Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Tratarea stupilor noi cu ulei de in

Mesajde Liviu Began » 17 Iul 2011, 23:01

Stiu ca am citit pe forumul vechi (din pacate nu am reusit sa gasesc topicul respectiv) privitor la vopsitul stupilor si a tipului de vopsea ce trebuie folosita pt aceasta activitate, clasica sau pe baza de apa.
Eu am casa din lemn (construita in 2005) si inainte de a vopsi sau izola cu polistiren, am tratat lemnul (la solicitarea constructorului) cu ulei de in. Aceasta a fost indicatia, insa eu am facut rost de ulei de transformator curat ( trebuie ulei cu vascozitate foarte mica)si am dat casa cu el de 2 ori si de abia dupa aceea am vopsit anumite elemente care rezista foarte bine si astazi.
Intrebarea sau dilema mea este:

1 - tinand cont de faptul ca vopselele pe baza de apa sunt de 3 ori mai scumpe decat cele pe baza de diluant (universale), iar uleiul de in este mai ieftin, tratarea stupilor cu ulei de in (vopsirea lor cu ulei de in daca se poate spune asa) ar afecta cu ceva familiile de albine sau calitatea produselor acestora ?
2 - daca s-ar folosi ulei de transformator oare ce efecte ar putea avea, tinand cont ca acesta este, totusi, un produs chimic 9din pacate nu-i cunosc compozitia chimica)

Explicatie:
Tratarea lemnului, cu ulei de vascozitate mica, face ca uleiul sa intre in fibra lemnoasa si impregnandu-se in aceasta face ca stupul sau obiectgul din lemn care este tratat astfel sa fie mai rezistent la intemperii facand practic ca apa sa alunece pe stup si sa nu penetreze fibra lemnoasa si sa creeze mucegai, deci o viata mai indelungata a lemnului tratat astfel.

Dupa tratare se lasa lemnul o saptamana sa absoarba uleiul dupa care se da al doilea strat si iarasi se lasa o saptamana sa se absoarba in profunzime dupa care se poate vopsi definitiv.

Astept parerile domniilor voastre !
Munceste ca si cum n-ai muri niciodata dar ingrijeste-te de suflet ca si cum ai muri maine .
Liviu Began

Re: Tratarea stupilor noi cu ulei de in

Mesajde ovidiu_78 » 18 Iul 2011, 08:53

daca ii vei vopsi cu ulei de in se vor inchide la culoare,spre negru,deci daca ai stupii in ceva loc mai insorit,cu siguranta nu te va avantaja,caci va atrage caldura,iar si eu am o casa maramureseana din lemn,iar acoprisul e tot din lemn(sindrila),pe care l-am dat tot cu ulei de in,cu ajutorul unui compresor,asa s-a innegrit ca numai,si e cam cald in pod acuma cind bate soarele
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde antal_bee » 18 Iul 2011, 14:57

Eu am dat stupii cu doua straturi de ulei de in cald (asa mi-a recomandat cineva) la interval de 4-5 zile si doua straturi de vopsea pe baza de diluant, nu pot garanta ca tine nu stiu cat pentru ca i-am facut numai de vreo 2 luni, deocamdata sunt multumit.
Nu te osteni sa ajungi bogat; nu-ti pune iscusinta ta in aceasta. Pilde cap. 23 vrs.4
antal_bee

Mesajde paul » 25 Iul 2012, 22:45

Am dat cutiile cele noi cu 2 straturi de ulei de in sicativat . Lemnul a absorbit atat de bine uleiul incat a iesit pe interiorul lazii . O fi bine ? O fi rau ? Mai trebuie sa-i dau cu vreun beit ca sa nu se innegreasca ? Daca da , cum se numeste si in cate straturi sa-l dau?
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde ves.lucian.zabrani » 25 Iul 2012, 22:57

Ii mai dai doua straturi de vopsea !!! eu am dat alb Azur de Timisoara !!! este marca Evrika , Uzual si cel mai tare Topaz !!! Donbazil zicea si are dreptate ca bate multe vopsele straine !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde paul » 25 Iul 2012, 23:19

Lucian ... as vrea sa-i las natur . Am eu o idiosincrazie ... lazile sa fie natur cum ii mierea pe care o fac ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde mibu » 25 Iul 2012, 23:24

Vă salut și vă transmit următoarele - am găsit în comerț un produs de acoperire pentru lemn ,un fel de lac ,atenție, PE BAZĂ DE APĂ ,o cutie de 1kg ,14lei !
Cu conținutul unei cutii am dat de două ori la trei cutii de stup orizontal pe 17 rame 1
Ce ziceți ?
SĂNĂTATE !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde cristi arad » 27 Iul 2012, 00:21

pentru lemn este cel mai bun uleiul de in si mai ieftin, dar albinele pot lua contact cu el si nu-i tocmai bine (uleiul de in se usuca greu), in plus vopseaua nu prea mai prinde pe el; si cum ramane cu diversificarea culorilor pentru usurarea reintoarcerii in stupi a matcilor iesite la imperechere???
cristi arad

Mesajde iadrian » 04 Aug 2012, 12:14

mibu scrie:Vă salut și vă transmit următoarele - am găsit în comerț un produs de acoperire pentru lemn ,un fel de lac ,atenție, PE BAZĂ DE APĂ ,o cutie de 1kg ,14lei !
Cu conținutul unei cutii am dat de două ori la trei cutii de stup orizontal pe 17 rame 1
Ce ziceți ?
SĂNĂTATE !

poate ne spui si noua cum se umeste
multumim
iadrian

Mesajde augustin » 05 Aug 2012, 17:36

paul scrie:Lucian ... as vrea sa-i las natur . Am eu o idiosincrazie ... lazile sa fie natur cum ii mierea pe care o fac ...

Daca ai dat cu atat de mult ulei incat a iesit in interiorul lazii, poti sa nu mai tratezi cu nimic: uleiul fiind sicativat s-a intarit ca sticla atat in fibra cat si la exterior. Corpurile acelea nu se vor mai innegri, iar lemnul nu va mai lucra. Daca n-a fost uscat bine, singurul risc va fi ca lemnul sa crape la diferentele mari si rapide de temperatura, lucru destul de putin probabil.
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde paul » 05 Aug 2012, 17:45

Augustine ,lemnul era chiar prea uscat . O parte avea 3 ani iar o alta parte avea 5 ani . De aceea cred ca a absorbit uleiul ca sugativa . Nu stiu ce sa zic in legatura cu innegritul . Cred ca trebuia totusi sa protejez cu ceva impotriva radiatiilor UV . Vedem...
Daca s-or urati am sa-i dau cu vopsea . Asa cum au iesit acum ,imi plac !
paul

Mesajde augustin » 05 Aug 2012, 18:15

S-or innegri, dar sa stii ca altceva nu vor pati. Si nici albinele n-r sa aiba de suferit. Asa ca la ce bun sa cheltui bani? Ce, ai?
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde mibu » 07 Aug 2012, 22:59

iadrian scrie:
mibu scrie:Vă salut și vă transmit următoarele - am găsit în comerț un produs de acoperire pentru lemn ,un fel de lac ,atenție, PE BAZĂ DE APĂ ,o cutie de 1kg ,14lei !
Ce ziceți ?
SĂNĂTATE !

poate ne spui si noua cum se umeste
multumim

Cu scuzele de rigoare pentru întîrziere - lacul este următorul - DEUTEK DANKE -lac colorat 2în1 (divrese nuanțe ) LACQUER
interior -exterior !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde CristiTm » 07 Aug 2012, 23:59

Paul are dreptate daca e uscat lemnul si afara e si cald in cateva ore lemnul trage uleiul si ramane uscat eu am dat 2 straturi de ulei de in sicativat (l-am incalzit putin ) si vopsea peste ulei nici o problema la aderenta ( vopsea pe baza de apa 30 ron kg nu merita daca ai de vopsit 100 de cutii )
CristiTm

Mesajde mibu » 08 Aug 2012, 00:40

Bineînțeles că nu merită !
Aici discutăm idei,experiențe,după care alegem ce ne convine !
O K ?
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde dorindafi » 08 Aug 2012, 20:30

ce zici de 4 straturi de ulei de inhttp://forum.stuparitul.com/viewtopic ... &start=144
shi nu mai foloseshti vopsele sau altceva
se inegresc de soare :lol: , shi ce daca ori crezi ca ,coaja copacului unde au scorbura e mai alba ?
dorindafi

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR