Cand am auzit ca presa ar putea fi un risc la siguranta nationala, mi-am zis ca cineva acolo sus a inceput sa o in razna. Astazi, ma minunez de minunile facute de presa. Am ocazia sa discut cu diversi oameni ce imi debiteaza ineptii cumplite si argumentul lor suprem este: cum sa nu fie adevarat? Doar au dat si la televizor.
Culmea, am vazut reactii ciudate chiar si la oameni pe care ii socoteam inteligenti. Exemplu, in trecere printr-un loc public unde era un televizor si un post avea scris pe "burtiera" ceva de genul "Ce vrea Basescu in schimbul demisiei?". Persoana care era cu mine a izbucnit " Uite, porcul dracului, isi urmareste doar interesele lui, ar pleca daca i-ar da astia destul....etc" Degeaba am insistat ca din atata lucru nu poti trage concluzia ca Base a cerut ceva in schimbul demisiei ci la urma urmei poate e doar un titlu sau o intrebare...daca vrei, stam sa vedem despre ce e vorba, dar ma indoiesc sa fi afirmat el asa ceva. Nici vorba, concluzia persoanei era clara!
Altul, imi explica cum ca o ziarista trimisa de Base a turnat minciuni la UE, ca sa faca rau tarii. A vazut el la TV cand Sova a facut-o mincinoasa si pe deasupra a fost inregistrata. Fac sapaturi si aflu ca intradevar a fost acuzata o ziarista de la Romania International, balacarita in public de Sova si o senatoare, dar s-a dovedit in final ca nu e adevarat, senatoarea si-a cerut scuze, iar Sova s-a scuzat cum ca el a fost dezinformat. Dar raul a fost facut si cine stie cati alti oameni au luat treaba asta de buna. E clar, Base trebuie dat jos, zic ei.
Noi avem net-ul si daca vrem, putem accesa informatia din mai multe surse, dar un procent covarsitor al populatiei are ca singura sursa televizorul.
Pomenea Cristian Ionita de "1984", Orwell. Si acolo de baza era televizorul. Maine poimaine ajungem sa traim fara sa stim intr-o dictatura (poate pare contradictoriu ce spun?), dictatura blanda, in care ne dam votul cu toata convingerea, iar puterea democratica este de fapt in mana proprietarilor massmedia. Ei ne conduc si ne manipuleaza convingerile, iar noi votam fericiti ca am facut alegerea corecta.
Cu ceva vreme in urma OTV-ul era la un pas sa fie inchis deoarece se considera ca face campanie electorala in afara sezonului. Corect! Dar antenele, oare nu fac ei campanie in permanenta, de ani de zile? Nu, ei nu fac asa ceva, ei doar critica puterea! Orice ar s-ar fi intamplat, chiar si ceva pozitiv, pentru ei puterea e vinovata, mai exact Basescu. Poate si eu sunt manipulat. Cu cat vad mai multa infierbantare fara drept la replica si fara o incercare macar, de echidistanta, ca atat mai mult sunt tentat sa votez pentru contra
Am mai intalnit situatia unei doamne de factura intelectuala, ce lucreaza in invatamant. Atitudinea ei? "Mie mi-a taiat 25% din salariu! Sa-l schimbe!". Fara sa o mai intereseze nimic altceva.
Pensionarii militari, tinerei cu pensii babane sau oameni tineri ce au primit sume considerabile la disponibilizari, ies in strada de mana. Cum trebuia sa fie, ca sa fie si ei multumiti? Dupa cum bine observa d-l Akmm.
E o vorba:
Cand mai multa lume iti spune ca esti beat, du-te si te culca! Vorba din popor.
Pe de alta parte: If, Kipling
:De poti fi calm cand toti se pierd cu firea
In jurul tau,si spun ca-i vina ta;
De crezi in tine,chiar cand omenirea
Nu crede,dar sa-i crezi si ei cumva;
S-astepti,dar nu cu sufletul la gura;
Sa nu dezminti minciuni mintind,ci drept;
Sa nu raspunzi la ura tot cu ura,
Dar nici prea bun sa pari,nici prea-ntelept; Eu continui sa-mi pun intrebari! Probabil, raspunsuri definitive nu voi avea niciodata!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)