Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Depopulare generala

Mesajde cristi_vidican » 16 Iul 2011, 23:07

Vineri am fost la stupi, plasati la FS, intr-o zona unde sunt aproximativ 300 de stupi. Floare este, asa ca nu e problema de supraaglomerare. Aproape fiecare stup avea in fata la urdinis albina moarta, cat sa iei cu amadoua mainile si sa le umpli. La mine nu era chiar asa de speriat, dar am facut o tura pe la celelalte stupine si ... aceeasi problema, foarte multa albina moarta.
In stupi se vede disparitia albinei. Unii stupi s-au injumatatit. Miere este pt ca unul dintre stupi a umplut in 2 saptamani 2 etaje de 1/2.
Aceeasi problema i-a mai semnalat-o un apicultor lui Adi Hodis. Am vorbit cu un coleg care a fost la tei. Aceeasi problema - multe albine moarte in fata stupului, depopulare masiva.
Se mai confrunta cineva cu asa ceva? Care sa fie cauza? Sa fie doar uzura albinii? Cineva zicea de posibilitatea unui furtisag lent si de bataie intre albine. Sa fie asta?
Am stupi la care depopulare nu se vede deloc. Cativa stupi nu au aproape deloc albina moarta in fata stupilor.

Cristi Vidican
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Re: Depopulare generala

Mesajde alt stupar » 17 Iul 2011, 00:10

Cristi, ia totusi in calcul ca de pe acum incepe si macelul trantorilor (functie de zona si cules)
Se simte la total populatie/familie, se vede pe oglinda stupului.
De asemenea, stiind ca o albina taieste in sezon in medie 40 de zile, adaugand si zilele petrecute in stadiu de puiet, rezulta cu aproximatie sfarsitul unei generatii: cea provenita din ouale depuse in salcam. Deci inca un contingent serios de albina a "predat" .

Sper din tot sufletul sa nu fie si alte cauze.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde cristi_vidican » 17 Iul 2011, 07:31

Multumesc de raspuns, Adi!
Macelul trantorilor - nu e cazul la noi pt ca pe oglinda stupului sunt albine moarte.
Schimbul de generatie - ar putea fi o cauza, dar parca pierderea e prea mare, mai ales la unii stupi care nu au roit si au avut puiet tot timpul. Am stupi care nu s-au depopulat.
Depoplarea masiva s-a intamplat in a doua saptamana de pastoral, saptamana in care a fost un cules mai serios decat in prima. Asadar, a aparut o depopulare subita si la toate stupinele din acea zona.
Faptul ca se intampla si altora, la tei (Tei unde s-a cules foarte bine) de exemplu, complica lucrurile.
Deseara o sa vorbesc la telefon cu un coleg care merge azi la stupii lui si o sa pot intelege mai bine.
Cristi Vidican
cristi_vidican

Mesajde Cristian IONITA » 17 Iul 2011, 09:23

de pareri si presupuneri o sa tot ai parte ... ca sa fii cat de cat sigur nu este decat o singura cale .... ANALIZE
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Bee Happy » 17 Iul 2011, 10:08

Aceiasi situatie am intalnit-o si eu. Am stupii la munte. Mortalitate mare, doar la unii stupi. Cum spunea si Cristi Vidican, la unii, dupa o saptamana s-a simtit depopulare masiva in stupi. In fata UNOR stupi era negru de albine moarte. Am stat cateva zile sa le observ. Nu am gasit un raspuns clar la problema, dar pun aici rezultatele observatilor, poate ne ajuta cineva sa intelegem ce se intampla:

- numarul cel mai mare de albine moarte, il constituie cele executate pe scandurile de zbor.
- nu cred ca e vorba de ratacire, deoarece stupii sunt asezati cam haotic (din cauza reliefului accidentat)
- nu e vorba, in mod sigur, de furtisag, deoarece culesul la zmeur, in perioada in care se intampla acest neajuns, a fost unul bogat.
- comportamentul in fata urdinisului este unul normal, pana in jurul orei 14. Apoi incepe macelul, care se potoleste pe la 18.
- albinele care sunt atacate nu au un comportament de hoate. Aterizeaza cu siguranta la urdinis, unde sunt luate imediat in primire de doua, trei albine paznic.
- agrsivitatea si numarul paznicelor creste mult in intervalul 14-18 (orele sunt aproximative) In rest, aproape deloc.
- deasemenea, nu cred ca este vre-o boala, pentru ca mortalitatea aparea aleatoriu la unii stupi, pentru ca sa dispara brusc si sa apara la altii, aparent fara nici o logica.
Ultima oară modificat de Bee Happy pe 17 Iul 2011, 11:32, modificat 1 dată în total.
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde alt stupar » 17 Iul 2011, 10:54

hm...
astazi am dat liber paznicului sa-si rezolve niste probleme deci voi fi prezent in stupina cateva zile nom-stop
incerc sa urmaresc ce se intampla la urdinise apoi voi reveni si eu cu observatiile propii.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Bee Happy » 17 Iul 2011, 11:30

Ar fi bine sa spuna cat mai multi, care au avut asa ceva, observatiile lor. Poate tragem o linie generala.
Ultima data, acum patru zile, cand am fost la stupi, situatia s-a mai calmat. Doar trei stupi, care erau invecinati, mai aveau mortaciuni multe in fata.
S-ar putea ca aceasta situatie sa aiba legatura cu fenomenul roitului in general, dar nu sunt sigur.
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde cristi_vidican » 17 Iul 2011, 12:26

Am uitat sa precizez faptul ca un coleg de la tei, cu aceeasi problema - multe albine moarte in fata stupului - a trimis albine la analize, iar la rezultat nu a iesit nimic.
Observ ca fenomenul e general, de aceea m-a ingrijorat. Unii nu se confrunta cu el. Nu tine neaparat de culesul de la FS. S-ar putea sa fie mai larg raspandit, dar unii nu-si dau seama.
Legat de furtisag, nu poate fi vorba, albinele au cules, iar in saptamana cand unii stupi vecini trebuiau alimentati cu sirop, nu au fost probleme.
S-ar putea sa fie din cauza dezorientarii albinei, care nimereste la alti stupi.
Un vecin de pastoral are vreo 50 de stupi plasati in linie. La amiaz, pe lazile din capete (cam 5 de fiecare capat) era multa albina care soma pe stup. Era si o activitate mai intensa la acei stupi. Acolo era si multa albina cazuta pe jos. Sa fie de la dezorientare?

Cristi Vidican
cristi_vidican

Mesajde teinegru64 » 17 Iul 2011, 15:29

Am intalnit aceasta situație la unii stupi din mai multe stupini.Cred ca varooa este principala cauza.Totuși ar fi bine ca cei ce se lovesc de aceste probleme sa spuna și ce au folosit pt. tratatamente și stimulari.....daca au tratat???... bine..înțeles.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde cristi_vidican » 17 Iul 2011, 15:52

teinegru64 scrie:Am intalnit aceasta situație la unii stupi din mai multe stupini.Cred ca varooa este principala cauza.Totuși ar fi bine ca cei ce se lovesc de aceste probleme sa spuna și ce au folosit pt. tratatamente și stimulari.....daca au tratat???... bine..înțeles.

In cazul meu, nu cred ca este varroa. Am tratat cu varachet forte toti stupii dupa salcam. Aveam mult varroa la un stup si mi-a fost frica si am tatat pe toata lumea. La stupul in cauza a cazut mult varroa, la ceilalti foarte putin, spre deloc.
In cauza mea, depupularea afecteaza toate stupinele din zona de pastoral. Stam toti pe o parcela de vreo 10 Ha si am putut vedea toti stupi in fata urdinisului. Voi mai reveni cu info, desi nu mai pot sa merg la ei pana vinerea viitoare. Voi vorbi la telefon cu ceilalti, desi pe unii nu-i cunosc.
Cristi Vidican
cristi_vidican

Mesajde Criste Sorin » 17 Iul 2011, 17:30

M-am uitat si eu la stupul de acasa si nu am vazut albine moarte.
Eu in iarna am facut 2 tratamente cu Perizin si nu am mai vazut varooa pe tabla la nici un stup.
Am mai facut un tratament cu varachet la 1 iulie la 3 roi artificiali din timpul salcamului, si nu a cazut nici un paduche.
Maine am sa merg sa vad de stupii de la F.S. Sper sa nu fie probleme.

P.S. Domnul Cristi ati primit mesajul privat pe care l-am trimis?
Se spune că, atunci când Dumnezeu te iubeşte, îţi face şi duşmanii să lucreze pentru tine.
Criste Sorin

Mesajde Criste Sorin » 17 Iul 2011, 17:39

Eu am adus stupii in doua nopti consecutive.
20in prima noapte si 21 in urmatoarea pe care i-am pus in continuarea celor 20 din prima noapte.
Peste doua zile cand am mers la ei am vazut agitatie mare in zona centrala a randului( 15-17 stupi) si la capete mai putina culegatoare dar nu am vazut albine moarte.
Se spune că, atunci când Dumnezeu te iubeşte, îţi face şi duşmanii să lucreze pentru tine.
Criste Sorin

Mesajde Gabysgg » 18 Iul 2011, 10:29

la mine fenomenul sa intamplat in timpul teiului, multe albine moarte ,zile consecutiv observate pe politele pavilionului,acum sunt la floare iar mortalitatea este f mina
Gabysgg

Mesajde Criste Sorin » 18 Iul 2011, 14:02

Azi am fost la stupi si la nici unul nu am vazut albine moarte in fata stupilor.Nu stiu ce poate fi la voi.
O sa pun diseara niste poze.
Criste Sorin

Mesajde cristi_vidican » 18 Iul 2011, 15:04

Criste Sorin scrie:Azi am fost la stupi si la nici unul nu am vazut albine moarte in fata stupilor.Nu stiu ce poate fi la voi.
O sa pun diseara niste poze.

Din unele discutii private, am inteles ca o posibila cauza ar fi batalia intre albine. Acum nu pot sa observ asta pt ca nu ma pot duce la stupi.
Acasa am niste roi si un stup, lasa sa vad cum e culesul in zona, dar aici nu am observat depopularea sau mortalitatea in fata urdinisului. Probabil ca astfel de fenomene se intampla in aglomerari mari de stupi.
cristi_vidican

Mesajde Adrian Galofteanu » 19 Iul 2011, 00:38

La tei, la pavilion am avut si eu fenomenul asta. Gaseam mereu pe "oglinda" vagonului mortalitate intr-o anumita zona. Am observat atent cateva minute zona respectiva. Albinele care veneau la un urdinis erau "selectate" de paznici. Unele intrau altele erau luate la intepat. Am dat vina pe vreo matca ratacita. Dar acum imi dau seama ca si la salcam am avut cam in aceleasi zone mortalitate mai mare dar interesant de stiut ca fenomenul a aparut numai in perioadele de cules mic(la inceput si la sfarsit) la culesul "in toi" oglinda a fost curata si la salcam si la tei.

Acum la FS am multi trantori morti pentru ca nu prea avem cules(de vineri pana azi = 1kg) si fetele au treaba cu baietii. Acum a inceput sa se vada si diferenta intre lazile de 12 rame si cele de 10. La pavilion unde am de 12 rame este activitate si seara este barba la urdinis, la cei de jos scandurica este curata....asta e! Vrei si cu spatele bun si cu familii beton.........nu prea merge! ;)
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Următorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE