Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CONCLUZII 2011-2012

Mesajde pngflorin » 25 Iul 2012, 15:14

Pt mine a fost un an mediu, cu pierderi in primavara, 4%, din cauza experientelor mele cu serbetul.....Am stimulat la greu in primavara, pt ca anul asta obiectivul a fost inmultirea, am avut comanda de 30 de roi pt un prieten, pe care am onorat-o.
Fructiferi au fost de intretinere, rapita nu am avut, salcam1+2+3 a fost f slab, cu vreme f proasta, mai ales ca am fost in 4 locatii de la alt 80 de m, pana la 700 de m.Teiul si poli f bune ca in fiecare an.

Cred ca saptamana asta ma retrag pe vatra si incep stimularea cu 1 august, debutul anului apicol ce vine.
pngflorin

Mesajde Crysty » 25 Iul 2012, 16:20

pngflorin scrie:Teiul si poli f bune ca in fiecare an.

Cred ca saptamana asta ma retrag pe vatra si incep stimularea cu 1 august, debutul anului apicol ce vine.

despre ce stimulare vorbiti ?
sau va refereati la complectare ? si daca va refereati la complectare nu inteleg de ce o faceti, daca aveti miere in rame. imi scapa mie ceva ?

Multumesc
Crysty

Mesajde Mishu05 » 25 Iul 2012, 18:37

E bine sa le dai cate putin sirop sau miere diluata( 100-200-300g/zi sau la 2 zile) incepand cu 25 iulie-1august-5 august ( depinde de zona si de vreme) pentru a stimula ponta reginei. Altfel e posibil ca in conditii de seceta cum sunt acum sa intrerupa sau sa scada foarte tare ponta. Ce se naste in august-septembrie ierneaza si va ingriji generatia de la anu..asa ca e foarte important sa fie albina multa si mai ales cu un corp gras bine format.Ce mai tura-vura le ingrasam sa tina bine la ger.. :D ( glumesc).
Mishu05

Mesajde MIHAI BALS » 25 Iul 2012, 23:35

Crysty scrie:
pngflorin scrie:Teiul si poli f bune ca in fiecare an.

despre ce stimulare vorbiti ?
sau va refereati la complectare ? si daca va refereati la complectare nu inteleg de ce o faceti, daca aveti miere in rame. imi scapa mie ceva ?

Multumesc

pune mana si citeste.
pentru august sa ai 3 kg/fam pt. stimulare.
+protofil.
MIHAI BALS

Mesajde paul » 25 Iul 2012, 23:38

MIHAI BALS scrie:pentru august sa ai 3 kg/fam pt. stimulare.
+protofil.

Dar daca poti sa le asiguri un minim cules de intretinere , mai este necesara stimularea?
Am mai citit cate ceva ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde MIHAI BALS » 25 Iul 2012, 23:44

paul scrie:
MIHAI BALS scrie:pentru august sa ai 3 kg/fam pt. stimulare.
+protofil.

Dar daca poti sa le asiguri un minim cules de intretinere , mai este necesara stimularea?
Am mai citit cate ceva ...

nu un minim cules ci un cules bun(de intretinere).
daca ai cantar de control el spune tot.
sa nu scada.
MIHAI BALS

Mesajde paul » 25 Iul 2012, 23:50

Mihai ... cules bun la ora asta si in perioada urmatoare , nu prea mai vad . Dar daca ar fi un cules 300-500 g la zi , cam cat ar fi o stimulare buna , mai este necesara stimularea cu inlocuitori ? Eu cred ca nu ...
Momentan am stupii la floarea soarelui care s-ar putea sa mai dureze vreo 7-10 zile . Culesul este slab . Intentionez dupa , sa-i mut la padure ... Cred ca ar putea avea un cules de 300-500 g la zi . De asta intrebam .
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde MIHAI BALS » 26 Iul 2012, 00:02

paul scrie:Mihai ... cules bun la ora asta si in perioada urmatoare , nu prea mai vad . Dar daca ar fi un cules 300-500 g la zi , cam cat ar fi o stimulare buna , mai este necesara stimularea cu inlocuitori ? Eu cred ca nu ...
Momentan am stupii la floarea soarelui care s-ar putea sa mai dureze vreo 7-10 zile . Culesul este slab . Intentionez dupa , sa-i mut la padure ... Cred ca ar putea avea un cules de 300-500 g la zi . De asta intrebam .

daca ai 100g/zi plus la cantar, nu-i mai trebuie stimulare.
MIHAI BALS

Mesajde Crysty » 26 Iul 2012, 09:03

Mishu05 scrie:E bine sa le dai cate putin sirop sau miere diluata( 100-200-300g/zi sau la 2 zile) incepand cu 25 iulie-1august-5 august ( depinde de zona si de vreme) pentru a stimula ponta reginei. Altfel e posibil ca in conditii de seceta cum sunt acum sa intrerupa sau sa scada foarte tare ponta. Ce se naste in august-septembrie ierneaza si va ingriji generatia de la anu..asa ca e foarte important sa fie albina multa si mai ales cu un corp gras bine format.Ce mai tura-vura le ingrasam sa tina bine la ger.. :D ( glumesc).

Multumesc @Mishu05,

m-am lamurit acum. Din pacate in zona unde am stupii este o seceta crunta si a ars totul in jur asa ca nu exista cules. Hranirea de complectare o am programata, din pacate cea de stimulare ponta nu era in plan. O sa vad cu cum o sa procedez.

multumesc inca o data.
Crysty

Mesajde FLORINELU » 28 Iul 2012, 21:53

pentru mine anul acesta apicol(care se incheie in august)a fost la fel cum spune Cristi unul mediu.
la pomi fructiferi a fost doar cules de intretinere,dar destul de bun si stupii s-au dezvoltat foarte bine.mentionez ca au trecut cu toti bine iarna si doar unul a trebuit sa-l unific prin aprilie.a urmat paducelul de unde am stors pentru prima data miere curata de paducel,care are un gust si o aroma deosebite,incomparabile cu alte soiuri.de la paducel si pomi fructiferi am adunat si ceva polen,pe care l-am valorificat foarte bine. a urmat salcamul,foarte slab,dar tot am stors putin.
apoi o pauza cam lunga.
teiul sa lasat mult asteptat,a inflorit destul de tarziu la noi,dar si cand a inflorit am avut o recolta de miere de tei cum nu am avut n iciodata,si cantitate si calitate.
acum aici a plouat destul de mult si este multa faneata,asa ca astept si de acolo ceva miere poliflora.
de obicei prin august mai scot si ceva mana,anul trecut a fost foarte multa,sa vedem ce va fi acuma.
am mai vandut si niste roi(am mai facut si cadou dar aia nu se pun la socoata),poate unii au mai si plecat.
acuma am 5 stupi in plus fata de anul trecut pe care intentionez sa-i vand,deci ii trec la capitolul realizari.nu?
punand toate acestea la capitolul realizari,eu sant multumit de acest an apicol(nemultumitului.................),a fost un an mediu spre bun,tinand cont de faptul ca anul trecut a fost unul foarte bun.
mentionez ca eu am stupii stabili,deci nu ii duc in pastoral.
urez succes tuturor. :arrow:
FLORINELU

Mesajde perma » 31 Iul 2012, 15:21

Imi spun si eu parerea, mai mult de dragul discutiei si pentru ca sper sa mai primesc vreun sfat. Am plecat cu doi stupi in primavara si am facut asa:
-pomi fructiferi -10 kg de stup total 20 kg
- inainte de salcam i-am inmultit si am acum 4 familii fara pic de stimulare
- la salcam n-am scos un gram de miere pentru ca a plouat non-stop in zona mea (stationar, bineinteles)
- am mai scos dintr-un stup 10 kg de miere de mana la sfarsitul lui iulie
- mai am de prelucrat vreo 2 kg de ceara rascaita de pe rame si faguri reformati
- mai am de colectat propolisul din caturi si rame (nu prea stiu ce si cum aici, mi-ar fi folositor un sfat).
Daca adun roii+mierea+ ceara cred ca am scos ceva din investitia initiala (1800 RON, familii plus inventar apicol+ stupi in care sa pun roii). Din punctul meu de vedere, n-a fost un an rau, dar se putea si mai bine (cu salcamul). Si da, daca aveam 100 de familii (si priceperea necesara) traiam bine din albine :).
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde augustin » 31 Iul 2012, 17:50

Propolisul il racai cu dalta intr-o cutiuta si il dizolvi in alcool "cu cifra octanica mare", vorba unui prieten de-al meu (de 90 grade), il lasi cateva zile, dupa care il decantezi.
In rest, "multiple" felicitari.
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde pescaru » 01 Aug 2012, 21:28

Dupa cum spui tu ar trebuii ca noi apicultorii sa avem la poarta toti Q 7 , tiruri pline cu stupi ,vacante la Monaco ,nu mai vorbiti prostii daca habar nu aveti mai bine taceti ,induceti in eroare populatia ca si politicienii , doi roi = 400 ron + aprox 270 ron mierea la pret en gros = 670 ron , ceara nu se pune pentru ca doua kg de ceara se obtin din aprox. 20 rame iar din descapaceala ta e hent ,chestii destea le poti vorbii cu crescatorii de gaini nu cu apicultorii .
pescaru

Mesajde perma » 01 Aug 2012, 21:49

Hai sa nu fim rai, ce zici? Vecinul meu a cumparat de la un apicultor din zona miere cu 20lei/kg. Nu cu 8,5 ron/kg. Mierea de mana e clar mult mai scumpa, nu crezi? Deci daca punem la 12 lei pret mediu/kg ajungem la 360+ 40lei ceara (crezi sau nu, atat am). Ca sa te lamuresc, incerc un sistem natural, fara foita si insarmare de rame, doar ce cresc albinele. Revenind la socoteala 360+40+ 400 roii ajungem la 800. N-am pus propolisul pentru ca nu stiu deocamdata cum sta treaba (chiar daca am primit sfaturi). Deci am scos aproape de 90 E/ fam. Daca m-as fi priceput si as fi avut timp as fi adunat si polen. Cred ca as fi sarit bine de 100 E/fam. E bine, e rau? Ia inmulteste matalutza cu 100 de stupi. Ies 10.000E frumosi ? Pentru perioada feb-sept deci 7 luni efective de munca. Cam 1500E/ luna. Eu zic ca-i bine, daca tu cu meseria ta castigi mai bine, tot respectul. Eu nu, si nu-s tocmai maturator.
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde filip » 01 Aug 2012, 21:56

@perma
Pot fi de acort cu tine partial.
DECI DACA,anul asta si anul trecut nu au prea fost.
Sunt unul din apicultorii ce vinde mierea cu 20 roni per Kg
Deci daca la 80 fam .......................

Apropos daca ai 2 stupi poti scoate 40 kg per fam,cu cat numarul familiilor creste scade productia.
filip

Mesajde aliuta2000 » 02 Aug 2012, 10:32

perma scrie:Hai sa nu fim rai, ce zici? Vecinul meu a cumparat de la un apicultor din zona miere cu 20lei/kg. Nu cu 8,5 ron/kg. Mierea de mana e clar mult mai scumpa, nu crezi? Deci daca punem la 12 lei pret mediu/kg ajungem la 360+ 40lei ceara (crezi sau nu, atat am). Ca sa te lamuresc, incerc un sistem natural, fara foita si insarmare de rame, doar ce cresc albinele. Revenind la socoteala 360+40+ 400 roii ajungem la 800. N-am pus propolisul pentru ca nu stiu deocamdata cum sta treaba (chiar daca am primit sfaturi). Deci am scos aproape de 90 E/ fam. Daca m-as fi priceput si as fi avut timp as fi adunat si polen. Cred ca as fi sarit bine de 100 E/fam. E bine, e rau? Ia inmulteste matalutza cu 100 de stupi. Ies 10.000E frumosi ? Pentru perioada feb-sept deci 7 luni efective de munca. Cam 1500E/ luna. Eu zic ca-i bine, daca tu cu meseria ta castigi mai bine, tot respectul. Eu nu, si nu-s tocmai maturator.

daca era asa toata lumea avea cate 200 de stupi , dar nu e deloc asa .... tu ai facut doar venituri ....... fa si cheltuieli ca se pun si alea si crede-ma ca sunt multe de acum dai sirop tratament , apoi vara cand ii plimbi dai transport etc etc lazi . rame hranitoare intretinere diversa ..... fa un calcul si apoi mai vb de cei 1500 Euro / luna la 100 stupi ... iarna mai si pierzi din familii etc etc
A.D.
aliuta2000

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR