Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA PLANURI....PLANURI....PLANURI.....

In aceasta sectiune se pot introduce planuri de constructie a echipamentelor si utilajelor folosite in apicultura.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: stupul ideal

Mesajde proapis13 » 11 Iul 2011, 22:33

jiji scrie:va salut
ce parere aveti despre tipul meu de stup
http://anunturiapicole.3xforum.ro/post/ ... _1_2_mer_/

Este folosit de vecinii sarbi in mod frecvent mai ales
de cei ce vor mierea in sectziuni sau monoflora
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde teinegru64 » 12 Iul 2011, 00:31

proapis13 scrie:
teinegru64 scrie:Aia a fost anul trecut.Anul asta nota 9 e obținuta de Layens 12 rame cuib +cat 8 rame 1/1 +3 rame 1/1 in camera de vizita.
http://teinegru64.sunphoto.ro/stup_came ... a/39954488

In acest caz primeshte scuzele mele cu mentziunea ca am vazut fotografiile
dar nu am shtiut ca este vb de stupul Layens plus ca nu am vazut pe viu
la cineva de la noi din zona shi nu shtiu modul de lucru
Mi-a placut ce am vazut

Mai ușor cu scuzele.Chiar nu le vad rostul.Ca sa nu mai fii pe picior greșit,uite surpriza(pentru mine)din acest an.Un roi, care nu credeam ca va trece iarna...a adunat pana acum aprox.70kg miere.La un moment dat, chiar glumeam cu cineva,spunand ca ii voi pune catul in septembrie.Oricat de performant ar fi, acestui tip de stup....nu ii voi acorda nota niciodata.Ramane doar o ...jucarie.
Fişiere ataşate
P1070192.JPG
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde gabi bee » 12 Iul 2011, 20:28

mi-ar place si mie niste jucarii din astea sa-mi dea 70 kg in stationar ! :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde jimm » 12 Iul 2011, 21:15

teinegru64 scrie:
proapis13 scrie:
teinegru64 scrie:Aia a fost anul trecut.Anul asta nota 9 e obținuta de Layens 12 rame cuib +cat 8 rame 1/1 +3 rame 1/1 in camera de vizita.
http://teinegru64.sunphoto.ro/stup_came ... a/39954488

In acest caz primeshte scuzele mele cu mentziunea ca am vazut fotografiile
dar nu am shtiut ca este vb de stupul Layens plus ca nu am vazut pe viu
la cineva de la noi din zona shi nu shtiu modul de lucru
Mi-a placut ce am vazut

Mai ușor cu scuzele.Chiar nu le vad rostul.Ca sa nu mai fii pe picior greșit,uite surpriza(pentru mine)din acest an.Un roi, care nu credeam ca va trece iarna...a adunat pana acum aprox.70kg miere.La un moment dat, chiar glumeam cu cineva,spunand ca ii voi pune catul in septembrie.Oricat de performant ar fi, acestui tip de stup....nu ii voi acorda nota niciodata.Ramane doar o ...jucarie.

Cat din rezultate se datoreaza cutiei si cat tehnologiei de lucru si experientei :)
Eu zic ca mare parte experientei :)
jimm

Mesajde gabi bee » 12 Iul 2011, 22:05

eu am stupii pe 12 rame si inca nu am caturi la ei . vreau sa m-i le fac dar dar nu stiu daca sa fac 1/2 sau 1/2 redus adica rama de 145 . as inclina spre rama de 145 fiindca pot baga rama 1/1 cand am 2 caturi puse . dupa ce o sa incep sa folosesc caturile , ma bate gandul sa folosesc acelasi model de caturi cu rama de 145 ,12 rame latime 36, in sistem MER compus din 4 corpuri . stiu ca la MER se folosesc corpuri pe 10 rame . ce ziceti , e buna varianta la care m-am gandit ? :P
gabi bee

Mesajde gabi bee » 17 Iul 2011, 10:09

m-am decis in privinta construirii caturilor . o sa le fac 1/2 redus adica cu rama de 145 mm . sper ca cuibul pe 12 rame si doua caturi din astea [eventual 3 ] sa fie o combinatie cat mai buna. ramane de vazut la anul . ar fi fost cate ceva de spus despre caturile reduse de 1/2 dar daca nu incearca cineva o parere, care utilizeaza astfel de caturi, ramane sa incerc ! :P numai bine ! :P
gabi bee

Mesajde Adi Hodis » 17 Iul 2011, 10:25

teinegru64 scrie:Mai ușor cu scuzele.Chiar nu le vad rostul.Ca sa nu mai fii pe picior greșit,uite surpriza(pentru mine)din acest an.Un roi, care nu credeam ca va trece iarna...a adunat pana acum aprox.70kg miere.La un moment dat, chiar glumeam cu cineva,spunand ca ii voi pune catul in septembrie.Oricat de performant ar fi, acestui tip de stup....nu ii voi acorda nota niciodata.Ramane doar o ...jucarie.

Deci un roi care nu credea-i ca va trece iarna ... a adunat aporx 70 kg. :shock:
Singur singurel nu a reusit el performanta aceea ... insa daca l-ai cadorisit cu rame cu puiet + albina pina a devenit familie, nu mai e surpriza.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 17 Iul 2011, 10:32

gabi bee scrie:m-am decis in privinta construirii caturilor . o sa le fac 1/2 redus adica cu rama de 145 mm . sper ca cuibul pe 12 rame si doua caturi din astea [eventual 3 ] sa fie o combinatie cat mai buna. ramane de vazut la anul . ar fi fost cate ceva de spus despre caturile reduse de 1/2 dar daca nu incearca cineva o parere, care utilizeaza astfel de caturi, ramane sa incerc ! :P numai bine ! :P

Gabi, sint destui care folosesc caturi cu rame 1/2 reduse ( cum zici tu ) dar nu au timp sa stea la povesti pe forum.
Ce crezi ca se va intampla rau daca vei folosi si tu ??? ... eu zic ca va fi bine, mult mai bine decat cu caturi de 3/4.
Succese :!:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde victor s » 17 Iul 2011, 11:03

in urma a ceea ce am observat eu, mai bine se preteaza 1/2 normal decat redus. ia in consideratie timpul pe care esti dispus sa-l pierzi la stupina, ca asa , la sfarsit de saptamana, nici catul de 1/1 nu este suficient de mare...
de ce spun asta??? pentru ca la verificarea de ieri a stupilor, am constat cu uimire ca unii aveau cuibul blocat iar caturile de 3/4 gemeau de nectar.
deci problema trebuie analizata bine din toate punctele de vedere...si apoi...degeaba spune unul si altul ca asa e bine sau altfel...pana nu experimentezi tu, nu ai de unde sa stii ce varianta e mai buna !
spor in toate !
victor s

Mesajde Bee Happy » 17 Iul 2011, 11:21

Eu am cuib 1\1 si doua caturi 1\2 redus. Am facut asa caturile, ca sa pot pune o rama intreaga in doua caturi, fara sa ramana spatiu sub rama. Spatiu pe care albinele l-ar fi construit cu faguri. Acesta a fost singurul motiv , pentru care am ales asa. Intre timp, dupa doi ani de folosire, am ajuns la concluzia ca sunt mai multe dezavantaje, decat daca ar fi ramele normale de1\2 (162 mm).
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde teinegru64 » 17 Iul 2011, 16:02

Adi Hodis scrie:
teinegru64 scrie:Mai ușor cu scuzele.Chiar nu le vad rostul.Ca sa nu mai fii pe picior greșit,uite surpriza(pentru mine)din acest an.Un roi, care nu credeam ca va trece iarna...a adunat pana acum aprox.70kg miere.La un moment dat, chiar glumeam cu cineva,spunand ca ii voi pune catul in septembrie.Oricat de performant ar fi, acestui tip de stup....nu ii voi acorda nota niciodata.Ramane doar o ...jucarie.

Deci un roi care nu credea-i ca va trece iarna ... a adunat aporx 70 kg. :shock:
Singur singurel nu a reusit el performanta aceea ... insa daca l-ai cadorisit cu rame cu puiet + albina pina a devenit familie, nu mai e surpriza.

Și zici ca e mult 70kg?Cred ca eram in stare de ebrietate cand am scris.7 kg au fost de fapt.Daca tot am taiat din coada vulpii la media de salcam... mai conteaza un stup?
Acum, privind in urma ...era mai bine sa fie 7kg.....poate,nu aș mai fi avut probleme cu spatele.
Îi mulțumesc inca odata lui Dragoș2006 care prin telefon,ma pus pe picioare...de am reușit sa ajung acasa.
teinegru64

Mesajde Adi Hodis » 17 Iul 2011, 16:52

teinegru64 scrie:Și zici ca e mult 70kg?...

Pai nu e mult pt. un roi care " nu credea-i ca va trece iarna " ? ... subintelesul este ca roiul a avut populatie putina in iarna si de aici e mirarea si neincrederea mea.
Daca roiul acela a reusit cu eforturi proprii sa stringa 70 de kg. ... atunci cat a strins o familie buna ?.
Dar fara taieri din coada ... nu te iau la misto ( daca asa s-a inteles ) am zis, daca roiului i-ai dat rame cu puiet, nu mai e surpriza.
Adi Hodis

Mesajde teinegru64 » 17 Iul 2011, 18:51

Verificand trecutul acestui stup...incep sa ma indoiesc și eu.Am știut ca a fost slab,dar nici chiar așa. http://teinegru64.sunphoto.ro/trapezoidalul/25407702
De ajutat cu puiet, nu am avut posibilitatea...e unic.Cu albina nici atat.Nu folosec aceasta metoda deoarece imi selecționez reginele.Fiind o fam.slaba am aplicat,primavara devreme, metoda ruseasca.Cand avea puiet pe rama de la diafragma ii mai dadeam o rama.Inainte de salcam a primit catul...avea doar 7 rame in cuib(flancate cu diafragme de polestiren).In timpul extracției la salcam ..i-a crescut barba ...așa ca a fost bagat și el in seama.
Cam asta e tot.Depinde ce iși dorește fiecare,rame pline cu miere ori rame cu puiet.
teinegru64

Mesajde gabi bee » 17 Iul 2011, 21:23

Bee Happy scrie:Eu am cuib 1\1 si doua caturi 1\2 redus. Am facut asa caturile, ca sa pot pune o rama intreaga in doua caturi, fara sa ramana spatiu sub rama. Spatiu pe care albinele l-ar fi construit cu faguri. Acesta a fost singurul motiv , pentru care am ales asa. Intre timp, dupa doi ani de folosire, am ajuns la concluzia ca sunt mai multe dezavantaje, decat daca ar fi ramele normale de1\2 (162 mm).

bee happy , care ar fi acele dezavantaje de care ai pomenit ? cuibul il ai pe 10 rame ? mersi mult ! :P
gabi bee

Mesajde Liviu Began » 17 Iul 2011, 21:42

Nu stiu ce mi-a venit dar simt nevoia sa zic ca: dupa mine stupul ideal este ala pe care-l ai si stii sa lucrezi cu el.

Eu sunt incepator si mi-am luat din prima verticali de 10 rame cu cat de 1/1 si 3/4, chiar pentru stationar.
ASA vreau sa ma invat sa lucrez cu ei deci acestia sunt ideali pt.mine.
Va urez miere-n cat si vreme insorita
Munceste ca si cum n-ai muri niciodata dar ingrijeste-te de suflet ca si cum ai muri maine .
Liviu Began

Mesajde gabi bee » 17 Iul 2011, 21:51

am cateva scanduri late de 35 cm din care vreau sa-mi fac cateva cuiburi pe 12 rame . daca pastrez latimea de 35 de cm imi raman jos sub rame 4 cm pana la sita . e bine sa ramana asa sau o sa-mi construiasca sub rame si mai bine mai tai scandurile si las doar 1-2 cm ? :P
gabi bee

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PLANURI....PLANURI....PLANURI.....