Buna dimineata!
Sambata 14.07, fac un control la toti stupii, si totul este ok (puiet diverse stadii + regine in fiecare). In data de 20.07, la verificare in unul din roi, nu gasesc oua, motiv pentru care iau la rand fiecare rama, gasind puiet in diverse stadii + larve de pana la 3-4 zile, am estimat eu. Am repetat cautarea la diferite intervale de timp, rezultatul fiind acelasi Nu este regina! Ce mi-a atras totusi atentia nu erau incepute botci de salvare (de asta am si cautat de mai multe ori). Am crezut ca am omorat-o cumva la controlul anterior. Pe data de 23 ajung iar la tara, si in momentul in care ajung la stupi, ma duc direct la roiul cu probleme, unde acum eram convins ca tb. sa fie botci, dar tot nu erau facute. Avand cutia cu fund AV, tot uitandu-ma pe peretii cutie, ma gandeam ca poate este matca pe acolo, remarc un ghemulet (maxim 10 albine), trag tabla, dau cu degetul peste ghem si gasesc regina in mijlocul ghemului. Eram bucuros ca imi gasisem reginuta.
Trec peste peripetiile cu intoducerea ei in cutie, dar in momentul in care ajune reginuta pe rama, imediat s-a facut ghem de albine, iar eu am avut impresia ca ar protejao, deoarece nu trageau de ea, sau sa-i faca ceva rau (nici reginuta nu plangea). Am plecat acasa bucuros, si convins ca totul este din vina mea. Ieri cand ajung iar la stupi, ma duc primadata tot la roiul cu probleme, iau fiecare rama la rand, iar nu gasesc oua, deja mare parte din puiet iesise, erau botci de salvare, scutur fiecare rama pentru a distruge botcile, si ma gandesc sa introduc o regina imperecheata (o cumpar saptamana viitoare). Cand ajung la ultima rama gasesc un mic ghem intre speteaza si fagure, il imprastii prin suflare si gasesc reginuta acolo.
1. desi am crezut initial ca am scapat-o eu pe pe rama, tind sa cred ca a fost alungata din stup, dar totusi, s-a ascuns sub plasa, unde era protejata de cateva albine;
2. de ce nu au omorat-o si totusi o tin in ghem in familie?
3. este clar ca regina are probleme (un defect ceva, pentru care s-au hotarat sa o inlature);
4. faptul ca au tras botci, cred eu ca demonstreaza ca nu mai erau de acord cu ea!
Pana saptamana viitoare, cand aduc alta reginuta, am lasat regina sub un capac de plasa impreuna cu ceva puiet capacit gata de iesit. Sunt curios, daca mai ponteaza in celule goale, si daca albinele rod fagurele sa ajunga la ea.
Astept pareri la situatia prezentata.
Numai bine,
Alin