Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: DIAFRAGMA- Modele Dimensiuni.

Mesajde milu56 » 15 Apr 2012, 20:22

Tocmai pentru a evita costurile renuntam la diafragma mergand pe vertical si iernarea stupilor pe 9 x 2 =18 rame iar primavara timpuriu se adauga un corp in partea inferioara cuibului "avantaj" iar in cazul ramei de 1/1 iernarea pe un singur corp de 9 rame:
Fişiere ataşate
mer..jpg
milu56

Mesajde kamy » 16 Apr 2012, 12:13

pentru cei care nu folositi niciodata diafragma cum folositi stimularea de primavara cu diafragma?(vorba lu danalici ianos)
kamy

Mesajde milu56 » 16 Apr 2012, 14:30

La stupii verticali,hranitor in podisor sau in rama cu uluc.
milu56

Mesajde balanescuadrian » 17 Apr 2012, 09:34

dupa ultima rama amplasez hranitorul, cand se incalzeste vremea (cam in perioada asta) pun rama cu FA intre ultima rama din cuib si hranitor!
balanescuadrian

Mesajde milu56 » 05 Mai 2012, 06:10

Dar cred ca albinele cladesc si sub hranitor...
milu56

Mesajde Adi Hodis » 06 Mai 2012, 08:07

milu56 scrie:Tocmai pentru a evita costurile renuntam la diafragma mergand pe vertical si iernarea stupilor pe 9 x 2 =18 rame iar primavara timpuriu se adauga un corp in partea inferioara cuibului "avantaj" iar in cazul ramei de 1/1 iernarea pe un singur corp de 9 rame:

Am vrut mai demult sa ma iau de modificarea asta a MER-lui insa am trecut cu vederea pina acum cand iarasi vad poza si aici, cu recomandarile din text ... care nu le vad tocmai de bun augur.
Deci, nu ma iau la cearta ... ci pun intrebari ... si obiectez cu argumentele constatate de mine.

De ce modificat ??? ... ce aduce mai bun comparativ cu MER pe 10 rame ?.

Din punctul meu de vedere, modificarea inventata ... adica stupul 9 rame, are un mare minus ... nu poti folosi un stup/cat de 9 rame peste altul care e de 10 rame.
Exista in uz un mare nr. de stupi verticali construiti dupa STAS de 10 rame Dadant ( numite pe forum 1/1 ). La acesti stupi se pot folosi caturile de jumatati de rama ( 1/2 ) ca sa formezi colonii MER, se pot comercializa caturi, rame dar cum se poate alterna cu MER-l modficat la 9 rame, zau ca nu-i gasesc ... rostul.

In alta ordine de idei ... pt. combaterea acarianului Varroa Iacobsoni se mai foloseste rama oarba ( fara fagure in ea ) care de regula este construita cu celule de trantori, agreeate de Varroa pt. abundentza de laptisor.
In catul in care se pune aceasta rama, la MER-ul modificat scade nr-l de rame alocate puietului si ... fatza de stupul pe 10 rame, unde avem cu puiet in luna MAI doar 6 rame ( pt. ca 2 sint cu pastura si miere iar celelalte 2 numai cu miere ), o sa fie doar 5 rame cu puiet. E mai bine mai putin ?.

Alt aspect cu minus, adica este contrar bunei evolutii a iernarii coloniei de albine
milu56 scrie:...
si iernarea stupilor pe 9 x 2 =18 rame iar primavara timpuriu se adauga un corp in partea inferioara cuibului "avantaj" ...

Eu am iernat stupii si asa, pe doua corpuri ... si stupi cu rama 1/1 cum descrii matale si NU este bine, iarana apar probleme de la condens.
Cel mai benefic este ca ambele variante sa ierneze cu corp suplimentar echipat cu rame, sub cuib !.
Astfel se obtine un microclimat mai bun, cu conditia de a se asigura sitemul clopot in cazul stupilor care au plasa pe toata suprafatza fundului.
In cazul stupilor cu funduri pline, cel mai benefic este sa ierneze cu urdinishele larg deschise deoarece NU va aparea condensul ... care este un mare dusman al albinelor.

Alt aspect, legat de spatiul pt ponta.
Stim ca in orice cuib, de la extremitati inspre centru, de regula 2 rame sint cu miere si urmatoarele 2 cu miere si pastura, deci 4 rame care se scad din 9.
Stim ca in orice stupina 10 % sint colonii cu matci prolifice, 60 % colonii medii si pina la 30 % colonii cu matci care sint uzate, unele pur si simplu nu sint bune si urmeaza a se inlocui.
Ce vreau sa zic ... in primavara, acum, toate coloniile viabile pt. cules la salcam, se incadreaza la echivalentul a 10 rame Dadant +/- 1 rama.Din astea 10 - 11 rame max. 6 - 7 sint cu puiet, da ?. Cititi pe forum sa vedeti ca asa este.
Si daca la MER-ul asta modificat a-i adaugam sub cuib inca un corp primavara, asta inseamna ca alocam spatiu pt. albina si matca echivalent cu 4,5 rame Dadant in plus si rezulta un spatiu de stup cu 12,5 rame Dadant.
La aceasta data, numaram pe degete familiile care umple un astfel de volum.
La salcam cata albina se va duce in catul de recolta din moment ce are loc sub cuib ?.

La MER cu 10 rame in fiecare cat, eu pun catul sub cuib in luna august, imediat dupa extractia de la floarea soarelui. Mierea ce-a ramas este luata si depozitata sus.Colonia are spatiu de evolutie in jos.Deasupra si pe marginile cuibului/ puietului, culegatoarele depoziteaza mierea si pastura, matca are spatiu pt. ponta in jos si coboara odata cu cresterea revzervelor depozitate, fapt constatat in fiecare an de cand procedez asa.
Iernarea decurge fara condens in stup chiar si la stupii cu fund plin daca las urdinishul larg deschis.Am si stupi cu sita pe toata suprafata insa urdinisul astora nu-l las larg.
Primavara inainte de salcam, iau catul ( de recolta ) de sub cuib si-l pun deasupra cuibului, peste gratie si e gata de plecare la cules.
Majoritatea coloniilor ocupa cele 2 caturi ale cuibului si avand spatiu doar deasupra cuibului, culegatoarele se urca in catul de recolta ca ... e musai, vine cu nectar.

Asadar, te rog domnule milu56, lumineaza-ma sa stiu si eu ... care-i rostul modificarii, al recomandarilor, cu ce este mai bine 9 rame decat 10, de ce cat sub cuib primavara si nu iarna ?.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde milu56 » 06 Mai 2012, 15:33

Niciodata nu merge toata lumea pe STAS si chiar stupii pe 10 rame depinde si de grosimea peretilor care la stupii mei o sa fie de 30 mm.grosime ca orcum nu se potrivesc corpurile care nu e de mare importanta doar rama sa fie,in alta ordine de idei sunt multi stupi cu corpul doar pe 8 rame si in Spania si in USA si 8 rame este suficient pentru cuib "6 cu puiet si 2 marginase" asa am gandit la inceput dar am facut pe 9 rame pentru ca sa pot folosi rama de layens in pat cald pt.ca eu am majoritatea stupilor layens,are si o stabilitate mai buna asa ca 10 rame este mult "7 rame cu puiet si doua marginase"cu 7 rame de puiet sunt record,cu adaugarea corpului sub cuib primavara inainte de a incepe culesul mare (largire cuib)deoarece primavara e timpul schimbator de multe ori foarte frig deaceea nu e bine deranjat cuibul si nici pus corpul in partea de sus unde albinele isi mentin mai usor caldura dar Adi Hodis »tu le poti pune chiar din toamna daca vrei eu nu voi proceda la fel.Iar la culesul mare adaugam un alt corp sus asa putem obtine miere in faguri albi.
milu56

Mesajde Adi Hodis » 06 Mai 2012, 17:36

milu56 scrie:Niciodata nu merge toata lumea pe STAS ...

asa am gandit la inceput dar am facut pe 9 rame pentru ca sa pot folosi rama de layens in pat cald pt.ca eu am majoritatea stupilor layens,...

Abaterile de la STAS sint motive de scarpinat in cap urmate de sperantze ca macar ramele sa se potriveasca.

Deci ... MER modificat, pt. ca sa puteti folosi rama Layens ? ... in pat cald ?.

Totusi, MER-ul are un scop la baza ... de a lucra cu caturile si nu cu rama.In combinatie cu rama Layens, e alta chestie ... in cazul meu ar fi ca si cum m-as scarpina la urechea stanga cu mana dreapta, pe dupa ceafa.
Dar ce nu mi se potriveste mie, se prea poate ca altuia sa-i mearga.

Pusul catului peste cuib, n-am zis sa faci dumneata cum fac eu, am zis doar cum fac eu iar inainte de salcam, fac si eu ce face toti, pun catul de recolta peste cuib.
Adica maresc spatiul deasupra cuibului, d-vs ziceti ca mariti mai intai sub cuib si abia ulterior deasupra lui.Inseamna ca aveti matci f. f. bune ... deh, ale mele nu-s chiar asa insa sint multumit.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde milu56 » 06 Mai 2012, 18:48

mer..jpg
MER modificat inca nu are un STAS deaceea am gandit sa fac ceva multifunctional: -pe 2 corpuri merge rama 1/1,pe 3 corpuri pot folosi rama layens in pat cald deci ambele corp intreg si magazie deci toate corpurile egale MER modificat cu ajutorul carora pot face tranzactia:
Adi ce inaltime are rama la stupii tai?

Atasez si diafragma pt.stupii orizontali,nu vreau sa deviez din topic dupa cum am mai spus la stupii verticali nu e nevoie de diafragma:
Fişiere ataşate
Diafragma de reducere.png
milu56

Mesajde delorin I » 03 Aug 2012, 11:08

Salut! Ma tot gandesc la iarna care se apropie..si de cateva zile ma gandesc la diafragme...am cautat o placa de OSB am facut un plan de impratire...din punct de vedere al costurilor daca o voi debita direct la Bricostrore costrurile vor fi mai mici cu siguranta..dar remarc ca pe forum sau pe net sunt unele din QSB. Am retinut ideea cu polistiren estrudat. Probabil ca grosime nu ar trebui sa fie mai mare decat o rama. Folia pe care o puneti la suprafata este de un anume standard sau e bun orice tip?
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde cristi_vidican » 03 Aug 2012, 22:10

Bagi in iarna stupi tari si nu mai ai nevoie de diafragma. Ma refer la stupii verticali.
Daca totusi e nevoie, si ai posibilitati de aerisire prin fundul stupului, poti folosi 2 folii. Una o pui peste rame si o culci dupa ultima rama. Cealalta va acoperi tot corpul. Eu asa iernez la stupii verticali unde mai am rame de 1/1 si trebuie sa restrang ghemul. Atentie, sa aiba aerisire buna prin fund, altfel se face condens.
Dar, am vazut ca foarte bine ierneaza ghemul mare daca-l las pe toate ramele, iar eu le asigur hrana suficienta.
Mai demult am mai folosit diafragme din polistiren expandat (alb), care l-am imbracat in folie de nylon. Daca as avea un pistol cu aer cald, s-ar putea lipi folia foarte bine. Cred ca ar merge si cu fierul de calcat cu un ziar peste folie.
Dar, nici nu mai stiu pe unde sunt acele diafragme
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde vio-trutza » 09 Oct 2012, 00:13

Eu am o mare nelamurire in legatura cu diafragma. Este primul an cand iernez si chiar nu stiu cum sa fac :( . Am 5 roiuri in lazi dadant de 10 rame :( cu fund plin. 2 sunt mai puternici(roi luati in mai pe 6 rame) , 2 sunt medii (roi luati in iunie pe 6 rame) si unul slabut (3-4 rame de albina).
Sa folosesc diafragma sau nu? Cel de la care i-am luat a zis ca nu este nevoie dar nu asi vrea sa risc. Diafragma sa fie cu spatiu pe jos sa poata circula albina sau etans si sa circule pe sus intre rame si podisor? :?: :?:
vio-trutza

Mesajde iunicu » 12 Oct 2012, 13:04

Poti sa folosesti diafragma, sau nu. Diafragma trebuie sa permita trecerea albinelor pe dedesubt.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde cristi_vidican » 12 Ian 2014, 22:00

Unde am greșit cu organizarea stupului din poza de mai jos?
E un roi din acest an care a mers foarte bine. Matca tânără, promițătoare.
La sfârșit de septembrie l-am lăsat pe 8 rame (1/1), celelalte 2 le-am dat la lins și le-am scos. Am zis să-l organizez pe 8 cu mierea de pe 10.
Am pus o bucată de mochetă peste rame și am culcat-o după ultima ramă. Sus un fel de folie de acoperiș, prin care trec vaporii.
L-am deschis recent și am văzut ceva ce nu mi-a plăcut.
Poza e făcut la vreo 8 grade, în ianuarie.
Fişiere ataşate
DSC01088a.jpg
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde ves.lucian.zabrani » 12 Ian 2014, 22:10

Zi-mi si mie ce nu ti-a placut !!!
ca sa stiu si eu !!!
aici era vorba de diafragma !!!
nu o vad la tine in stup !!!
eu NU AM FOLOSIT NICIODATA DIAFRAGMA !!!
unul din meseriasii forumului , Ioan Guist spunea ca cea mai buna diafragma este o rama plina cu miere !!!
si tare ma gandesc ca avea mare dreptate !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Dila Daniel » 12 Ian 2014, 22:11

Cristi,pune postarea in alt topic,fiindca discutiile,numai despre diafragma nu vor fi...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE