Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Hranire

Mesajde janese » 03 Aug 2012, 09:22

ma...nu mai zice la general!
ca sa ajunga la 9 corpuri de albina:
cat traieste albina omului ?
cat oua matca/24 ore??
janese

Mesajde Dragos2006 » 03 Aug 2012, 09:34

nu sunt noua corpuri cu albina ! sunt 2 +7 , adica doua pentru regina si 7 pentru depozitarea mierii . albina se plimba prin ele si isi face datoria .
Cand ai un cules constant de 7 kg pe zi la canola , cate corpuri ar trebui sa ai pe stupi ? Mierea trebuie sa se si matureze ! cum ajutam maturarea mierii ???
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde janese » 03 Aug 2012, 09:48

ce dracu te faci ca nu intelegi ma???
CATA ALBINA ARE?????
CAT TRAIESTE ALBINA OMULUI???
CAT TINE CANOLA INFLORITA???
janese

Mesajde teinegru64 » 03 Aug 2012, 13:14

Pentru pinguinii ce vor stupi cu 10 caturi , cautatzil pe Bunka......el e urs polar :) Te salut Bunka....pe unede mai esti?
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Dragos2006 » 03 Aug 2012, 13:59

In toate tarile aflate in topul producatoare de miere piesa cea mai importanta din care este alcatuita lada de stup o reprezinta hranitorul sau interfata dintre stup si hranitorul exterior . La noi kanci , suntem inca in comuna primitiva .
se impun doua intrebari ;
1) ce fel de hranitor sa folosim ?
2 ) ce punem in hranitor ?
Dragos2006

Mesajde Leon » 03 Aug 2012, 14:10

punem apiinvert ln hranitoare in perioada culesurilor, ne dublam productia si facem si noi apicultura performanta, iesim din comuna primitiva :lol:
Ultima oară modificat de Leon pe 03 Aug 2012, 14:20, modificat 1 dată în total.
Leon

Mesajde filip » 03 Aug 2012, 14:15

Ramane intrebarea:
Daca siropul ori alt produs nu ar fi subventionat,ce fel de haranitoare am folosi?
filip

Mesajde Dragos2006 » 03 Aug 2012, 14:42

Bre nea filip noi aici discutam treburi serioase , poate ai treburi si noi te retinem !
Apropo de subventionare , avand in vedere starea de calamitate produsa de seceta cred ca macar fermele autorizate ca stupini de multiplicare sa fie ajutate cu o anumita cantitate de hrana pentru albine astfel incat sa nu punem in pericol existenta rasei carpatine.
Dragos2006

Mesajde teinegru64 » 03 Aug 2012, 16:47

Calamitatea in apicultura romaneasca nu e adusa de seceta....tocmai subventionarile haotice calamiteaza apicultura.Sa-l trimiti pe Filip la plimbare.....doar pentru ca e constant in ce spune si arata .....e puțin de bun simt. Ca , nu a avut nevoie de bani pardon, subventii, nu conteaza .....cu siguranta e principalul vinavat ca nu am papat toti banii UE.
Rasa carpatina e sotia rasului din Carpati??? :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde amadeusmbi » 03 Aug 2012, 18:43

teinegru64 scrie:Pentru pinguinii ce vor stupi cu 10 caturi , cautatzil pe Bunka......el e urs polar :) Te salut Bunka....pe unede mai esti?

Cred ca iar incarca/descarca familiile alea ale lui tip mamut. Abia astept sa se intoarca de pe unde o umbla sa ne mai povesteasca ce-a facut.
1< MEA stationar < 1Bals
amadeusmbi

Mesajde cristi_vidican » 03 Aug 2012, 19:33

Am mai postat aceste randuri acolo unde am pus filmele lui Dan Margarit pe forum.
Redau si aici raspunsul lui legat de administrarea siropului

Răspunsul dl Dan Margarit la intrebarea legata de administrarea siropului pentru stimulare/completare
„Singura data cand adaugam sirop este toamna pentru a le asigura proviziile pentru iarna . Eu in Romania nu aveam hranitoare pentru sirop (stupii mei nu au vazut sirop niciodata), acum vad ca se face extractie si se adauga sirop (eu personal nu pot sa inteleg de ce). Se extrage tot (rame de puiet - proviziile stupului de baza)etc. Siropul pe care-l folosim aici este de porumb.”

Despre iernare - completare cu sirop
„Dupa ce terminam cu extrasul si toate corpurile pentru miere au fost luate, vom incepe hranirea pentru a le complecta rezervele pentru iarna. In prima galeata de sirop se gasesc si toate tratamentele.Dupa prima galeata vom cantarii fiecare stup in parte iar la cei care mai au nevoie vom continua sa adaugam sirop. Facem asta pentru ca iernarea pe miere de rapita la iarnile de aici este foarte dificila.”

Deci, unde sunt date acele substante care sa sporeasca ponta matcii? Minte Dan Margarit?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Mishu05 » 04 Aug 2012, 01:06

Daca e cules intens in natura ( 5-6-7kg/zi) pe o perioada de saptamani/luni cam orice stup rupe tot. Pui caturi pe el pana se rupe fundul stupului si ele tot aduc. Pentru ca daca au de unde aduce vor aduce. Unii vor face 100 altii 150 altii 200kg dar vor face. Asa e albina daca are de unde, face miere. Am o vatra care pana la 15-20 iunie nu a facut nimic. A fost ceva salcam in zona, suficient pentru ele dar nu au urcat in cat . Chiar ma gandeam ca vor muri de foame pana in toamna cuiburile erau ca in debut de mai: albina multa, puiet frumos, polen, coroane. De urcat in cat, nimic.De abia dupa ce a inceput floarea ( aflata la 2km prima inflorire si la 3km a doua) au inceput sa bage. Si au bagat si 20-25kg atentie in stationar curat, nemiscati de acolo de 1 an si ceva. Am adus si cativa roi de acasa care ajunsesera pe 10 rame si au bagat si ei un cat sa nu zic ca sunt lenesi si nu au produs. Deci familiile s-au adaptat au bagat 20-25kg in caturi + cuiburile blocate cam 70% ca dupa ce am luat prima serie de caturi tot mai bagau. Daca fac socoteala sunt familii care au adunat si 50kg de miere ( caturi+cuib) la un cules de maxim 3 saptamani. Pai daca tinea treaba 5-6 saptamani nu erau 100 sau mai multe kg? Familii pe care vroiam sa le 'arunc' ca nu erau bune "de nimic". Cules= faci treaba. Dar cules nene, peste 2-3kg/zi nu 1-2-3kg si apoi 300-400g si in 2 zile 0 sau minus. Cules intens si constant saptamani intregi.
Mishu05

Mesajde cristi_vidican » 04 Aug 2012, 08:43

Mishu a punctat foarte bine. si noi am face productii asemanatoare daca am avea o astfel de baza melifera.
E adevarat ca diferenta o face si rasa si inca destul de mult. Ca o rasa roitoare, te lasa chiar cu 2 zile inainte sa inceapa culesul.
Desi Dan Margarit are o primavara mult mai slaba decat noi, ajunge cu stupii pregatiti exact pe culesul lui, acela de la rapita. Rapita da bine nectar daca are caldura. Si cum tine o luna culesul la rapita, albina fiind din belsug, nu e de mirare.
E de vazut daca ei se folosec de tot felul de stimulente pt ponta matcii si prelungirea vietii albinei.
Ce m-a nu pricep eu la Dan Margarit este felul in care un roi format pe 1 rama cu puiet capacit si botca, se dezvolta asa rapid.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Dragos2006 » 04 Aug 2012, 11:18

Omul a fost suficient de clar : in prima caldare cu fructoza se afla toate tratamentele . Baga toamna la greu pentru a nu polua mierea marfa iar efectul se mentine pana in primavara. O chestie interesanta o reprezinta plasticul acela cu feromoni .
Sincer cred ca el habar nu are ce substante se baga in acele caldari cu fructoza.
Dragos2006

Mesajde janese » 04 Aug 2012, 19:56

@cristi vidican
referitor la cele 7-9 corpuri...spui ca de ar fi asa atunci nu ar mai umple atatea corpuri....
problema nu se pune asa . intrebarea mea este:daca acelor familii li s-ar induce,, foamea de miere" prin ridicarea rezervelor,ar aduce mai mult decat daca nu le ridica rezervele????
iarasi zic.......stuparul roman are tendinta de a se departa de problema!ca uite unde s-a ajuns la problemele ridicate de mine:tocmai la canadian!
problema o repet:CARE ESTE CONCENTATIA MINIMA DE ZAHAR IN APA ,LA CARE ALBINA VOASTRA BAGA TROMPA SI SUGE SIROPUL???(ASA PE ZONE ALE TARII,(ECOTIPURI)DACA PE STUPINE NU VRETI!!! :P ;) )
janese

Mesajde proapi » 04 Aug 2012, 21:24

la nectar intre 15=75 %
proapi

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR