Am urmatoarea situatie :
un roi reuseste din a doua incercare cu botci sa scoata matca, dar avand in vedere ca era de ceva vreme fara matca, am decis sa il scutur, asa ca am procedat astfel :
-matca neimperecheata am puso intr-o cutiuta, iar stupul l-am scuturat cam la vreo 100 de m.
-am repus stupul si ramele la locul lui, am pus matca pe rame , din acest pct de vedere totul OK.
.............
-insa a doua zi gasesc pe locul unde am scuturat albina, o barba cam de 2 rame zdravene.........ma gandesc ca au mai avut o matca eclozata, pe care nu am obs, iar o parte din albina a ramas cu aceasta o alta parte sa reintors pe vechiul amplasament la cealalta matca.
-pun 2 rame cu miere, cutie, verific insa ,nici urma de matca, zic ca nu e nici o pb, poate nu o vad.....asa de 3 zile, in fiecare zi am verificat niciodata nu am vazut matca.
-am pus o rama cu puiet de o zi, in ideea ca daca nu au matca in mod cert o sa isi traga botca.........nu au facut trei zile la rand, cand din nou nu am vazut matca.
-comportament linistit ce ar indica prezenta matci......
CE SA FIE ?
Exista situatii cand albina devine outoare si are astfel de comportament ????....... insa de ce nu vad oua specifice bezmeticirii??