Stiu ca am citit pe forumul vechi (din pacate nu am reusit sa gasesc topicul respectiv) privitor la vopsitul stupilor si a tipului de vopsea ce trebuie folosita pt aceasta activitate, clasica sau pe baza de apa.
Eu am casa din lemn (construita in 2005) si inainte de a vopsi sau izola cu polistiren, am tratat lemnul (la solicitarea constructorului) cu ulei de in. Aceasta a fost indicatia, insa eu am facut rost de ulei de transformator curat ( trebuie ulei cu vascozitate foarte mica)si am dat casa cu el de 2 ori si de abia dupa aceea am vopsit anumite elemente care rezista foarte bine si astazi.
Intrebarea sau dilema mea este:
1 - tinand cont de faptul ca vopselele pe baza de apa sunt de 3 ori mai scumpe decat cele pe baza de diluant (universale), iar uleiul de in este mai ieftin, tratarea stupilor cu ulei de in (vopsirea lor cu ulei de in daca se poate spune asa) ar afecta cu ceva familiile de albine sau calitatea produselor acestora ?
2 - daca s-ar folosi ulei de transformator oare ce efecte ar putea avea, tinand cont ca acesta este, totusi, un produs chimic 9din pacate nu-i cunosc compozitia chimica)
Explicatie:
Tratarea lemnului, cu ulei de vascozitate mica, face ca uleiul sa intre in fibra lemnoasa si impregnandu-se in aceasta face ca stupul sau obiectgul din lemn care este tratat astfel sa fie mai rezistent la intemperii facand practic ca apa sa alunece pe stup si sa nu penetreze fibra lemnoasa si sa creeze mucegai, deci o viata mai indelungata a lemnului tratat astfel.
Dupa tratare se lasa lemnul o saptamana sa absoarba uleiul dupa care se da al doilea strat si iarasi se lasa o saptamana sa se absoarba in profunzime dupa care se poate vopsi definitiv.
Astept parerile domniilor voastre !