Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

situatie ciudata

Mesajde pngflorin » 15 Iul 2012, 18:13

Am urmatoarea situatie :
un roi reuseste din a doua incercare cu botci sa scoata matca, dar avand in vedere ca era de ceva vreme fara matca, am decis sa il scutur, asa ca am procedat astfel :
-matca neimperecheata am puso intr-o cutiuta, iar stupul l-am scuturat cam la vreo 100 de m.
-am repus stupul si ramele la locul lui, am pus matca pe rame , din acest pct de vedere totul OK.
.............
-insa a doua zi gasesc pe locul unde am scuturat albina, o barba cam de 2 rame zdravene.........ma gandesc ca au mai avut o matca eclozata, pe care nu am obs, iar o parte din albina a ramas cu aceasta o alta parte sa reintors pe vechiul amplasament la cealalta matca.
-pun 2 rame cu miere, cutie, verific insa ,nici urma de matca, zic ca nu e nici o pb, poate nu o vad.....asa de 3 zile, in fiecare zi am verificat niciodata nu am vazut matca.
-am pus o rama cu puiet de o zi, in ideea ca daca nu au matca in mod cert o sa isi traga botca.........nu au facut trei zile la rand, cand din nou nu am vazut matca.
-comportament linistit ce ar indica prezenta matci......
CE SA FIE ?

Exista situatii cand albina devine outoare si are astfel de comportament ????....... insa de ce nu vad oua specifice bezmeticirii??
pngflorin

Re: situatie ciudata

Mesajde gh.pana » 16 Iul 2012, 12:21

Ce sa fie ,ce sa fie ??? Nimic anormal, matca este acolo dar nu ai descoperit-o pentru ca este neimperecheata si ca urmare
fiind mai mica se observa mai greu . In plus, cand nu sunt preocupate cu pontatul se pitesc cu usurinta.
gh.pana

Mesajde pngflorin » 16 Iul 2012, 13:04

corect, asa am gandit si eu.....insa chiar sa nu o vad dupa 7 zile , cu tot atatea cautari, sant 2 rame de albina ........chiar sa nu o vad...?
pngflorin

Mesajde vlad » 16 Iul 2012, 20:23

pe fundul cutiei sau pe pereti te-ai uitat? salut!
vlad

Mesajde filip » 16 Iul 2012, 20:37

pngflorin scrie:corect, asa am gandit si eu.....insa chiar sa nu o vad dupa 7 zile , cu tot atatea cautari, sant 2 rame de albina ........chiar sa nu o vad...?

Poate era plecata la imperechere
filip

Mesajde cristi arad » 16 Iul 2012, 23:30

pngflorin scrie:Am urmatoarea situatie :
un roi reuseste din a doua incercare cu botci sa scoata matca, dar avand in vedere ca era de ceva vreme fara matca, am decis sa il scutur, asa ca am procedat astfel :
-matca neimperecheata am puso intr-o cutiuta, iar stupul l-am scuturat cam la vreo 100 de m.
-am repus stupul si ramele la locul lui, am pus matca pe rame , din acest pct de vedere totul OK.
.............
-insa a doua zi gasesc pe locul unde am scuturat albina, o barba cam de 2 rame zdravene.........ma gandesc ca au mai avut o matca eclozata, pe care nu am obs, iar o parte din albina a ramas cu aceasta o alta parte sa reintors pe vechiul amplasament la cealalta matca.
-pun 2 rame cu miere, cutie, verific insa ,nici urma de matca, zic ca nu e nici o pb, poate nu o vad.....asa de 3 zile, in fiecare zi am verificat niciodata nu am vazut matca.
-am pus o rama cu puiet de o zi, in ideea ca daca nu au matca in mod cert o sa isi traga botca.........nu au facut trei zile la rand, cand din nou nu am vazut matca.
-comportament linistit ce ar indica prezenta matci......
CE SA FIE ?

Exista situatii cand albina devine outoare si are astfel de comportament ????....... insa de ce nu vad oua specifice bezmeticirii??

nu exista astfel de situatii; inca nu ai matca imperecheata, dar ai matca; eu de regula dupa roire nu deschid stupul 1 luna, decat ca sa-i dau sirop, deci nu deranjez ramele; dupa 1 luna deschid stupul si constat existenta matcii
cristi arad

Mesajde pngflorin » 17 Iul 2012, 08:45

Nu am matca.

Ieri am gasit botci formate.
De ce au intarziat atat pana sa i-si traga botca....2-3 zile, nu stiu.
De ce au ramas pe loc cand le-am scuturat....nu stiu, exista posibilitatea sa fi existat matca, sa fi iesit la imperecheat si sa nu se mai fi reintors.....apoi albina a inceput sa isi traga botca...
pngflorin

Mesajde trantor » 17 Iul 2012, 10:14

Florine, de ce nu iei luneta de pe carabina cand cauti matca?
Am un roi care este cel mai dezvoltat, a ajuns la 6 rame cu puiet din leat in leat, desi de fiecare data am luat rama cu rama in cautarea matcii, abia duminica am reusit sa o vad si tot odata am inteles ce-i cu schema aceea de cautare matca in care urmaresti marginile ramei si pe urma baleiezi si centrul . Matca asta trecea pe partea cealalta a ramei in cateva secunde. Ca s-o privesc mai atent si sa-i fac si o poza am intors rama de cateva ori dupa ea.
Tot duminica am umblat si-n roii fratelui ( trei la nr.) am scos cate o rama din mijlocul cuibului si i-am aratat doua matci din trei, mai greu a fost sa-i arat oualele de pe rama din al treilea.
....
trantor

Mesajde pngflorin » 18 Iul 2012, 21:22

Astazi am gasit botca capacita, ziua 9-sau 10, plus alte 7-8 necapacite de diferite zile.Le-am dat sirop.

Credeti ca ar tb sa scutur din nou albine, de teama unor albine bezmetice ce ar putea sa i-mi omoare matca eclozata?
Cum sa procedez?
In mod cert sunt mai mult de 30 de zile in care albinele au stat fara matca.
pngflorin

Mesajde vicpo » 18 Iul 2012, 21:28

daca au crescut botca nu exista pericol de bezmeticire
vicpo

Mesajde cristi arad » 20 Iul 2012, 19:18

pngflorin scrie:Nu am matca.

Ieri am gasit botci formate.
De ce au intarziat atat pana sa i-si traga botca....2-3 zile, nu stiu.
De ce au ramas pe loc cand le-am scuturat....nu stiu, exista posibilitatea sa fi existat matca, sa fi iesit la imperecheat si sa nu se mai fi reintors.....apoi albina a inceput sa isi traga botca...

in fine, poate ai noroc sa se imperecheze o matca din botca de salvare, alegele 2 - 3 botci care-s mai lungi
cristi arad

Mesajde pngflorin » 24 Iul 2012, 09:03

AU INCEPUT SA DEPUNA OUA ALBINELE, DECI SAU BEZMETICIT, ....CHIAR DACA AM BOTCA, LE-AM SCUTURAT.
sunt curios daca intr-un final o sa am matca si daca va fi viabila.
maine ar tb sa eclozeze.
pngflorin

Mesajde pngflorin » 25 Iul 2012, 09:58

Albina continua sa depuna oua, clar au ramas albine outoare, chiar daca l-am scuturat.Mai mult cred ca a inceput sa roada si botcile.

Ce sa fac cu el ?
E undeva unde nu mai am alti stupi decat la o distanta de 100 m.
pngflorin

Mesajde aliuta2000 » 25 Iul 2012, 12:38

pngflorin scrie:Albina continua sa depuna oua, clar au ramas albine outoare, chiar daca l-am scuturat.Mai mult cred ca a inceput sa roada si botcile.

Ce sa fac cu el ?
E undeva unde nu mai am alti stupi decat la o distanta de 100 m.

poti incerca sa furi albina culegatoare cu botca ramasa
muti provizoriu albina in alta lada pe actuala pozitie . muti lada la 20-30 m incolo si pe actuala pozitie pui lada cu rama care are botca si eventual inca o rama cu puiet capacit care sa eclozioneze rapid 2-3 zile + 0 rama hrana si pastura .
ideea e ca albina culegatoare va pleca din lada provizorie si se va intoarce pe vechea locatie in lada pe care o cunoaste bine . albina outoare va ramane in lada provizorie .
solutia aceasta trebuie sustinuta de ajutor cu puiet ca botca ta va ecloziona in ceva zile + timpul pana la imperecehre al reginei se duce undeva pana in 20 zile , deci -> din punctul meu de vedere nu mai merita salvat acel roisor ,
eventul aduci in locul lui o alta lada cu un alt roi care sa se imputerniceasca cu albina culegatoare
A.D.
aliuta2000

Mesajde pngflorin » 25 Iul 2012, 14:58

ROIUL IN MOD CERT NU AM CUM SA IL SALVEZ, INSA NU AS VREA SA SE PIARDA O RAMA DE ALBINA INUTIL.

scuze pt literele mari...
pngflorin

Mesajde aliuta2000 » 25 Iul 2012, 16:25

daca nu vrei sa se piarda o rama de albine , le furi prin depopulare ... sau nu le mai furi deoc , si le lasi asa , iei masura radicala ca poate te fericeste si la roiul unde vrei sa adaugi acea rama de albina ...
A.D.
aliuta2000

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR