Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Albine fara aripi

Mesajde octav79 » 27 Mai 2012, 20:57

Va salut! :D
Am o nelamurire. Am vazut intr-un stup, albine care nu au aipile intregi. Unele chiar deloc.
Am gasit 10 de fapt, la urdinish ca albinele le scoteau afara.

Stiti ce ar putea fi? Vreo boala?
Ceva sfaturi?
Sa imi fac griji?

Multumesc
http://jimm69.sunphoto.ro/

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta ---
OSHO - Curajul Placerea de a trai periculos
octav79

Localitate: Bucuresti; Locatii de interes: Bucuresti, Golesti (VN)

Re: Albine fara aripi

Mesajde CORNEL V. » 27 Mai 2012, 21:01

Octavule,in primul rand,scrie la avatar de unde esti...in al doilea rand,baga urgent un tratament contra varoozei , ca-i belea daca nu...dar urgent
CORNEL V.

Mesajde octav79 » 27 Mai 2012, 21:55

Multumesc.
Miercuri cand ajung la ei o sa le fac tratamentul. Mai intai sa scot ramele de miere? ca am vreo 3 ce ar merge extrase.

Stima!

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta ---
octav79

Mesajde relutu » 27 Mai 2012, 22:04

Varroua,baga-le varachet forte.
relutu

Mesajde IGI » 07 Iun 2012, 22:16

Apropos....merita vazute toate filmele acestui om minunat.
IGI

Mesajde octav79 » 08 Iun 2012, 20:23

Urmaresc si eu filmele. Le-am descoperit de 2 saptamani. Astept cu interes fiecare filmulet.

octav79

Mesajde octav79 » 15 Iun 2012, 15:49

Am facut tratamentul si nu am mai observat albine fara aripi.

Multumesc de sfaturi tuturor :D

octav79

Mesajde octav79 » 21 Iul 2012, 23:26

Va salut!
Am o nelamurire: cum ar fi mai bine sa fac?
Am scos o rama claditoare si cand am scos cu pieptenul trantori (ptr ca m-a rugat o cunostinta sa-i dau si ei niste trantori apoi amestecati cu miere) am observat multi paduchi varoa. Am descapacit toata rama apoi am scos toti trantorii de acolo. Trantorii erau intercalati cu miere necapacita cam jumate / jumate. As vrea sa stiu cum ar fi mai bine sa fac ca vreau totusi sa le dau mierea de acolo la albine sa o duca in cuib, dar nu as vrea sa se prinda varoa de ele. Este peste 1 kg de miere.

Eu am procedat astfel: Am taiat fagurele in bucati sa pot sa-l scot dupa sarme si l-am bagat la frigider, in ideea ca or muri varoa ce au mai ramas pe faguri si apoi sa o dau la lins albinelor.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

octav79

Mesajde augustin » 21 Iul 2012, 23:32

Frate, lasa naiba fagurele ala, fa tratament antivaroua, ca-n rest vezi tu dup-aia. Ce naiba, iti moare vaca si tu te gandesti sa recuperezi lapele ca sa aiba vitelu'?
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde octav79 » 21 Iul 2012, 23:47

Nu asta am intrebat, daca nu te superi.
Tratament am facut chiar in seara astala 2 din cele 3 familii. La una voi face maine ca e mai greu in stupi cu fund fix si vreau sa-i mut intr-un stup cu fund detasabil si cu sita antivaroa.
Vreau sa stiu daca pot sa recuperez si "laptele". Daca nu, nu.

Salutari oricum!

octav79

Mesajde augustin » 22 Iul 2012, 09:08

Da, poti sa recuperezi si mierea.
Numai bine>
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Albine fara aripi

Mesajde Alexandru.Chisinau » 23 Iul 2012, 19:24

Salutare!
Am văzut recent la stupină o albină arsă de soare și cu aripele uscate se târa mai departe de stup probabel ca să moară în afara stupului. E posibel așa o variantă? Menționez că aripele nu erau roase ci uscate.
Numai bine!
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde un OM » 25 Iul 2012, 02:31

Nu soarele arde aripile albinei. Ai infestatie puternica cu varoua.
un OM

Mesajde octav79 » 25 Iul 2012, 07:43

Pot sa spun si eu acelasi lucru, pentru ca si mie mi s-a recomandat acelasi lucru, si a fost buna recomandarea. Fa un tratament antivaroa.
Asta e ca atunci cand se blocheaza calculatorul. Dai telefon la IT si ei iti spun: Da un restart si apoi vezi ce se intampla. :D

octav79

Albine fara aripi

Mesajde Alexandru.Chisinau » 27 Iul 2012, 01:19

Alexandru.Chisinau scrie:Salutare!
Am văzut recent la stupină o albină arsă de soare și cu aripele uscate se târa mai departe de stup probabel ca să moară în afara stupului. E posibel așa o variantă? Menționez că aripele nu erau roase ci uscate.
Numai bine!

un OM scrie:Nu soarele arde aripile albinei. Ai infestatie puternica cu varoua.

Da, consider și eu acum, după o mică investigație prin internet că am o infestație puternică cu varoua și se pare că nu doar cu varoua ci și cu ceva viruși. Sună groaznic. Am găsit în grabă ceva articole în engleză, trebuie să traduc mai exact articolul (cu toți termenii medicali) ca să înțeleg despre ce e vorba. Apropo, parazitul varoua se pare că nu are capacitatea de a suci, usca aripele albinei. Trebuie să studiez mai amănunțit bolile și tratamentul lor. Mulțumesc de alarmare!
Albina mea arăta ca cea din imaginea de mai jos
Imagine
Link la articol: http://www.metapathogen.com/varroa/

Deci un albinar mai înstărit ca mine în apicultură (nu menționez numele) mi-a zis că dacă albina este neagră și aripele sunt uscate ci nu-i (galbenă și) cu aripele roase atunci: las-o să moară sănătoasă! Deci el cosideră ca dovada prezenței parazitului varoua este doar aripele roase la albinele tinere, ceea ce-i adevărat dar nu-i doar asta singura dovadă după cum se vede. Și mai gândește el că dacă albina arată ca în imaginea de sus (neagră și cu aripile uscate, spiralate) atunci asta este o dovadă a muncii ei excesive la soare, ceea ce-i din nou fals.
Se pare că și el a fost dus în eroare la rândul său și trebuie mâine să-l informez de problema dată care poate ucide acum și albinuțile lui harnice.
Eu am gândit (și acum nu mai știu ce să gândesc) că albina devine neagră din cauza arșiței soarelui, cine îmi spune de ce devine ea neagră?

O imagine cu aripi roase:
Imagine

octav79 scrie:Pot sa spun si eu acelasi lucru, pentru ca si mie mi s-a recomandat acelasi lucru, si a fost buna recomandarea. Fa un tratament antivaroa.
Asta e ca atunci cand se blocheaza calculatorul. Dai telefon la IT si ei iti spun: Da un restart si apoi vezi ce se intampla. :D

Da, o să fac un tratament antivaroa cât se poate de curând. :)

Vă rog niște recomandări (link-uri) daca se poate la metode de tratare antivaroa.
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde aliuta2000 » 27 Iul 2012, 09:10

poza a 2-a poate sa fie la o lucratoare care e la apogeul vietii .. si acelea au aripile franjurite catre varf .. unele dintre ele , nu toate
A.D.
aliuta2000

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR