Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Ajutor - incepator

Mesajde adrian.tudor75 » 30 Iul 2012, 12:39

Buna ziua,

Mi-am propus sa ma apuc de apicultura din primavara anului viitor si m-am apucat sa studiez despre albine. Am citit carti despre albine, lucrari apicole in sezon si in afara sezonului, stupi si am tot ce tine de Apicultura. Mi-am propus sa cumpar anul acesta 2 stupi, sa incerc sa-mi cumpar cam tot ce tine de inventarul apicol pentru un incepator, urmand ca in primavara sa achizitionez 2 roi sau 2 familii de albine.
Acum a dat norocul peste mine mai devreme. Sambata, cand am iesit la plimbare la padure cu cainii de vanatoare, am descoperit un roi de albine pe care l-am luat acasa.
Fiind total nepregatit din punct de vedere al dotarilor, am pus craca de salcam cu roiul intr-un cos de rufe, acoperit cu o patura si cu o folie de celofan.
Am facut o precomanda pentru 2 stupi si rame la Tg. Secuiesc (stupii Batranului), dar mi s-a spus ca luna august e perioada de concediu si nu pot livra nimic pana in septembrie.
As avea nevoie de ajutorul unui apicultor din zona Targoviste sau Bucuresti. Intrebarea este daca poate cineva sa-mi imprumute 2-3 rame cladite si o cutie de stup sau o roinita veche pe care nu o foloseste, pana reusesc sa intru si eu in posesia stupilor comandati. Orice ajutor / sugestie e binevenita.

Multumesc !
adrian.tudor75

Re: Ajutor - incepator

Mesajde jonny_it » 30 Iul 2012, 13:05

Un sfat, nu trebuie sa tii cont de el si nici nu stiu daca este cel mai bun:

Intri pe anunturi apicole, adica aici: http://anunturiapicole.stuparitul.com/ si sigur gasesti cel putin 5 apicultori pe acolo prin zona care au stupi gata facuti. Cumperi un stup(120 - 150 ron - aproximativ). La fel de bine poti cumpara si 5-10 rame cladite, nu cred ca un apicultor o sa te refuze daca ii dai un 10-10 ron/rama cladita(alea mai noi sunt mai scumpe :) ) si mai ai nevoie de ceva zahar dat la fiecare 2-3 zile.
Uite asa te-ai facut apicultor! :)

Cu imprumutatul nu prea merge in apicultura deoarece se pot transmite boli. Este mai probabil sa iti doneze cineva una decat sa iti imprumute.

Apicultura incepe cu pasiune dar fara investitii cam greu merge treaba.
jonny_it

Mesajde adrian.tudor75 » 30 Iul 2012, 13:19

Recomandati-mi pe cineva care are rame cladite, ca il sun chiar acum. daca mi le pune pe curier, ii ofer pretul cerut. Nici mie nu-mi place varianta de imprumut, dar ma gandeam ca nu-ti da nimeni din ramele lui cladite. Cat priveste cutia, cred ca voi construi eu una, pana imi vin stupii ...
adrian.tudor75

Mesajde janese » 30 Iul 2012, 13:20

alt sfat
daca vinzi un caine din aia doi...iti iei zece stupi cu albine cu tot!
janese

Mesajde adrian.tudor75 » 30 Iul 2012, 13:28

Nu se poate ! De microbul vanatorii nu poti scapa... :D . Acum am al doilea microb ... albinele. Cred ca sunt incurabil.
Nu aveti dvs. niste rame cladite? Platesc cat cereti.
adrian.tudor75

Mesajde adrian.tudor75 » 30 Iul 2012, 13:51

Acum am vazut ca sunteti din Razvad. Hai, va rog, da-ti-mi si mie o mana da ajutor !
adrian.tudor75

Mesajde adrian.tudor75 » 30 Iul 2012, 13:56

Eu sunt din Targoviste si pot da o fuga pana la dvs. daca ma puteti ajuta.
adrian.tudor75

Mesajde aliuta2000 » 30 Iul 2012, 15:54

adrian.tudor75 scrie:Acum am vazut ca sunteti din Razvad. Hai, va rog, da-ti-mi si mie o mana da ajutor !

bucura-te ca omul a pus localitatea de unde e si poate urmezi exemplul : la profil ca sa se vada
;) ;) ;)
A.D.
aliuta2000

Mesajde adrian.tudor75 » 30 Iul 2012, 16:02

OK, nu trageti ... sunt nou pe forumul asta, dar incerc sa ma pun la punct :P
Rezolv imediat !
adrian.tudor75

Mesajde balasaedy » 24 Aug 2012, 19:49

buna seara! va rog sa ma ajutati cu un raspuns daca se poate, pt ca sunt in mare dificultate.anul acesta prin luna mai am cumparat doi stupi cu familii cu tot dupa care i am dus la tara undeva in norduil judetului dolj ,intr o zona meliferica buna zic eu.din acesti doi stupi impreuna cu un consatean care are si el stupi am mai facut unul din cei doi cred ca prin luna iunie.toate bune si frumoase, roiul sa dezvoltat foarte bine chiar nesteptat de bine pt ca nu l am hranit in nici un fel( nenorocirea este ca una din cele doua familii de baza sa slabit pt ca zic eu nu a resit sa isi faca regina la timp, acum se pare ca ar avea o regina dar este foarte tanara si nu prea sunt convins ca o recunosc suta la suta pt siguranta am luat o rama cu puiet dela unul din cei puternici si am bagat o in cel slab)acum o saptamana m am dus la ei sa verific impreuna cu consateanul meu daca au indeajuns miere pt iernat pt ca la noi a fost seceta cam mare si nu am luat nimic de la ele. pe seara la stupul cel slab a intervenit furtisagul .l am luat si l am mutat fata de stupina cam la 500-700metri distanta si pt ca a ramas fara miere am inceput sa ii hranesc tot cu miere. credeti ca este bine ce fac? vreau sa stiu cum sa fac sa nu il pierd in iarna asta cel putin pana prin februarie cand ma sa le mai dau apifonda. multumes frumos si sper sa fi intales ceva din toata lectura asta a mea.
balasaedy

Mesajde apivasmob » 24 Aug 2012, 20:37

balasaedy scrie:buna seara! va rog sa ma ajutati cu un raspuns daca se poate, pt ca sunt in mare dificultate.anul acesta prin luna mai am cumparat doi stupi cu familii cu tot dupa care i am dus la tara undeva in norduil judetului dolj ,intr o zona meliferica buna zic eu.din acesti doi stupi impreuna cu un consatean care are si el stupi am mai facut unul din cei doi cred ca prin luna iunie.toate bune si frumoase, roiul sa dezvoltat foarte bine chiar nesteptat de bine pt ca nu l am hranit in nici un fel( nenorocirea este ca una din cele doua familii de baza sa slabit pt ca zic eu nu a resit sa isi faca regina la timp, acum se pare ca ar avea o regina dar este foarte tanara si nu prea sunt convins ca o recunosc suta la suta pt siguranta am luat o rama cu puiet dela unul din cei puternici si am bagat o in cel slab)acum o saptamana m am dus la ei sa verific impreuna cu consateanul meu daca au indeajuns miere pt iernat pt ca la noi a fost seceta cam mare si nu am luat nimic de la ele. pe seara la stupul cel slab a intervenit furtisagul .l am luat si l am mutat fata de stupina cam la 500-700metri distanta si pt ca a ramas fara miere am inceput sa ii hranesc tot cu miere. credeti ca este bine ce fac? vreau sa stiu cum sa fac sa nu il pierd in iarna asta cel putin pana prin februarie cand ma sa le mai dau apifonda. multumes frumos si sper sa fi intales ceva din toata lectura asta a mea.

PEntru evitarea furtisagului sunt alte metode chiar si aici pe forum sunt discutate.(reducerea urdiniselor chiar si la 1.5-2 cm este o metoda) stramtorarea cuibului poate sa inceapa de pe acum.Despre mutarea stupului la 500-700 m nu este o solutie (albinele culegatoare se vor intoarce la locul vechi si deci iti slabesti familia si mai tare) Stimularile si hranirile de completare se dau in cantitati mici si dese si pe inseratcand nu mai este zbor si stupii sa fie etansi
Nimeni nu este perfect
apivasmob

Mesajde minis » 10 Oct 2012, 13:36

Buna ziua! Numele meu este Nicu si sunt din Focsani. Acu multi ani copil fiind am gasit in podul bunicilor o carte care se numeste “Calauza stuparului”.carte tiparita in 1928. Atunci am citit-o de la prima pana la ultima pagina si mi-a placut dar atat. Niciodata nu m-am gandit ca o sa-mi doresc sa ma apuc de stuparit fiindca locuiesc la bloc de o viata. De ceva ani am cumparat un teren in apropierea orasului si mi s-a aprins “beculetul”. Ideea este ca din ce mai tin minte din acea carte nu prea mai regasesc termeni si proceduri de apicultura, si sa o recitesc ar fi o pierdere de timp (cred)!. De aceea as dori sa-mi spuneti ce carte de apicultura imi recomandati, carte care sa o ia de la 0 cu aceasta indeletnicire. Va multumesc !!
minis

Mesajde adrian.tudor75 » 10 Oct 2012, 13:46

Cautati pe youtube clipurile d-lui Dan Margarit si veti intelege tot ce trebuie despre apicultura. Toate videoclipurile au in componenta numelui "Apicultura la distanta".
Sunt saizeci si ceva de videoclipuri filmate pe parcursul anului 2012. Din nici o carte nu poti intelege mai multe decat ce arata omul asta in videoclipurile sale.

Sa-mi spuneti ce parere aveti ...
adrian.tudor75

Mesajde minis » 10 Oct 2012, 13:50

Va multumesc pt sfat! Asa o sa fac . O sa dureze ceva timp dar o sa va spun parerea mea la final.
minis

Mesajde minis » 10 Oct 2012, 20:59

Am descarcat aproximativ 60 de clipuri.Omul acesta e o adevarata comoara .Va multumesc pentru informatie si ii multumesc si lui pentru rabdare!
minis

Mesajde adrian.tudor75 » 11 Oct 2012, 06:49

Asa zic si eu. Ma bucur ca v-au placut. Fiind tot incepator in ale apiculturii, nu am gasit nicaieri o informatie mai concentrata si mai usor de inteles decat in clipurile d-lui Dan Margarit ... si oricum, ne ofera o alta imagine despre Apicultura moderna. Poate stilul acela de Apicultura nu se poate practica 100% la noi, dar macar 70-80 % tot se poate practica. Am citit multe carti scrise in limba romana (scrise de autori romani sau traduse) precum si carti in limba engleza, dar nu se compara cu serialul postat de d-l . Margarit in mod gratuit, unde se concentreaza aproape toata informatia relevanta din cartile de specialitate. Cred ca va revolutiona stilul de apicultura practicat in Romania (cel putin pentru cei care au vizionat cliporile postate). In August mi-am cumparat si eu 2 stupi si voi incerca sa pun in practica ce am invatat pana acum.

Sa auzim de bine !
adrian.tudor75

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR