la urma am renuntat din cauza lor. Nici cu fum nu am reusit sa le calmam. Ciudat comportament, fiindca pana acum ceva vreme au fost foarte cuminti (exceptand un roi natural).
Crysty

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?