Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Dezvoltare in pasi de melc

Mesajde silicipi » 21 Iul 2012, 17:52

Salutari tuturor iubitorilor de albine! Sa va expun situatia mea:
La noi in comuna sunt cativa stupari, insa era unul mai invarsta, domnu Codita, Dumnezeu sa-l ierte ca a murit in primavara, cam in acelasi timp cu nea Gica Romanescu cel iubit de toti aioci pe forum. Acesta m-a tot batut la cap daca nu vreau si eu albine, nu ptr ca i-ar fii trebuit bani, ci ptr ca era mereu pus pe glume si tachinari si voia binele tuturor. Cand m-am hotarat eu, a murit el si in felul aceta am pierdut un mare om si un fffff bun apicultor , era la a treia generatie de apicultori, din tata in fiu.
Chiar daca el s-a dus, a randuit din timp sa primesc o familie, contra costi bineinteles, ca sa ma doara de soarta lor, si din primavara a inceput sa miroasa a stupar pe langa mine. La inceput nu m-am dat eu de ceasul mortii deloc si acum dupa ce am citit o tona de materiale, inclusiv forumul in lung si-n lat, ma mir cum de a trecut de primavara asta, in conditiile in care nu l-am stimult deloc. Nestimulandu-l deloc plecarea a fost ceva mai grea, coroborat cu vremea dezastru de la salcam,familia mea s-a dezvoltat mai putin, fara sa intre in frigurile roitului. Cu toate astea, dupa salcam, ajutat si sfatuit de un alt coleg stupar, cu vechime insa nu cu ffff multe cunostinte dar care m-a ajutat fff mult avand o ffff mare experienta, am facut un roi artificial in cel mai prost mod posibil, cu 4 rame puiet 2 capacite si 2 in diferite stadii si 2 rame cu miere si pastura lasandu-l sa-si traga el singur botca de salvare. Dumnezeu a tinut cu mine, si coroborat cu faptul ca intre timp am inceput sa citesc tot mai mult, din cele 2 botci pe care le-am lasat( una capacita si alta necapacita mari si frumoase) a iesit o matcuta frumoasa care s-a imperecheat destul de repede si ponteaza si acum ffffff frumos. Cutia in care am pus roiul era la vremea aceea era un dadant pe 12rame 1/1 si cat de 1/2 cu fund plin. Intre timp un alt stupar care initial a zis ca ma ajuta mi-a dat clapa, am luat 3 roi de la el, pe care i-am platit asa cum a cerut e desii mai mult pomana, ca a doua zi la ora 5 dimineata sa vina cu noaptea in cap si sa mi-i ceara inapoi si sa-i mai si duc eu pana acasa. Nici nu stiu cum m-am stapanit, dar i-am dus inapoi, si nu am zis nimic, nimic. Auzind povestea mea , un alt stupar din zona mea, care are si acum 8 stupi orizontali fffff bine dezvoltati, roindu-i, mi-a dat dealungul verii 2 roii naturali prinnsi de noi, am participat si eu, nu va mai spun ce aventuri, pomi , scari, roinite etc, si 3 roi artificiali. Intre timp un prieten de scoala casatorit cu fata domnilor de la Cislau, Buzau, mi-a daruit o matcuta selectionata, si cu informatia acumulata de pe forum, dupa ce am mai cumparat 2 rame cu puiet capacit, plus inca 3 rame(2 pastura si miere si una cu puiet capacit) din stupul meu cel mare luat in primavara, am mai facut un roi. Astfel acum am 8 stupi, unul mare si greu orizontal si 7 mai mici de 12 rame si cat de 1/2. Stupul cel mare l-am avut la padure pana acum 3 saptamani. Ceilalti i-am avut acasa insa i-am dus si pe ei la padure la tei, aduacndu-i pe toti acasa acum 3 saptamani. Padurea de vb este pe valea Caregnei in zona comunei Movilita, Judetul Vrancea bogata in salcam si tei, hectare cu nemiluita, multi vin aici in pastoral. Acum 3 saptamani i-am adus pe toti acasa cu gandul sa ma ocup mai indeaproape de ei, sperand sa culeaga si ceva FLS sunt vreo 80 ha, incepand de la 1- 1,5Km distanta de locatia microstupinei mele.
Dintre toti stupii, am avut 2 cutii cu fund antivaroua, restul cu fund plin. Toti ceilalti stupi au avut o dezvoltare frumoasa si au bagat si ceva miere, am extras vreo 17Kg miere, de la toti,( putin, dar ptr inceput ffff bine, mananc miere din stupii mei - o mare bucuriei) insa cei cu fund antivaroua nu au produs mai nimic abia au avut ptr ei in conditiile in care ceilalti la fel de bine dezvoltati (6-7-8 rame de albina). Podisorul a fost din scandurele cu sita peste care am pus ziare sxi cartoane.
Dupa toata poliloghia in care imi prezint aventura primului meu an de stuparit intru si in paine ca sa zic asa. Citind despr iernare, si vazand ca cei cu stupii cu fund antivaroua nu au avut probleme cu umezeala, am pus fund cu sita antivaroua la toti, mai putin la cel orizontal, mare care asa va ramane pana va putrezii, in amintirea lui nenea Codita. De cand le-am pus fund cu sita a scazut mierea vazand cu ochii si in ceilalti stupi desii polen au din belsug toti, chiar sunt vreo 2 rame blocate cu polen, aduc mereu polen. In cel orizontal mare, situatia nu e deloc asa, e si miere si pastura si puiet, e totul in regula. In ceilalti miere putintica, ramele marginase , magaziile au miere cam jumate de rama pastura zdravan. Puietul se intinde pe 3-5 rame. Sunt rame cu puiet pe care e mare concurenta intre matca si culegatoare ptr depunerea de polen. Dupa cum am spus polen si pastura sunt in cantitati arhisuficiente ptr momentul de fata, chiar ptr toata toamna as indraznii sa zic eu.
Acum intrebarea : E posibil ca situatia de mai sus sa se datoreze faptului ca podisorul meu nu e etans, nu am avut folie, ci doar podisorul cu sita, sita fiind acoperita cu scandurele si peste un carton mare si ziare la greu. Dar cred ca fundul fiind larg deschis, nu am subarul pus, deasupra podisorul nefiind etans, sa se faca curent si sa imi incetineasca dezvoltarea. Am ajuns la concluzia aceasta dupa ce am observat ca ceilalti stupi ajunsesera la 9 rame cu albina , miere puiet pastura etc, si de cand le-am pus fundul cu sita bat pasul pe loc.
Stiu ca veti intreba de cules, de cules au ceva desii seceta asta face ravagii, dar in aceleasi conditiii pana sa le pun fund antivaroua aveau rezerve, acum abia au ptr e isi rezervele scad , nu cresc. Observand cele de mai sus, azi am pus folie sub podisor la toti stupii, mai putin la cel mare orizontal.
Am facut bine, am facut rau? Sunt corecte concluziile la care am ajuns?
silicipi

Re: Dezvoltare in pasi de melc

Mesajde silicipi » 28 Iul 2012, 18:25

Seara buna! Am postat de mai bine de o saptamana si desii vad ca s-a citit, nu mi-a zis nimeni nimic, nici ca am facut bine nici ca am facut rau. Sunt membru pe forum de mai bine de 2 luni, timp in care am citit tot ce am prins, si am obs ca se posteaza fara prea multe detalii, de aceea am si dat caruta aceea de explicatii, e adevarat poate mult prea multe si cu toate astea nimeni nu a zis nimic. Mai sus e un post al unui alt coleg care nici macar nu e stupar care cerseste un stup, si s-a postat de numa,numa. In speranta ca nu am jignit pe nimeni cerand un sfat si ajutor, va urez o seara buna!
silicipi

Mesajde cristi arad » 28 Iul 2012, 22:23

silicipi scrie:Seara buna! Am postat de mai bine de o saptamana si desii vad ca s-a citit, nu mi-a zis nimeni nimic, nici ca am facut bine nici ca am facut rau. Sunt membru pe forum de mai bine de 2 luni, timp in care am citit tot ce am prins, si am obs ca se posteaza fara prea multe detalii, de aceea am si dat caruta aceea de explicatii, e adevarat poate mult prea multe si cu toate astea nimeni nu a zis nimic. Mai sus e un post al unui alt coleg care nici macar nu e stupar care cerseste un stup, si s-a postat de numa,numa. In speranta ca nu am jignit pe nimeni cerand un sfat si ajutor, va urez o seara buna!

oamenii sunt cam ocupati cu storsul la floare dar hai sa-ti zic cam cum este cu iernatul: conditii pt o iernare buna si pentru o dezvoltare propice primavara (iti zic asta indeosebi pt ca folosesc stupul ME care este un stup rece):
- fundul trebuie sa fie fix , plin, si din lemn
- podisorul trebuie sa fie dintr-o bucata si din lemn sau OSB, sub podisor pui ziar ca sa absoarba umezeala in exces
- urdinisul trebuie redus asa cat bagi degetul aratator, cu gratie pt soareci
- cuibul bine strans cu reductor
incearca si lasa impresiile cu fundul antivaroa iarna. ala-i bun vara la floarea soarelui si la transport
cristi arad

Mesajde perma » 29 Iul 2012, 01:49

Nu cred ca-s in masura sa dau sfaturi, iti spun doar cum procedez eu. Am si eu 4 stupi, doi cu fund antivarooa partial, unul cu sita pe tot fundul (dar acoperit) si unul cu fundul plin. Cei care au aerisire si pe la baza au folie deasupra (dar nu total, lasat cam doua degete pe-o laterala) iar cei cu fundul plin (sau acoperit) au podisor din scanduri. Pana acum, din doi stupi cu care am plecat la drum, am scos 30 kg de miere+ celelalte doua familii+ cred ca vreo 2 kg de ceara si mai am de adunat propolisul de pe rame si caturi. Un alt sfat pe care l-am primit si eu de la un stupar mai vechi: In perioada asta ar fi bine sa le scoti caturile ca sa-i lasi sa bage miere in stup sa aiba rezerve pentru iarna. Poti descapaci mierea aflata pe ramele de cat si sa le dai ramele la "lins". Sper ca ti-am putut fi de ajutor.
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde Crysty » 29 Iul 2012, 14:00

inainte de toate, ti-am citit postul. Nu stiu cum sa iti spun, dar l-a un moment dat incepusem sa te confund cu Nica din "Pupaza din tei". Si Nica a plecat pe la ora 5 dimineata ...

sfaturi nu am ce sa iti dau, fiindca si eu sunt incepator, dar iti sugerez sa citesti la mine pe pagina, fiindca eu am stupi cu sita (si fund antivaroa si sita deasupra) si o sa vezi acolo niste sfaturi in legatura cu "curentul" din stupi.
Crysty

Mesajde silicipi » 29 Iul 2012, 18:51

Multumesc tuturor ptr sfaturi. Azi am controlat stupii si mi-a mai venit inima la loc. In fiecare stup, cu exceptia unuia, am cate 5 rame cu puiet si a inceput sa mai apara si ceva miere. Una peste alta, dupa ce le-am pus folie deasupra, lucrurile merg muuuuuuult mai bine. Pastura au toti suficienta, mai ales dimineata 2 din 5 albine aduc polen, mai greu cu nectarul, fiindca eu sunt din Vrancea, si la noi e o seceta cumplita. Daca pana acum i-am stimulat cu sirop 1/1 odata la 3 zile (am inceput acum 2 saptamani), de saptamana viitoare ma gandesc sa stimulez cu sirop 2/1 400ml odata la 2 zile, fiindca desii se anunta vreme calduroasa si in octombrie, as vrea sa le asigur rezerva de iarna cat mai curand, chiar daca asta inseamna sa investesc bani frumosi in zahar( ma gandeam la minim 60Kg de zahar daca nu cumva 80Kg-2 saci de zahar).O fii bine, o fii rau? Astept sfaturile voastre.
P.S. Sapt asta fac rost si de subere si le si montez, avand grija sa las totusi ceva distanta ptr ventilare, deoarece incepand de a doua zii de la montarea foliei pe toata suprafata podisorului, in timpul zilei si chiar si seara e ceva albina la urdinis, nu multa, nu face barba, dar e ceva.
silicipi

Mesajde ves.lucian.zabrani » 29 Iul 2012, 19:38

silicipi , dragutule si eu am fost si inca voi mai fi o vreme incepator !!! au un farmec deosebit primii pasi !!!
si eu am inceput acum 2 ani cu 2 , si pana toamna am mai achizitionat 2 !!!
am iesit din iarna cu 3 !!!
anul trecut am cumparat si am avut in toamna 26 !!!
am iesit din iarna cu 25 !!!
in primavara i-am vandut pe toti cu tot cu lazi !!! criza financiara si ajuns la fundul sacului !!!
acuma am 9 roi si il astept si pe al 10-lea !!!
de obicei noi , incepatorii vrem sa avem cat mai multi !!!
mai bine mai putini , dar puternici !!!
multe lucruri pana nu dai cu capul in grinda , nu le accepti !!!
sfaturi de pe forum vei primi destule !!! si bune sfaturi mai ales vei primi !!!
fa-ti o agenda in care sa notezi tot ceea ce faci la stupi de fiecare data cand umbli la ei !!!
si daca ai putea sa umbli cat mai rar !!!
dar asta este farte greu !!!
sanatate maxima si mai " ne scriem " daca doresti !!!
alt stupar are o vorba !!! " cum te inveti asa te rupi " !!!
eu m-am invatat cu fund AV , si nu-mi pare rau !!!
m-am mai invatat cu podisor etans cu o gaura pentru hranitor de plastic !!! nu deranjezi familia la stimulare sau completare , si sunt sanse de furtisag mai mici !!!
mor cand vad stupi cu sita deasupra , propolizata mai mult sau mai putin , care e greu sa o etansezi ca lumea !!! si daca propolizeaza inseamna ca pe albina o deranjeaza curentul !!!
faci cum crezi , dar m,ie sitele alea nu-mi plac deloc !!!
sigur erau utile pe vremea cand nu erau funduri AV !!!
salutare din Arad !!!
fii linistit !!! pasii de melc sunt utili la noi , incepatorii !!! :lol:
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde silicipi » 29 Iul 2012, 20:23

Multumesc mult de incurajare Lucian, mai ales ca tu ai fost primul si singurul care m-a salutat pe PM cand am devenit membru pe forum. Sunt intru-totul de acord cu pasii mici ptr noi incepatorii, defapt eu incepator, tu mai avansat. Am ales sa merg pe fund cu sita mai ales dupa ce am citit despre iernarea uscata, si acum nu imi pare rau. Dar a trebuit sa invat din proprie experienta ca deasupra trebuie izolatie etansa, in felul asta am pierdut vreo 2 rame cu miere la tei, in cei 2 stupi cu fund cu sita initiali, si poate inca vreo 2 rame cumulat in ceilalti din momentul montarii sitelor pe fund, pana sa izolez etans cu folie deasupra, plus Dumnezeu stie cate generatii de albine din puietul ce putea fii depus in nr mult mai mare. Eu am podisor dintr-o bucata, din care jumatate sita, peste care insa am pus scandurele, sita e utila la transport, dar de o sapt am pus folie etansa sub podisor si lucrurile s-au schimbat in bine, in sensul ca in majoritatea stupilor a mai aparut o rama cu puiet, plus ceva miere in plus fata de ce consuma ele, astea in conditiile unei secete agresive aici la noi in Vrancea. Am sa-ti dau nr meu pe PM, fiindca vreau sa vb despre iernare cu fund cu sita , mai ales ca tu ai ceva experienta, 2 iernari la activ fata de mine cu 0 barat, asa ca orice sfat e bun.
silicipi

Mesajde ves.lucian.zabrani » 29 Iul 2012, 20:30

podisoare din alea pe jumatate cu sita am vazut la " alt stupar " !!! si el foloseste folie sub podisoare pentru evitarea curentului in stup !!!
dar aceste podisoare le are doar la stupii cu fund fara sita !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde alt stupar » 29 Iul 2012, 20:44

ves.lucian.zabrani scrie: alt stupar are o vorba !!! " cum te inveti asa te rupi " !!!
eu m-am invatat cu fund AV , si nu-mi pare rau !!!

da, o foloseste ca e tare valabila, dar il citeaza pe regretatul nea Gica si nu uita nicio data sa precizeze !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde alt stupar » 29 Iul 2012, 20:46

ves.lucian.zabrani scrie:podisoare din alea pe jumatate cu sita am vazut la " alt stupar " !!! si el foloseste folie sub podisoare pentru evitarea curentului in stup !!!
dar aceste podisoare le are doar la stupii cu fund fara sita !!!

da doamne mintea romanului de pe urma :lol:
mai bine-mi faceam alt set de funduri si puneam tabla aia direct pe ele decat sa fac compromisul ala, strutocamila de podisoare-jumatate sita-tabla antivarooa :!:
valabile la deplasari ic-colo, insuficiente pentru un pastoral adrvarat
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Crysty » 30 Iul 2012, 07:51

alt stupar scrie:mai bine-mi faceam alt set de funduri si puneam tabla aia direct pe ele decat sa fac compromisul ala, strutocamila de podisoare-jumatate sita-tabla antivarooa :!:
valabile la deplasari ic-colo, insuficiente pentru un pastoral adrvarat

insuficiente sau cauzatoare de probleme la pastoral/vatra (in sensul ca infraneaza dezvoltarea familiei datorita curentului creat prin fund antivaroa si sita deasupra) ?
Crysty

Mesajde ves.lucian.zabrani » 30 Iul 2012, 08:05

podisoarele de care vorbim sunt la stupii cu fundul plin !!!
dar cred ca curent se poate face in stup si intre urdinis si sita din podisor !!! solutia - folia !!! buna si vara si iarna !!!
parerea mea !!! poate mai vine Adi cu o completare !!!
ves.lucian.zabrani

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR