Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Un nou tratament impotriva Paenibacillus larve - Loca americ

Mesajde proapis13 » 29 Sep 2011, 19:56

Un nou tratament impotriva Paenibacillus larve - Loca americana
Si de unde putea veni produsul decat de la americani

http://translate.google.ro/translate?hl ... md%3Dimvns

salve
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Re: Un nou tratament impotriva Paenibacillus larve - Loca am

Mesajde ilalexandru » 29 Sep 2011, 21:58

E antibiotic...deci interzis pentru fraierii de apicultori romani. Americanii pot folosi orice, ramanul trebuie sa stea sub papucul altora
ilalexandru

Mesajde Ruben » 10 Noi 2011, 19:37

Salut!

Lasa ca antibioticul era folosit abuziv...ca doar noi luam antibiotic si cand avem gripa. Medicii de familie prescriu in prostie antibiotic la orice infectie virala a gatului micutilor.

Intr-o iarna a avut baietelul dintr-o data febra: 40. Eu, desteptul, nu am avut ce lucra si am sunat la 112 sa cer ...sfaturi. Doamna zice: A plecat o ambulanta spre satul dvs, o sa treaca pe acolo sa vada. Ok. Vine tanti in alb, se sparie de febra pruncului si zice: Haideti cu el la spital.

La urgente doctorii au spus ca e infectie la gat si trebuie antibiotic.

Dupa 4 zile de antibiotic, febra nu dadea inapoi. Am mers la un medic de...comuna care m-a lamurit ca era un virus nu o bacterie. Nu i-am mai dat antibiotic , am redus doar febra. Peste 2-3 zile s-a dus boala.

In mod normal ei ar trebui sa stie ca antibioticul face si rele destule, nu doar ajuta. Nu e ca un ceai. Dar ca sa nu se complice prescriu....

Daca asa facem cu micutii nostri, sigur ca facem si cu albinele. Au, nu au loca, dam ”preventiv” :lol:

Face un stup loca, ”consideram toata stupina infectata” si dam antibiotic uitand ca antibioticul distruge doar forma activa a bolii.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde jonny_it » 10 Noi 2011, 20:24

ilalexandru scrie:E antibiotic...deci interzis pentru fraierii de apicultori romani. Americanii pot folosi orice, ramanul trebuie sa stea sub papucul altora

Daca nu stiti deja americanii nu prea mai au albine pentru ca au fost prea destepti. ;)
In Romania nimeni nu iti interzice sa folosesti antibiotice, bineinteles cu conditia sa nu vinzi produsele rezultate, mi se pare corect. Si oricum intr-o apicultura practicata in mod civilizat nu ai nevoie de antibiotice sau cazurile cand ai nevoie sunt extrem de rare.
jonny_it

Mesajde proapis13 » 10 Noi 2011, 21:33

Ai dreptate jonny insa din cate am cautat inclusiv la mine in oras produsul de sinteza folosit in produs
- tilozina - este folosit pe scara larga la pasari si animale.
O sa intreb si o sa am raspunsul in decembrie daca apicultorii din cizma il folosesc
Acum vre-o 2-3 ani un spaniol il promova pe un alt site despre apicultura
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde kamy » 29 Feb 2012, 08:48

proapis13 scrie:Ai dreptate jonny insa din cate am cautat inclusiv la mine in oras produsul de sinteza folosit in produs
- tilozina - este folosit pe scara larga la pasari si animale.
O sa intreb si o sa am raspunsul in decembrie daca apicultorii din cizma il folosesc
Acum vre-o 2-3 ani un spaniol il promova pe un alt site despre apicultura
salve :D

avetigrija cu leacurile pentru pui s-ar putea si sigur sant mai puternice decat teramicina si raman mai mult timp in rame si indirect in miere.
locile au tratamentu pe teramicina,spori exista ca si la nosemoza in orice lada cine spune ca n-are si n-a avut vreodata ori nu stie cum arata ori e stupar de vreme buna,arsul ramelor nu mi se pare o solutie buna,prefer tratarea si schimbarea ramelor,bostinarii ofera 1 foita fagure pt 1 rama,iar datoria facatorilor de faguri este sa dezinfecteze ceara cel putin termic.
kamy

Mesajde Ioan Guist » 29 Feb 2012, 14:45

Corect.
Sunt de acord si eu ca ideea de a decima albina si lazile si ramele si... apicultorul este....neinspirata.
Pana la stergerea din catastife a unei stupini, exista multe alte variante de lucru.

cat despre antibiotic , se poate si fara.Dar e mai mult de lucru.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde jonny_it » 29 Feb 2012, 14:55

kamy scrie:avetigrija cu leacurile pentru pui s-ar putea si sigur sant mai puternice decat teramicina si raman mai mult timp in rame si indirect in miere.
locile au tratamentu pe teramicina,spori exista ca si la nosemoza in orice lada cine spune ca n-are si n-a avut vreodata ori nu stie cum arata ori e stupar de vreme buna,arsul ramelor nu mi se pare o solutie buna,prefer tratarea si schimbarea ramelor,bostinarii ofera 1 foita fagure pt 1 rama,iar datoria facatorilor de faguri este sa dezinfecteze ceara cel putin termic.

Nu comparati loca si cu nosemoza. Daca nosemoza exista in mod natural in organismul albnelor loca nu, sau cel putin nu ar trebui sa fie.
Se pare ca anul acesta focarul de loca din zona Iasi-ului a fost raspandit prin faguri artificiali. Deci nu va bazati ca cel care face fagurii sterilizeaza ceara.

Daca o sa tratati loca folosind teramicina foarte probabil o sa ramaneti fara albine. Daca la o familie normala slab infectata posibil sa aiba efect(uneori doar temporar) la cele mai slabe tratamentul este aproape egal cu 0. Sa nu uitam ca avem puiet capacit care are microbul si care va ecluziona, puiet care nu a fost omorat de loca in fagure.

Cea mai simpla si recomandata solutie este arderea uricaror urme de loca inca de la aparitia ei; adica daca ai gasit 2 familii ai facut repede foc cu ele si cauti in zona sa vezi de unde putea ajunge; asta daca practicati apicutura stationara; pentru pastoral problema este mai complicata putin.
jonny_it

Mesajde Al001 » 25 Iul 2012, 15:18

loca americana a aparut si la mine in stupina la o familie. am luat masuri radicale(am ars stupu cu albine cu tot)Problema se pune cu raspindirea bolii la cei lanti stupi prin extragerea mierii si schimbarea ramelor cred ca iam infestat si pe cei lanti.ce ma sfatuiti sa fac?cu toate ca este o boala destul de grava si cred ca foarte multi se confrunta cu ia nu cred ca se dezbate in-deajuns de mult acest subiect.pastoralu este foarte riscant cu aceasta boala.
Al001

Mesajde Al001 » 26 Iul 2012, 09:37

de nu-si da nimeni cu parerea probabil le este frica sa nu ia boala de pe net ;) ne intilnim in pastoral :D
Al001

Mesajde cipry74 » 26 Iul 2012, 13:52

pune si tu la avatar zona de unde esti........cum crezi ca te-ai pricopsit cu ea........nu-s amuzante glumele pe care crei ca le faci
cipry74

Mesajde cristi arad » 27 Iul 2012, 00:13

[b]pro si contra antibiotic[/b].... aceeasi discutie pe care am avut-o cu ceva timp in urma; din nefericire se pare ca lipseste un interlocutor - GICA - eu nu l-am cunoscut personal, dar ii doresc sa-i fie tarana usoara si iertate pacatele, ...parca lipseste cineva....
revenind la discutie sunt de parere ca daca trebuiesc, trebuiesc folosite cu discernamant alaturi de alte masuri igienice si sanitare; exista cazuri cand altceva nu da rezultate
cristi arad

Mesajde kamy » 16 Sep 2012, 20:32

fratilor care aveti stupi cu loca datimi-i mie nu-i ardeti mie nu mi-e frica de loca si chiar daca ati tratat cu teramicina la o infestatie masiva trebuie luate si masuri de igiena albinele nu scot amestecu putregait dacat atunci cand se usca putin asa ca are nevoie de ajutoru stuparului.in 98 am cumparat cu 2 prieteni o stupina de la un mos la un pret acceptabil,ulterior sa aflam ca loca era bonus,am tratat cu teramicina am infipt pioneze in ramele infestate dupa iesirea puietului le-am reformat si cu asta basta.atunci inca nu era chiar asa drastic cu tratamentele!
kamy

Mesajde kamy » 26 Sep 2012, 07:00

raman la ce am spus!si nu am albine de mai ieri sau alaltaieri!
kamy

Mesajde gerulla77 » 27 Sep 2012, 20:39

Mie mi se pare un subiect foarte serios si de aceea il voi aborda mai in extenso,eventual in 2 parti pt. ca astept tel. de la nevasta-mea sa ma duc s-o iau de la servici.Sunt de meserie tehnician laborant in medicina veterinara si sper ca ve-ti avea incredere in mine.Loca nu se trateaza decat cu antibiotice-teramicina-care de fapt nu mai exista sub aceasta denumire-oxitetraciclina este denumirea actuala.In prezent in momentul in care apare boala deja poti spune ca ai b.....t-o.Boala se poate lua in pastoral de la altii prin intermediul trantorilor sau pe vatra tot de la trantori sau prin contaminare cu inventar apicol de la altii.Sunt zone,cum este a mea,unde este focar de boala si nu poti scapa decat in ani si nici atunci nu esti sigur.Bacteria respectiva are o forma de rezistenta care se numeste SPOR si care rezista 10-12 ani in inventar -stupi,faguri,lemne in general.Nu vreau sa fiu pesimist dar daca boala exista nu se scapa prea usor pt ca sporii rezista si boala reapare oricand in situatia in care familiile sunt slabite.Acum fug si mai contui si maine. :oops:
gerulla77

Mesajde kamy » 27 Sep 2012, 20:46

cornelioandanciu scrie:Nici eu nu retrag nimic.Uite asa! :lol:
niciun bai io stiu cum is bihorenii!
kamy

Următorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE