Cu 33 de zile in urma am format cativa roi prin divizare, avand si 2 botci pe rame. Unul dintre ei a ramas pana la urma fara matca. Presupun ca s-a pierdut la zborul de imperechere. A primit o rama cu larve si oua si a tras botci.
Nu l-am deschis in weekend -cand ii vizitez- ca sa nu-i deranjez, asa ca nu stiu cum sta cu botcile, dar dupa calendar ar fi vremea sa fi iesit o matca. Singurul deranj este hranirea lor din 2 in 2 zile.
Doamna mea le hraneste in lipsa mea si mi-a spus ca activitatea lor e in neregula. Umbla aiurea pe rame si pe stup, comparativ cu ceilalti care muncesc intens. Oscilez intre a deschide in weekend si sa vad ce e acolo sau a-i lasa in pace cu gandul ca ar trebui sa fie iesita matca si urmeaza sa-si faca zborul de imperechere.
Azi e joi. Sambata se vor implini 14 zile de cand l-am deschis ultima oara si atunci vazusem 2-3 botci pe cale de a fi capacite. Mi-e teama sa nu se bezmeticeasca si sa-mi faca necazuri cu stupii invecinati, dar totodata mi-e teama sa nu deranjez matca -daca exista.
Ce semne mi-ar putea da indicatii? Ce sa urmaresc sau sa fac?