Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Familie - fara raspuns

Mesajde Dr.Faith » 09 Iul 2012, 23:37

buna ziua,

voi fi foarte scurt in prezentarea cazului:

20.05.2012 - roi primar roieste cu batrana

22.05.2012 - roi secundar pleaca cu un nr relativ mic de albine. In stupul de baza de unde au plecat roiul primar si secundar ramane multa albina, chiar f.
multa.

01.06.2012 - Foarte multa albina, comportament normal in stup, FARA OUA. Decid sa ii mai las timp, poate nu s-a imperecheat regina noua.

15.06.2012 - Foarte multa albina, comportament normal in stup, FARA OUA.Caut regina, nu o gasesc. INTRODUC RAMA CU PUIET IN TOATE FAZELE.

26.06.2012 - NU SI-AU FACUT BOTCI DIN RAMA CU OUA. Au crescut ouale in albine lucratoare. Insa, gasesc inceputuri de botci de schimbare linistita , plasate pe mijlocul ramelor din centru.( pe altele decat pe rama cu oua pe care le-am servit-o ) Insa, nici una din botci nu era ouata........deci , ele nu au regina care oua, nu transforma ouale servite in botci, insa isi fac inceputuri de botci pe alti faguri???!!!! NU am inteles nimin.
INSPECTEZ STUPUL TIMP DE 2 ORE, GASESC O MINIREGINA PE FUNDUL STUPULUI, VAI MAMA EI. pierduta in spatiu, neimperecheata.....O ELIMIN. Am inteles, deci, de ce era linistit mereu si nu si-a facut botci din rama pe care i-am dat-o. Stupul se stia cu regina, insa ea nu era apta.Las stupul orfan, 5 ore, dupA CARE le dau o botca , 2 zile preecluzionare.

29.06.2012. BOTCA ROASA DE ALBINA. INceputurile de botci de schimare linistita neoate, pline cu laptisor de matca.................???

a innebunit familia?
si-a pierdut valorile sociale in tot acest timp?

ce sa fac cu stupul?

e limpede ca nu accepta nimic din afara stuului....

as aprecia , niste pareri pertinente de la cei care cred ca ar avea un raspuns.

va multumesc.
"Cine vrea sa vada minunile lui Dumnezeu, trebuie doar sa se uite cu bagare de seama la albine"
"Să ascultăm, dar, încheierea tuturor învăţăturilor: Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om."
Dr.Faith

Re: Familie - fara raspuns

Mesajde Mishu05 » 10 Iul 2012, 02:43

Trebuie sa salvezi albina.
Iei familia de pe pozitia aia si pui in loc un roi bunicel ( 6-7 rame) cu urdinisul strans la 3-4 cm. Faci miscarea pe la 10.30-11 dimineata sa fie albina culegatoare la camp. Asiguri minim 3 rame 1/1 ( sau 4-5 rame ME, depinde ce stup folosesti) in plus fata de cat are familia primitoare pentru albina care urmeaza sa vina de la camp. Un hranitor cu sirop 1/1 ( preferabil ceva invertit sa nu atraga prea tare cu mirosul) nu strica sa le faca sa se imprieteneasca mai rapid. Dupa 4-5 zile verifici roiul si vezi daca e totul in regula si daca matca ponteaza. Asezi pe familia asta acum marita o plasa de tantari/perdea de fereastra 100% pe tot perimetrul , etans. Seara iei ramele din stupul mutat ( o sa ramana ceva albina) le stropesti cu un pic de apa pulverizata FIN , rama cu rama si le scuturi energic in corpul superior. Faci miscarea rapid si in functie de cat de plin e stupul donator lasi cateva rame in corpul superior sa aiba si ele pe ce sta ciorchine. De exemplu la 9-10 rame relativ pline lasi 3-4 rame dar distantate cat de cat egal in volumul corpului. Ramele le aduci usurel in spatele stupului si apoi le uzi pe toate dupa care le scuturi rapid. Nu te agita sa scuturi perfect nu vei reusi ceva albine tot vor zbura. In stupul ramas aproape gol lasi 1 rama . Daca poti, lasa-le un hranitor umplut pe jumatate cu apa e foarte cald in perioada asta. Daca nu, incearca sa pui deasupra un podisor cu sita sau tot o plasa si a doua zi pulverizezi ceva apa prin sita.
Eu am unificat asa dupa 24 ore dar daca vrei sa fii sigur, asteapta 48 ore. Nu unifici brusc ci desfaci sita intre cele 2 corpuri intr-un colt un 3-4cm latura astfel incat albina sa coboare treptat jos.
Important e sa estimezi cat mai bine cantitatea de albina din stupul primitor si pe cea din cel donator ca sa poti sa bagi rame suficiente. Pe caldura asta 1-2 chiar 3 rame in plus nu conteaza, le scoti dupa aceea daca e nevoie. De asemenea pentru a "concentra" albina pe cat mai putine rame poti scoate din stupul donator 1-2-3 rame inainte de operatiune pentru ca ele sa se stranga cat mai compact pe ramele ramase - totul depinde de cata albina e culegatoare si se duce in roi in prima etapa asta vezi dupa mutarea initiala.

Exista totusi o sansa ca botca aia din care teoretic sa fi iesit matca tanara pe 27-28 iunie sa fi fost roasa pentru ca matca e pe pozitie si in mod normal de 10-12 zile trebuia sa fie imperecheata.
Esti sigur ca nu sunt oua? Ar fi culmea ghinionului sa fi iesit matca si sa se fi pierdut la imperechere. Ai pus pe fata stupului un semn ceva o cutie /sticla de suc batuta intr-un cui? Ajuta destul de mult mie mi s-au imperecheat 99.5% ( sa nu zic 100% ) din matci cu metoda asta, stupi asezati liniar. Intre 29 iunie si 9 iulie ce s-a mai intamplat in familie?
Mult succes !
Mishu05

Mesajde Dr.Faith » 10 Iul 2012, 09:05

Multumesc mult de promptitudinea raspunsului.

Din 28 iunie - pana in prezent= STUPUL PE 7 RAME PLIN OCHI DE MIERE. Si eie, dragutele, sunt extrem de nelinistitte si agitate.
Albinele, neavand puiet, neavand regina, nu au alata ocupatie decat sa adune miere ca nebunele....deci e plin de miere.

Ma gandeam ca poate nu ar strica o incercare cu o matca imperecheata. Sa cumpar o matca imperecheata de undeva, si sa o introduc in cusca inchisa, timp de 3-4 zile cu ele. Si abia dupa 3-4 zile sa infund dopul cu ceara sau turta ca sa o poata roade albina.

Mai fac un control de regina in stup, amanuntit ( poate mai e una pierduta pe acolo....desi am cautat de mi-au sarit ochii din cap )si daca nu gasesc nimic, le introduc in cusca o regina imperecheata.

Imi pare rau sa dizolv stupul.

P.S. CUMPAR MATCA IMPERECHEATA. CINE ARE DE VANZARE IN ZONA SIBIULUI , SUNATI LA 0741 606 148.

VA MULTUMEC.
"Cine vrea sa vada minunile lui Dumnezeu, trebuie doar sa se uite cu bagare de seama la albine"
"Să ascultăm, dar, încheierea tuturor învăţăturilor: Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om."
Dr.Faith

Mesajde 65crs » 11 Iul 2012, 21:17

;)
65crs

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR