Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Hranire

Mesajde balloo » 09 Iul 2012, 23:29

Dragi colegi, face cineva o scurta prezentare (am citit prin carti, dar as vrea sa mai aud si alte pareri) despre hraniri: cand/cum/cat se face 1) h. de stimulare, si 2) h. de sustinere? Daca e prea generala intrebarea scuze... :)
balloo

Re: Hranire

Mesajde janese » 10 Iul 2012, 08:31

hranire de sustinere...nu e un termen consacrat in apicultura...doar hranire de stimulare si hranire de completare
janese

Mesajde trantor » 10 Iul 2012, 08:59

Uite cum fac eu stimularea pentru roi.
La fiecare 9 zile bag cate un FA la crescut urmat de 3 - 4 serii de sirop invertit 1/1 cu ceai din floarea de cules daca este cules important, daca nu protofil. Cantitatea de sirop nu depaseste 100 - 150 ml pentru fiecare interval de albina ( socotit inainte de a baga noua rama). Hranirea o fac seara dupa asfintit cu f. mare atentie sa nu pice nici macar o picatura in afara hranitorului.

Reteta de sirop invertit scrisa pe forum de d-nul Gica R.:
"- oala de 10 litri curata
- 5 kg zahar Coronita sau Margaritar de la ag**na (sunt singurele sorturi de zahar de la noi care nu au miros).
- 5 gr.acid citric (sare de lamaie)
Preparare:
-se pune 1,1 litri de apa la fiert
-cand incepe sa fiarba se pun cele 5 kg. zahar si 5 gr. sare de lamaie
-se continua fierberea,se amesteca sa nu se prinda si cand incepe sa fiarba se regleaza din foc pentru ca se umfla ca laptele(face spuma).Atunci are loc invertirea.Cand spuma incepe sa scada(2-3 minute)este gata.
-vrei sirop 2/1 mai pui imediat 1,5 litri de apa rece si amesteci bine
-vrei sirop 1/1 mai pui imediat 4 litri de apa rece si amesteci bine"

Eu in loc de sare de lamaie pun zeama de la o lamaie ca nu poate sa ma mai certe. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
....
trantor

Mesajde balloo » 10 Iul 2012, 11:36

@janese: da, scuze, ma gandeam de fapt la completare. Este oarecum sinonim cu sustinerea; ideea e sa nu moara de foame.

@trantor: mersi pentru precizari. ai zis 100-150ml / interval de albina. Asta inseamna 100-150/"rama" sau nu? Si inca ceva: cum faci sirop cu CEAI din floarea respectiva? mai jos este reteta, dar in loc de apa (de la final) pui ceaiul?
balloo

Mesajde trantor » 10 Iul 2012, 12:10

Cand spun interval de albina ma refer la un interval dintre doua rame ocupat efectiv de albina ( teoretic incap doua straturi de albine - daca te uiti cu atentie intre rame trebuie sa vezi doua randuri de albine inghesuite spate in spate cu fata spre rame). Poti sa ai in stup 10 rame si doar 3 intervale de albina. Eu urmaresc sa am n rame si n-1 intervale de albina.
( fie vorba intre noi am intr-unul mai multe rame decat ar trebui tocmai ca sa pot face o comparatie, deocamdata e cald si folosesc spatiu in plus pe post de SPA, dar o sa vad la toamna pe unde scot caciula, adica ramele in plus).
Intradevar o parte din apa pusa la sfarsit este cu ceai ( flori uscate de salcam, tei) sau pun protofil doar in siropul care il dau intr-o seara. Restul sta la frigider.
....
trantor

Mesajde jenica67 » 10 Iul 2012, 16:40

Daca faci siropul 2:1 poti sa il ti unde vrei, ca nu se acreste. Iar cand faci hranirile, il diluezi cu apa.
jenica67

Mesajde delorin I » 30 Iul 2012, 08:10

Salut! Am si eu din acest an 4 stupi, adica sunt incepator. Doi dintre acesti stupi nu prea mai au miere...adica fagurii sunt plini pe jumatate in schimb este foarte multa albina! Ma gandesc ca sa incep sa-i hranesc! Prin carti se vorbeste despre sirop 1/1, altii imi spun de sirop cu ceai. Ce imi recomandati? Cert este ca degeaba am cumparat aceste 2 familii la pret mare daca nu mai au ce manca inca de acum. NU am avut cules, abia le am cumparat! Inca ceva. Am luat 2 hranitoare de tip uluc..adica disloca o rama fara sa fie cu rama claditoare cum as fi vrut. Nu stiu daca e cel mai bun termen. Ideea este ca mi se pare cam putin spatiu de acces in acel hranitor....chiar si asa ma gandesc sa pun un plutitor aproape la dimensiunile spatiului scobit ca mai multa albina sa aiba acces la zahar! Si in loc de podisor, in zona cu hranitorul, ma gandesc sa pun o folie...ceva in genul acelora folosite la radiografii. Sau sa pun o folie de bucatarie? Sau si mai bine un geam taiat la dimensiunile scandurii de podisor dislocate? ce imi recomandati? MUltumesc anticipat! O sa mai citesc si ce mai scrie pe aici....
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde smady » 30 Iul 2012, 14:27

pune ma mama iei ca carte , forum ( unde sunt disecate amanuntit toate cartile , dar toate ) si invata daca vrei sa ai ceva . Mie ca siinvatacel imi e lehamite de dastia ca voi , vreau de la tine o intrebare exacta , concreta nu CRESTEREA ALBINELOR . Mai faci si misto de tot ce se scrise pe tot forumu " ca o sa citesti tu " . Pai daca e asa material ai deja intreaba , invata sa intrebi .
numai bine
smady

Mesajde FLORINELU » 30 Iul 2012, 18:05

pune ulucul dupa ulima rama,umple-l cu sirop seara,lasa foliile si alte spatii de acces,vor trage siropul si daca vor avea un spatiu de 2 cm.
FLORINELU

Mesajde mary77 » 30 Iul 2012, 18:09

De ce va luati de toti inceparori , inceparorilor le e foarte greu sa sorteze informatiile care sa li se portiveasca lor ,un mare ex. peste tot se vorbeste de anumite rase de matci dar nici unul nu spune unde acea rasa da randament maxim ,ex. campie sau munte ca noi avem toate formele de relief si daca cineva imi spune ca o rasa da randament la fel ma fac si popa ca dascal am fost destul.Si aveti mai multa rabdare cu iei cred ca majoritatea nu sa acomodat cu formatul forumului.Dati cu intrebarile mai departe nu va descurajati.
mary77

Mesajde aliuta2000 » 30 Iul 2012, 19:32

mary77 scrie:...... ex. peste tot se vorbeste de anumite rase de matci dar nici unul nu spune unde acea rasa da randament maxim ,ex. campie sau munte ca noi avem toate formele de relief si daca cineva imi spune ca o rasa da randament la fel ma fac si popa ca dascal am fost destul.

Aceste Aspecte sunt cunoscute de cei experimentati , dar inca nu se cumuleaza ca informatie concreta si usor de digerat pentru toata lumea .
eu ii inteleg si le respect deciziile , pentru ca in spateacestor constatari sta foarte foarte ..multa munca si sunt unii care isi bat joc de informatia care are de multe ori multa sudoare
A.D.
aliuta2000

Mesajde jenica67 » 30 Iul 2012, 21:41

delorin I, tu spui : "Doi dintre acesti stupi nu prea mai au miere...adica fagurii sunt plini pe jumatate in schimb este foarte multa albina!" Pai ce ai vrea la timpul asta draga ? Sa ai ramele pline de miere si puiet ca in octombie ? Pune draga mana si citeste o carte si pune cum zic japonezii : " intrebari potrivite, daca vrei sa primesti raspunsuri potrivite", si in acelasi timp, invata sa descri situatia, sa inteleaga cei care vor sa iti raspunda, situatia, in care te aflii, daca vrei sa te ajute, cu un sfat. De exemplu, dupa ce ai descris tu, eu zic ca stupii tai, sunt foarte buni. Ai spus cate rame ai in cuib, cate sunt cu puiet si cate cu miere, cate cu pastura ?

smady, eu cred ca tu daca vrei sa faci nisto de cineva, intai trebuie sa inveti sa scrii si sa citesti. Tu ai citit textul scris de tine ? Ai inteles, ce vrei sa spui ??

mary77, 1. Cred ca si tu trebuie sa mai progresezi la limba romana. 2. Sa inveti sa vorbesti la o tema, despre subiectul acesteia, ca alfel facem aici o amestecatura, din care nu intelege nimeni, nimic.
Ultima oară modificat de jenica67 pe 30 Iul 2012, 22:06, modificat de 2 ori în total.
jenica67

Mesajde pescaru » 30 Iul 2012, 21:47

Ce-au facut banii europeni din unii oameni care viseaza ca din bietele albine se fac bani de se aduna cu lopata , cititi mai copii , si cel mai important faceti in viata ce va place cel mai bine , adica din acel hobii pe care il aveti fiecare transformati-l intro afacere ,nu numai albine ,poti sa fi un frizer bun ,mecanic ,instalator sau alta meserie fao cu drag orce ar fi , visati caci e frumos dar visati cu ochii deschisi .
pescaru

Mesajde paul » 30 Iul 2012, 22:13

jenica67 scrie:.....

Apreciez ca ai modificat dpv al limbii sfatul dat lui Mary ... :lol: :lol: :lol:
Pregatisem artileria ... :idea:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde delorin I » 31 Iul 2012, 07:51

de smady » Ieri, , 13:27

pune ma mama iei ca carte , forum ( unde sunt disecate amanuntit toate cartile , dar toate ) si invata daca vrei sa ai ceva . Mie ca siinvatacel imi e lehamite de dastia ca voi , vreau de la tine o intrebare exacta , concreta nu CRESTEREA ALBINELOR . Mai faci si misto de tot ce se scrise pe tot forumu " ca o sa citesti tu " . Pai daca e asa material ai deja intreaba , invata sa intrebi .
numai bine

HMM! Daca pentru mistouri de 2 bani crezi tu ca m-am logat aici amice....cred ca te inseli....Speram sa gasesc oameni civilizati si cu bun simt! Pentru cultura ta generala si a altora care se cred DASTEPTI- ca sa citez un imbecil ce apare pe sticla la televizor. Inainte sa ma loghez aici tin sa te anunt ca am trecut prin 3 carti si cu toate astea sunt prea multe aspecte pentru care fie ca nu am avut detalii fie ca nu m-au preocupat ca sa si retin! Apreciez ca esti DASTEPT si plin de solicitudine! Nu comentez stilul in care transimiti mesaje ca nu mai are rost...Sa stii ca daca m-am apucat de albine am ceva mai multe clase, cum nu au trenurile din India si diplome muncite nu cumparate! Decat sa comentezi aiurea mai bine inchide gura si taci sau dovedeste ca ai pus mana pe carti si stii sa scrii macar!

Multumesc celor care au avut amabilitatea sa-mi raspunda cu idei folositoare chiar daca , admit poate nu m-am exprimat cum trebuie, sa fie pe intelesul tuturor! Limbajul apicol acum il dobandesc! Cat despre fonduri europene si altele, daca vrem sau nu bani...daca va plictisiti ...nu e cazul sa va bagati in seama. Chiar daca sunteti priceputi in a schimba 3 rame si stiti sa exploatati munca unor biete gaze care muncesc pentru voi, nu inseamna ca este si ceva de capul vostru- caracter, amabilitate! Nu ma asteptam sa gasesc in randul unor oameni respectabili ce practica un hobby absolut respectabil- mizerii si meschinarii NU de alta..am o specilaizare in drept comunitar si pregatesc un doctorat- cu note si bibliografie, :) dar nu prentru asta m-am apucat de albine! Apreciez oamenilor de bun simt care au demonstrat ca sunt in acest loc si fara de care acest loc nu ar fi fost posibil!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 31 Iul 2012, 08:05

"Invata daca vrei sa ai ceva"...de unde atata rautate oare? Cine are impresia ca am primit cadou niste stupi si nu i-am platit cu bani munciti sau ca nu am pus mana pe carte? Tovarasi cand plecati de acasa in zori...priviti va rog oglinda si vedeti daca imaginea din ea se potriveste parerii voastre despre voi...Daca am postat aici o dilema....nu inseamna ca am picat din luna in Paris! Cineva dintre cei care au raspuns aici in mod amabil imi recomanda sa pun hranitorul dupa ultima rama.....din cele citite de mine mi se recomanda sa pun hranitorul in mijlocul stupului!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR