Buna ziua! De anul acesta am trecut si eu pe MER. Cum am procedat:
1. am creat roii, luand rama de 1/1 (cate trei din fiecare cutie: una puiet, una puiet diverse stadii + ultima miere si pastura - botca fiind pe una din ramele de puiet);
2. dupa ce am creat roii, am dat initial langa rama de miere doua rame MER suprapuse cu FA.
3. pe masura ce cresteau ramele dar aparea si albina tanara introduceam saptamanal rame MER la crescut;
4. tot saptamal stimulam roiurile cu sirop 1/1;
5. cand reginele si-au inceput ponta, initial am lasat cele doua rame 1/1 in mijloc, dupa care am avut grija sa las ramele MER crecute langa ramele pline de puiet larvar.
6. in functie de dezvolare mutam rama de 1/1 mai compacta cu puiet tot mai in margine, pentru a o putea scoate din cuib atunci cand devenea goala si a o reintroduce in cutiile DB.
Ca si constatari:
1. cresteau mult mai repede ramele din C2 (am avut si roiuri care nu au crescut deloc rama din C1); mentionez ca am fund av la care fiind foarte cald nu am pus nimic si poate lumina deranja albina (eu alta explicatie nu am gasit - am pus tabla pe tot fundul saptamana trecuta);
2. am pus rame crescute jos, mutand pe cele partial crescute, sau necrescute sus (aici am avut situatii in care, daca rama era doar ouata de 1-2 zile, dupa o saptamana sa gasesc rama goala).
3. desi stiam de distanta dintre rame (nu mi-a iesit ce am vrut deoarece cutiile sunt facute, iar ramele cumparate, deci nu am aceeasi distanta peste tot), am constatat ca se creaza punti destul de mari, care acum se rup destu de usor fiind si cald (chiar daca se mai pierd cateva larve), dar cand se va lasa frigul, nu stiu cum vor decurge lucrurile.
P.S. nu pot posta pozele, dar se gasesc pe pagina mea foto
http://alin75.sunphoto.ro/