Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Hranire

Mesajde trantor » 02 Aug 2012, 22:16

Hai bre ma lasi cu fineturile. Am pus peste tot poze cu albine si matci in speranta de a afla ce curcitura am in ograda si nimic , toti tac chitic. Nici unul nu s-a legat de matcile mele de roire de parca erau piaza rea...
Si acum daca dau cu sirop in diferite concentratii si constat ca sub o anumita proportie nu mai sunt interesate .... ce fel de albina am?
Am un caiet intreg cu observatii, ca ala imi sare in fata, ala are curetenie, ala creste frumos ramele, ala se scoala mai tarziu, ala mai devreme .... si pun pariu ca la anul voi creste matci 2013 din cel mai cel. :lol:
Sunt mii de variabile pe care trebuie sa le iei in calcul cand faci observatii, uite una la care m-am gandit astazi ... jumatate din arealul melifer la mine este luciu de apa - lacul Bascov; cum influienteaza asta culesul si viata familiei o sa aflu in urmatorii 50 de ani?
Asa ca zi pe sleu mura-n gura cum ne place noua incepatorilor; nu vezi ca stam ca puii de randunica. De ce vrei sa mai transpir si eu daca ai facut-o deja -matale?
....
trantor

Mesajde janese » 02 Aug 2012, 22:31

ma..eu am imbatranit in apicultura ca prostu!!!altu nici nu a apucat sa imbatraneasca si deja s-a dus!!!toata viata constati ca de fapt nu stii mare lucru din cresterea albinelor sau cu cat stii mai multe cu atat apar mai multe dileme(deaia eu zic ca sunt crescator de albine si nu producator de miere)
HAI SA MAI ZIC UNA...FACETI LA ANUL URMATORUL TEST:
DUCETI IN CULES O FAMILIE BUNA(APTA SA CULEAGA)..care are intr-o parte si alta a puietului cate o rama bogata cu miere,adica o familie intretinuta ca la carte.
langa asta duceti si o familie(la fel de buna) careia i-ati luat toata mierea de jos...puneti-le pe fiecare pe cate un cantar si vedeti care aduce mai cu sarg!!!
concluzia...nu e ceva scos de mine..este stiut de batrani...cu cat o familie are mai putina miere cu atat e mai lacoma,disperata sa -si faca provizii!
la fel procedeaza astia cu caturi capacite si ii mai baga inca uncat gol vezi doamne sa aibe unde baga...ia scoate tu catul plin sau apt de extras(miere maturizata) si las-o cu unul gol decat, sau cu doua(functie de caturi si cata albina ai) dar goale...s-a vezi atunci cum innebuneste si pleaca disperata la lupta!!!!
dar voi nu aveti timp de asta!...voi decat ,,cata miere am facut""...am mai zis eu..la restaurant seara dupa targul de la campina,nimeni nu vorbea despre albina,toti aveau pe biuze..cata miere a facut el si cata ai facut tu!!!!

la fel si cu siropul..cu cat nu are mancare familia, cu atat pune botul la sirop ,,apa chioara""...si-l bagi in draci si creste puiet in draci!!!....si atunci vine delema,,la stimulare pentru sporirea cantitatii de puiet""- ai randament mai bun daca nu ai rezerve de mancare in roi?sau daca-i lasi rezerve bogate de miere?
Ultima oară modificat de janese pe 02 Aug 2012, 22:43, modificat 1 dată în total.
janese

Mesajde janese » 02 Aug 2012, 22:37

ghitacusman scrie:
janese scrie:asa,pentru cultura generala...intr-o seara stropiti,pulverizati pe deasupra ramelor cu sirop 1/1familiile de albine...si vedeti care baga trompa...apoi in alta seara pulverizati sirop mai slab..si iar vedeti care baga trompa...samd...si trageti o concluzie pe albina voastra!...facem asta fiecare cu albina,stupina lui,si la iarna zicem...e valabil si pentru aia care au banateana,ligustica,de gradina...sibiana,cisnadiana..vasluiana...moldoveana,constanteana(VALTERIANA),OLTEANA(corneliano-cushmaneana)!!!..etc..etc

ale mele bea apa simpla [doar le spun sa se gandeasca la zahar] :lol: Salutari!

ma oltene,ma :o :lol: ...cand am vazut ca ai postat..mi-am zis...sa vezi ce ma plesneste olteanu acu...dar tu ai dat-o in mangleala si strici neshte descutiuni care zic eu ca sunt serioase
janese

Mesajde Dragos2006 » 02 Aug 2012, 22:41

anul acesta am primit un sfat genial de la Dan Rascanu : daca vrei sa fii fericit in viata de apicultor nu te mai gandi la banii obtinuti de pe urma albinelor ! asa am facut si acum vad apicultura cu alti ochi , pur si simplu sunt mult mai fericit deoarece nu mai stau sa ma raportez la cati bani se pot face din stuparie.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde janese » 02 Aug 2012, 22:47

ma filosofule,lasa-ma cu vrajeala...zi dracu si tu ceva palpabil pe tema asta!!!pana mai ieri socoteai cat polen pe zi...cate mamudele inseamna pe luna si cum se fac banii......si acu gata!!!te smerishi!!!!..vrajitorule!!!!maine poimaine aud ca ai luat drumul sihastriei si ti-ai facut o chilie pe siriu!!!
stai chitit ca o curva si mai bagi cate una!!!!!
janese

Mesajde Dragos2006 » 02 Aug 2012, 22:58

batrane traim vremuri grele ! macar albinele noastre sa o duca mai bine :D sa nu le mai furam ca la drumul mare ;)
Dragos2006

Mesajde janese » 02 Aug 2012, 23:01

Dragos2006 scrie:batrane traim vremuri grele ! macar albinele noastre sa o duca mai bine :D sa nu le mai furam ca la drumul mare ;)

maaa...atata timp cat le duci din balta brailei,pan-n creasta muntelui sa nu-mi spui tu mie ca te gandesti la dracutza de albina si ca o duci ca ea sa traiasca mai bine!!!!!!!!gata la culcare!!! ca mai e inca o zi maine!!!vrajitorule!!!!mai tzii ma minte ca acu vreo doi ani te-am acuzat de a fi unul din ,,rechinii apiculturii romanesti????? :lol: sa traiesti valtere,sa traiesti apispuisoru!!!! si acum te dadushi de vreo religie care proslaveste albina din rai!!!!!!
al dracu ce esti...cum faci cum nu faci si tot in picioare cazi!!!!
Ultima oară modificat de janese pe 02 Aug 2012, 23:07, modificat de 2 ori în total.
janese

Mesajde redoo » 02 Aug 2012, 23:04

Dragos2006 scrie:anul acesta am primit un sfat genial de la Dan Rascanu : daca vrei sa fii fericit in viata de apicultor nu te mai gandi la banii obtinuti de pe urma albinelor ! asa am facut si acum vad apicultura cu alti ochi , pur si simplu sunt mult mai fericit deoarece nu mai stau sa ma raportez la cati bani se pot face din stuparie.

Cred ca era din Osho :D
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde janese » 02 Aug 2012, 23:08

nu e ma din osho...a fost anu prost si se imbata cu apa rece!!!!
janese

Mesajde nicus » 02 Aug 2012, 23:09

Janesse, topic separat, ca e cel putin interesant subiectul.
Eu am zambit..larg cand am citit. Tre sa mai fie pareri.
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde Dragos2006 » 02 Aug 2012, 23:52

janese scrie:nu e ma din osho...a fost anu prost si se imbata cu apa rece!!!!

... prost de ne bate vantul prin buzunare ! :!:
Dragos2006

Mesajde augustin » 03 Aug 2012, 00:01

Hai, bre, nene Dragos, chiar si la matale?
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde nicus » 03 Aug 2012, 00:18

DOM Janessse, topic nou.
In primul rand baietii care au facut acest experement au constat ca aceeasi familiei studiata (Rasa NeJanessiana) a raspuns diferit
primavara si toamna. Concentratia a ramas aceeasi. Deci, inainte de rasa este/poate fi perioada anului. Sigur ca ar fi interesant sa mai aflam cate ceva de rase. E mai greu.
Parca vad ca albina carpatina iese iar campioana pe caldura asta, la consumul de "lichide".
Am citit ce ai scris cum ca familia raspunde diferit in functie de cantitatea de miere din cuib. Sincer, nu sunt 100% de acord.
Eu am observat cum in cate o lada parca se afla rasa..de CONCEDIU.
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde cristi_vidican » 03 Aug 2012, 07:18

[quote="janese"]
HAI SA MAI ZIC UNA...FACETI LA ANUL URMATORUL TEST:
DUCETI IN CULES O FAMILIE BUNA(APTA SA CULEAGA)..care are intr-o parte si alta a puietului cate o rama bogata cu miere,adica o familie intretinuta ca la carte.
langa asta duceti si o familie(la fel de buna) careia i-ati luat toata mierea de jos...puneti-le pe fiecare pe cate un cantar si vedeti care aduce mai cu sarg!!!
concluzia...nu e ceva scos de mine..este stiut de batrani...cu cat o familie are mai putina miere cu atat e mai lacoma,disperata sa -si faca provizii!
la fel procedeaza astia cu caturi capacite si ii mai baga inca uncat gol vezi doamne sa aibe unde baga...ia scoate tu catul plin sau apt de extras(miere maturizata) si las-o cu unul gol decat, sau cu doua(functie de caturi si cata albina ai) dar goale...s-a vezi atunci cum innebuneste si pleaca disperata la lupta!!!!
dar voi nu aveti timp de asta!...voi decat ,,cata miere am facut""...am mai zis eu..la restaurant seara dupa targul de la campina,nimeni nu vorbea despre albina,toti aveau pe biuze..cata miere a facut el si cata ai facut tu!!!!/quote]
Nu stiu daca ati urmarit filmele postate de Dan Margarit. Ajunge cu stupuii lejer la 8 corpuri de 3/4 in cules, cu unii si mai departe. Daca ar functiona la el teoria de mai sus, albinele nu le-ar umple. Ce sa mai zicem ca in cuib nu se baga sa extraga niciodata, acolo avand cam tot timpul 15-20 de kg de miere (zice el).
Dar, cred ca in acest caz e si diferenta de rasa.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde janese » 03 Aug 2012, 08:05

eu din respect pentru omu ala,nu am comentat dar sunt mai multe semne de intrebare acolo...unele le-a ridicat ieri sima pe apiardeal...as mai avea si eu destule
una ar fi...cate albine(indivizi ) are o familie care sa umple de albina noua caturi de 3/4?
cat oua matca pe 24 ore si cat traieste la el abina???ceva nu se pupa!!!
altceva....are un urdinish mic si sub podisorul de sus...ce face cu el???
janese

Mesajde Dragos2006 » 03 Aug 2012, 08:24

Piesa lipsa o reprezinta hrana administrata albinelor care contine nu stiu ce maclavaisuri care duc la cresterea pontei regine si la marirea duratei de viata a albinelor. Noi ne raportam la o apicultura invechita si total neperformanta , industria apicola a evoluat enorm iar noi suntem la coada . cat timp in Ro nu vom pune la punct materialul genetic si sistemul de hranire vom sta cu degetul in gura si vom privi la altii cum fac productii impresionante de miere marfa.
Dragos2006

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR