Ioan Guist scrie:
Ma uit si eu la rezultate.Se pastreaza in continuare diferenta mare in obtiunii /zone istorice.Incerc de mult timp sa inteleg ce poate determina o astfel de diferenta.
Nu inteleg de ce in transilvania exista fief de dreapta da la '90 incoace, iar in alte zone are trecere stanga sau nationalistii.
Se poate discuta pe tema asta? Fara patos si cu argumente?
Romanii din Transilvania, Banat si nordul tarii, despartiti de ceilalti prin gardul (arcul) carpatic, se incaltau inainte de '90 cu slapi si se imbracau cu ''trening''. Dar inca de atunci se uitau cu jind la pantofii Puma si pantalonii Lewis, cu care se imbracau vecinii din vest. Sedeau pe buda din spatele curtii si se stergeau la fund cu hartie igienica de 1,50 lei, monostrat facuta la Pehart Petresti. Visau inca de atunci sa faca ''geoging'' in adidasi de firma si sa-si odihneasca fundurile pe wc-uri de portelan, sa traga apa si sa se stearga cu hartie triplustrat. Li se spuneau ca nu exista incaltari mai bune decat slapii si hartie mai buna decat ''monostrat de la Pehart''. Dar ei nu credeau asta.
Romanii din regiunile estice si sudice se incaltau cu slapi si purtau trening, se ghemuiau in buda turceasca din spatele casei si se stergeau cu frunzele de brustur pe care le cultivau in acest scop. Fara alte alternative. Li se spuneau ca slapii sunt indestructibili iar frunza de brusture e biodegradabila. Iar ei se multumeau cu starea asta.
Asta a fost inainte de '90. Acum romanii din vest, au devenit si mai pretentiosi: Nu se mai multumesc cu Lewis si cu hartie triplustrat. Vor role si toaleta automatizata. Ceilalti romani, continua sa cultive brusturi desi acum au toaleta de portelan in casa. Continua sa poarte slapi desi au Puma langa usa.
Romanii din vest vad in actiunile USL, o amenintare pentru bunastarea lor si a urmasilor. Ceilalti se bucura de circ si paine. Circ din belsug la TV, iar paine pe sponci. Primii vad in Basescu un om slut si cu defecte dar cu ceva rezultate reale, ceilalti vad o tinta fabricata.
!! Sunt foarte constient ca am facu in exemplele de mai sus niste generalizari care ar putea supara. Sunt doar ilustratii exagerate. De multe ori prin exagerari se poate reflecta mai bine realitatea. Cei care ati boicotat referendumul sau au votat NU si locuiesc in est, sud, aveti parte de consideratia mea.
Sunt printre cei care au ales sa nu voteze. Faptul ca nu am votat mi-a produs o rana in constiinta. Intotdeauna am mers la vot si am votat impotriva stangii. Acum am preferat sa-mi calc pe propria constiinta si pe libertatea mea personala pentru a da o minuscula sansa democratiei. Am facut asta jumatate din proprie vointa si jumatate din spirit de turma PDL-ista sau la indemnul lui Basescu. Si de aceea am un sentiment de nemultumire. Din cauza acuzelor de lasitate. Dar o sa traiesc cu asta. Si eschiva e o tactica de lupta in situatia creata in ultimele luni. Sper, de dragul constiintei mele sa nu se intample prea des lucrul acesta.