Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Fondurile UE si productia de miere

Mesajde cristi_vidican » 15 Iul 2012, 18:10

Nu știu cât vor mai ține fondurile europene pentru apicultură, dacă după 2013 vor urma același trend ca până acum, dar observ un lucru.
Sunt unii care erau în branșă și au accesat fonduri (112, 141), pentru aceștia (mai ales dacă aveau și nr de stupi) fondurile sunt mană cerească. Unii care au început de la 0 și care s-au ținut de treabă până acum, de asemenea sunt avantajați. Sunt și din aceia care nu-i interesează prea mult apicultura, dar au accesat fonduri ...
Acum, ce vreau să zic? în contextul înmulțirii sălbatice (oameni care și în august fac roi) se formează un tip de apicultor bun la înmulțit sălbatic, dar care nu face miere (și nici nu știe să facă). Am discuții cu unii care au accesat sau care accesează fonduri și când îi întreb despre miere: pauză. Deja unul mi-a mărturisit că e scârbit de albine, la cât a investit ca bani și efort și n-a scos nimic anul acesta (un an în care se putea scoate, chiar în contextul acestui an).
Un apicultor bun trebuie să știe să facă miere (aici nu mă refer deloc la falsificarea mierii cu biostimulatori). Iar cantitățile mari nu se fac ușor. Auzeam acum câțiva ani de colegul lui Pupe, L.C. că într-un an a avut 100 kg media de miere pe stup. Atunci am zis ca sunt lucruri SF. Mai târziu am văzut că se poate, chiar dacă astfel de cantități nu obține cineva în fiecare an.
Oare cât poate supraviețui un apicultor fără producții bune de miere?
Cineva zicea (cu o doză bună de răutate): ce bine că mai vine și câte un an prost (urmat de altul prost) pt că asta triază apicultorii.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Re: Fondurile UE si productia de miere

Mesajde alt stupar » 15 Iul 2012, 19:23

cristi_vidican scrie:Cineva zicea (cu o doză bună de răutate): ce bine că mai vine și câte un an prost (urmat de altul prost) pt că asta triază apicultorii.

mda... mi se pare ca am zis ceva asemanator... sau ma rog, cred ca nu e nici bine nici rau ca exista si ani prosti (dpdv productie). Ei exista pur si simplu, indiferent de ce ne dorim noi... si triaza !

Stii feed-backul naturii salbatice ?
pasune putina - efective mici de ierbivore -> foamete in randul carnivorelor; pasuni manoase -> cresc turmele -> se inmultesc si pradatorii; in fine - multe rumegatoare si pradatori -> scade pasunea, se imputineaza vanatul... si ajungem in punctul initial :idea:
Cauza si efect...

Uite ca io stiu personal cel putin doua duzini de stupari care erau in bransa inca de pe vremea cand nici prin minte nu ne trecea de fonduri, care demult au cheltuit structuralele la plafonul maxim si nu pe tampenii fara sens, care-si vad in continuare de treaba cu truda multa si dedicatie si care fac si miere, atata cat se poate face in conditiile date.
A... si mai fac ceva, realist si exact in intampinarea a ceea ce se cere momentan in piata: cifre de livrari unitati biologice cu x00.
Este ceva gresit ? Nu cred !

Pe de alta parte sunt ceilalti, hunterii de many, cumparatorii purtati de o idee... ehe, alta poveste,n-o cunosc, din partea mea - succesuri in bisniz !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde cristi_vidican » 15 Iul 2012, 20:12

Adi (alt_stupar),
2 lucruri ...
1. Nu te aveam deloc pe tine în vizor cu vorba referitoare la anii slabi care triază. Azi am vorbit cu un apicultor care e bine pus la punct și el făcea această afirmație. Dar, probabil această idee e în gândul multora...
2. Scopul celor scrise de mine n-a fost să dau în cei care sunt în branșă, mai ales al celor care au prins și vremurile dinainte de fonduri când veniturile în apicultură erau aproape strict din miere, când materialul biologic nu se prea vindea. Acei oameni căliți la 1,2 euro pe kg de polifloră acum zburdă în apicultură.
Eu m-am referit la cei care încep apicultura focalizându-se aproape orbește pe înmulțire, fără să știe ce presupune exploatarea unuei familii de albine cu care să culegi bine la toate culesurile: rapiță, salcâm 1,2,3, tei, FS și ce o mai fi. Ideea e că până trec fondurile, acești începători trebuie să știe să facă producție, pt că după ce trec fondurile vor trăi strict din ce produc. Iar, în toată această perioadă ei învață cum să facă roi.
Părerea mea e că cine nu învață să scoată cantități de miere nu va rezista.
Mereu i-am sfătuit pe cei care vor să se extindă, să se focalizeze pe 2 direcții: să înmulțească și să-și formeze un număr de stupi de producție, să învețe să facă miere.
Te salut cu drag!
Cristi Vidican
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde alt stupar » 15 Iul 2012, 20:55

prin 2000, cand am facut cursul de apicultor ca nah, era la vremea aia subventia pe fam de albine/10kile data la procesatori :D in prima ora de curs lectorul si-a inceput prelegerea cam asa:
-Care dintre voi este incepator ?
s-au ridicat in picioare cam jumatate din cei aflati in sala.
-uitati-va bine la ei, in 5 ani mai bine de trei sferturi dintre ei nu or sa mai aiba albine. Mai exact, rapotul este cam la 10 care se apuca, 2 ajung apicultori.

Habar nu am de ce dar mi-a ramas in minte predictia lui

Alta vorba zisa aici pe forum suna cam asa: Banii astia, fondurile adica, trebuie sa ajunga la apicultori. Subliniez, la APICULTORI. Ca uneori este nevoie sa existe si niste interpusi, fericiti pentru moment... importanta este destinatia finala !
In rest... soarta !
alt stupar

Mesajde stroe » 16 Iul 2012, 10:16

Dar de apicultori cu experienta aflati in pastoral care vand stupi bolnavi de loca americana ce parere aveti? Am vazut de cateva zile loca americana la un incepator care a cumparat sttupi. Credeti ca doar stupii lui cei cumparati aveau loca? Banuiesc ca intreaga stupina a vanzatorului. Si eu in naivitatea mea credeam ca nu mai exista loca americana. Am mai vazut acum 30 de ani loca.
stroe

Mesajde filip » 16 Iul 2012, 11:40

Eu nu am accesat nici fonduri europene nici PNA.
Cuvantul dat unui cumparator de miere,tine loc de act scris.
Am timp suficient sa petrec cu albinele fiind pensionar la 45 ani.
Intrebarea mea e urmatoarea:
Cand este un apicultor credibil?
Atunci cand in acte declara zero profit,de dragul unor fonduri europene.Ori acel apicultor ce-si respecta blazonul si respecta clientul.
Apicultorii cinstiti sunt uitati de actuala conducere apicola.
Unii apicultori vor rezista,altii se vor reprofila.
filip

Mesajde Cristian IONITA » 16 Iul 2012, 11:45

filip scrie: ...
Apicultorii cinstiti sunt uitati de actuala conducere apicola.
.....

ce e aia "conducere apicola"? eu stiam ca apicultura este una dintre cele mai independete activitati ....iar prin independenta ( http://dexonline.ro/definitie/independent ) inteleg ca e ceva mai fara "conducere"
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde filip » 16 Iul 2012, 11:50

Ionita,
Nu am timpul si nici chef sa-ti explic paragraful.
Totusi ,asa cum Basescu e presedintele TUTUROR ROMANOILOR.Fetea e.............
Dar e greu de inteles.
Una e sa faci politici de grup si alta e o politica nationala fie ea si in apicultura.
filip

Mesajde Cristian IONITA » 16 Iul 2012, 12:35

Filip .... Fetea banuiesc ca este presedintele ACA .... deci e "conducatorul" celor care fac parte din ACA .... oare cati dintre cei care practica apicultura in Romania sunt (mai sunt) membrii ACA? iar din cei care sunt .... cati o fac din convingere? .... si nu din interes?

A compara pe Fetea cu Base .... e ca si cum ai compara Presedintele Asociatiei de Locatari de scara blocului cu Baroso ( http://ro.wikipedia.org/wiki/Jos%C3%A9_Manuel_Barroso ).
Daca nu ai timp si chef sa explici si sa argumentezi ceea ce scrii pe forum .... poate ar fi mai bine sa nu mai scrii deloc .... si uite asa nu ai mai avea de ce sa dai explicatii "incomode".
Cristian IONITA

Mesajde teinegru64 » 16 Iul 2012, 14:55

C Ionita...eu cred ca Fetea trebuie pus inaintea lui Basescu....nu ca ar merita , dar asa simt eu. Baroso pe ce tip de stup lucreaza ?
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Cristian IONITA » 16 Iul 2012, 15:39

teinegru64 scrie:C Ionita...eu cred ca Fetea trebuie pus inaintea lui Basescu....nu ca ar merita , dar asa simt eu. Baroso pe ce tip de stup lucreaza ?

Banuiesc ca inaintea .... plutonului de executie .... corect? :D

domnu Baroso nu prea lucreaza cu stupi .... dar nici pretentia ca ar face-o nu are ... acum ce sa zic si eu .... fiecare cum si cu ce ii place.
Cristian IONITA

Mesajde alt stupar » 16 Iul 2012, 22:18

teinegru64 scrie: Baroso pe ce tip de stup lucreaza ?

Teiule... esti diliu :lol: :lol: :lol:
Hai c-am ras cu pofta !
alt stupar

Mesajde lucky5strike » 17 Iul 2012, 23:07

La cati bani s-au rulat in apicultura din 2008 incoace, productia de miere a crescut mult prea putin.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde a_costy » 17 Iul 2012, 23:29

lucky5strike scrie:La cati bani s-au rulat in apicultura din 2008 incoace, productia de miere a crescut mult prea putin.

Dar parca n-au mai fost nici ani f buni din punct de vedere al extractiei de miere.
M-am tot gandit de ce nu mai trag miere cum trageam pe vremuri (5,6 ani in urma).
Pe timpurile alea erau maxim 100 familii de albine in sat. Acum, cred ca depasesc 300, baza melifera ramanand aceeasi (asta la cei de pe stationar).
Cred ca si la stuparitul pastoral, in f multe locuri, apicultorii se confrunta cu suprapopularea.
Daca tinem cont de faptul ca o familie de albine consuma aprox 80 kg miere/an.....
a_costy

Mesajde a_costy » 17 Iul 2012, 23:38

Trebuie sa tinem cont si de faptul ca se cultiva tot mai multa floarea soarelui care se autopolenizeaza si albina nu se atinge de ea.
Pe vremea impuscatului, mierea de f s reprezenta 40% din totalul mierii marfa.
a_costy

Mesajde lucky5strike » 18 Iul 2012, 08:30

Asta cu baza melifera e foarte adevarata, au intervenit floarea modificata genetic si taierile masive de salcam.

Plus ca lumea de vreo 4 ani incoace tine si mai multi stupi pe vatra la inmultire efectiv.

Si asa ne trezim cu familii mai multe, dar medii ca putere, si miere mai putina.

Nu se mentine raportul, mai ales intr-un an prost ca asta.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE