Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Pasii spre bezmeticire?

Mesajde Mircea_63 » 05 Iul 2012, 18:59

Cu 33 de zile in urma am format cativa roi prin divizare, avand si 2 botci pe rame. Unul dintre ei a ramas pana la urma fara matca. Presupun ca s-a pierdut la zborul de imperechere. A primit o rama cu larve si oua si a tras botci.
Nu l-am deschis in weekend -cand ii vizitez- ca sa nu-i deranjez, asa ca nu stiu cum sta cu botcile, dar dupa calendar ar fi vremea sa fi iesit o matca. Singurul deranj este hranirea lor din 2 in 2 zile.
Doamna mea le hraneste in lipsa mea si mi-a spus ca activitatea lor e in neregula. Umbla aiurea pe rame si pe stup, comparativ cu ceilalti care muncesc intens. Oscilez intre a deschide in weekend si sa vad ce e acolo sau a-i lasa in pace cu gandul ca ar trebui sa fie iesita matca si urmeaza sa-si faca zborul de imperechere.
Azi e joi. Sambata se vor implini 14 zile de cand l-am deschis ultima oara si atunci vazusem 2-3 botci pe cale de a fi capacite. Mi-e teama sa nu se bezmeticeasca si sa-mi faca necazuri cu stupii invecinati, dar totodata mi-e teama sa nu deranjez matca -daca exista.
Ce semne mi-ar putea da indicatii? Ce sa urmaresc sau sa fac?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Re: Pasii spre bezmeticire?

Mesajde paul » 05 Iul 2012, 19:35

Eu zi ca poti sa-l deschizi si sa vezi daca a eclozat o matca . Daca nu gsesti oua ,mai deschizi peste o saptamana . Dupa calendar ar fi timpul maxim .
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Crysty » 05 Iul 2012, 20:34

@Mircea_63:

sunt si eu cam in aceasi situatie, cu un roi facut prin 10 mai cu matca pierduta la imperechere pe la inceputul lui iunie. acum ma duc la el sambata si ori o sa fie alba ori o sa fie neagra teaba.

asa cum mi-a spus colegul @mihai33 semnele de bezmeticire ar fi :

- ouale de lucratoare pe peretii celulelor
- oua in mijlocul celulei in numar de peste 2
Crysty

Mesajde Mircea_63 » 05 Iul 2012, 20:47

Crysty, am inteles ca un stup bezmetic poate sa o ia razna si albinele din el sa intre in alti stupi si sa omoare vre-o matca. De asta imi era cel mai teama.
(Paul, multumesc pentru raspuns)
Mircea_63

Mesajde paul » 05 Iul 2012, 21:26

Mircea_63 scrie:Crysty, am inteles ca un stup bezmetic poate sa o ia razna si albinele din el sa intre in alti stupi si sa omoare vre-o matca. De asta imi era cel mai teama.

Beszmeticele raman in stupul lor . Isi iau rolul de regina in serios . Nu mai umbla hai hui sa munceasca ... :P
In conditiile in care scuturi albinele din stupul bezmeticit exista pericolul ca "reginele" sa intre in alti stupi si sa faca crima de lezmajestate . Daca nu le scuturi ... no problem !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Mircea_63 » 05 Iul 2012, 22:04

Perfect, inca o data multumesc Paul. Foarte probabil ca le voi lasa in pace, eventual le mai dau o rama cu puiet, ca albinutele alea or fi batrane rau si peste o saptamana ii caut de oua, iar matca nu sunt sigur ca am ochi sa o vad.
Daca au norocul sa inceapa pontarea, cu ajutor de la ceilalti stupi poate iasa ceva bun de iernat.
Mircea_63

Mesajde paul » 05 Iul 2012, 22:12

Mircea ... rama cu puiet o dai dupa ce se apuca tanara matca de ouat . N-o da inainte ca se produce confuzie in stup .
Am o rugaminte la tine ... nu-mi mai multumi la fiecare postare . Spun si eu putinul pe care-l stiu si tu si ceilalti faceti la fel ... o intrajutorare reciproca !
Sa traiesti !
paul

Mesajde Bee Happy » 05 Iul 2012, 23:17

Sa nu se supere Paul ca dau un sfat contrar cu al lui.
Poti sa introduci linistit o rama cu puiet tanar in stupul banuit fara matca. Intrucat ti-e greu sa gasesti matca, rama o sa-ti arate daca e prezenta sau nu. Dupa cel mult doua zile, ar trebui sa aiba botci de salvare, daca stupul nu are matca. Chiar daca are matca, rama cu puiet nu strica deloc. O sa reactiveze functiile de hranire ale albinelor, care deja sunt batrane si asa vor hrani matca mai bine, care va depune mai multe oua. O portie buna de sirop nu strica. Protejeaza puietul introdus de canibalism.
Verificarea prezentei matcilor neimperechiate se face seara, cand ele nu prea au chef sa zboare de pe rame.
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde Bee Happy » 05 Iul 2012, 23:22

Crysty scrie:
- oua in mijlocul celulei in numar de peste 2

Mai multe oua pe fundul celulei, ne este neaparat un semn de bezmeticire. Am vazut matci, care la inceput bagau si cate cinci oua intr-o singura celula, iar apoi si-au reglat cadenta, ca sa fie bine merci.
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde aliuta2000 » 06 Iul 2012, 12:05

daca si-au tras botci cred poti sa il vizitezi fara probleme .
faptul ca nu alearga ca celelalte sa sti ca nu e neeaparat un semn de bezmeticire .
poti sa dai fara probleme o rama cu puiet tanar eventual ca sa dai ocupatie , si vezi si stadiul daca traga sau nu botci de salvare din nou .
deci arunca o privire in el
A.D.
aliuta2000

Mesajde Mircea_63 » 06 Iul 2012, 13:18

Va multumesc, ii voi da oricum inca o rama caci are nevoie de ajuror. Temerile erau ca:
- a iesit totusi matca si ar fi bine sa nu o deranjez pana incepe ouatul (evit termenul ponta :lol: )
- bezmeticirea si crearea unui pericol pentru stupii invecinati,

Ma voi stradui sa-i dau o rama cu deranj minim si saptamana viitoare "scobesc" mai adanc sa vad ce se intampla. Adevarul e ca ma mananca degetele, dar am mai fost in situatia ca mi-a cazut o matca tanara de pe rama si numai printr-un noroc chior am observat-o. Posibil ca si de la acest stup sa fi pierdut in acest fel matca si nu vreau sa se repete, mai ales ca nici nu vad prea grozav si nici nu am ochiul format.
Mircea_63

Mesajde aliuta2000 » 06 Iul 2012, 14:11

poti sa te uiti , dar te uiti pe rapid inainte, nu zabovesti ani pe rmae ca sa vezi matca ci tragi ocheada mai rapida cu miscari lente si continue nu bruste .
rama pe care o dai cu puiet tanar are si un alt rol, acela de a da de treaba albinelor care nu au un tel sigur acum .
A.D.
aliuta2000

Mesajde FLORINELU » 08 Iul 2012, 21:41

si eu am gasit 2 stupi ramasi fara matca(din vina mea),evit sa le spun b ezmetici,este un cuvant cam urat pentru albine,zic eu.
le-am dat cate o rama cu puiet de o zi pentru a face botci de salvare,si cate o rama cu puiet matur pentru a avea albine tinere.
la cateva zile o sa-i mai dau o rama cu puiet matur,pentru intinerire si asa mai departe pana cand matca isi face treaba si apare noua generatie.
am mai procedat asa si a reusit.
iti recomand sa faci la fel,cu o completare: nu deschude stupul toata ziua cu sau fara rost.
iti urez mult succes. :arrow:
FLORINELU

Mesajde Mircea_63 » 10 Iul 2012, 11:49

Am ajuns si la ele, duminica dupa-amiaza. La naiba, nici urma de matca, nici urma de oua, ramele usoare, au ceva miere prin rame si o rama plina pe care probabil au umplut-o cu siropul dat.
Le-am mai dat inca o rama cu puiet in diverse stadii si dupa 7 zile ajung din nou la ele. Concluzia este ca ar fi grozav sa am o matca sau macar o botca aproape de eclozare, sau pur si simplu sa fac o unificare. Mi-e teama ca n-ajunge timpul sa-si faca matca-imperechere-oua-albine si intra in toamna o martzoaga pe care o pierd in primavara.
Apelez pe aceasta cale catre d-voastra -sper sa nu incalc prea tare regulile: pe traseul Timisoara-Lugoj-Faget-Savarsin-Lipova-Arad, daca are cineva matci de vanzare, e binevenit. Un mesaj mp!
Mircea_63

Mesajde Crysty » 26 Iul 2012, 18:26

@Mircea_63,

ce s-a mai intamplat cu familia ? s-a bezmeticit sau nu ?

pana la urma a mea s-a bezmeticit. cel putin asta este concluzia la care am ajuns desi nu am mai vazusem pana atunci niciun stup bezmetic
Crysty

Mesajde Mircea_63 » 26 Iul 2012, 18:33

Roiul ala nu s-a bezmeticit ci a innebunit. :lol: Acum are matca si ponteaza nebuneste, construiesc faguri ca turbati.
Ceilalti roi ce aveau un avans de 25-28 de zile si incredibil, nu mai e mult si asta necajitu ii ajunge din urma si cine stie, poate ii depaseste. Au conditii egale si totusi roiul asta m-a uimit. Daca si la cules sunt asa, va fi sursa viitorilor mei roi. Asta vom vedea mai in primavara.
Mircea_63

Următorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE