Alexandru.Chisinau scrie:Salutare!
Am văzut recent la stupină o albină arsă de soare și cu aripele uscate se târa mai departe de stup probabel ca să moară în afara stupului. E posibel așa o variantă? Menționez că aripele nu erau roase ci uscate.
Numai bine!
un OM scrie:Nu soarele arde aripile albinei. Ai infestatie puternica cu varoua.
Da, consider și eu acum, după o mică investigație prin internet că am o infestație puternică cu varoua și se pare că nu doar cu varoua ci și cu ceva viruși. Sună groaznic. Am găsit în grabă ceva articole în engleză, trebuie să traduc mai exact articolul (cu toți termenii medicali) ca să înțeleg despre ce e vorba. Apropo, parazitul varoua se pare că nu are capacitatea de a suci, usca aripele albinei. Trebuie să studiez mai amănunțit bolile și tratamentul lor. Mulțumesc de alarmare!
Albina mea arăta ca cea din imaginea de mai jos

Link la articol:
http://www.metapathogen.com/varroa/Deci un albinar mai înstărit ca mine în apicultură (nu menționez numele) mi-a zis că dacă albina este neagră și aripele sunt uscate ci nu-i (galbenă și) cu aripele roase atunci: las-o să moară sănătoasă! Deci el cosideră ca dovada prezenței parazitului varoua este doar aripele roase la albinele tinere, ceea ce-i adevărat dar nu-i doar asta singura dovadă după cum se vede. Și mai gândește el că dacă albina arată ca în imaginea de sus (neagră și cu aripile uscate, spiralate) atunci asta este o dovadă a muncii ei excesive la soare, ceea ce-i din nou fals.
Se pare că și el a fost dus în eroare la rândul său și trebuie mâine să-l informez de problema dată care poate ucide acum și albinuțile lui harnice.
Eu am gândit (și acum nu mai știu ce să gândesc) că albina devine neagră din cauza arșiței soarelui, cine îmi spune de ce devine ea neagră?
O imagine cu aripi roase:

octav79 scrie:Pot sa spun si eu acelasi lucru, pentru ca si mie mi s-a recomandat acelasi lucru, si a fost buna recomandarea. Fa un tratament antivaroa.
Asta e ca atunci cand se blocheaza calculatorul. Dai telefon la IT si ei iti spun: Da un restart si apoi vezi ce se intampla.

Da, o să fac un tratament antivaroa cât se poate de curând.
Vă rog niște recomandări (link-uri) daca se poate la metode de tratare antivaroa.
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13